Nabavite najbolji električni bicikl!

20.000 milja pod morem

“20.000 milja pod morem” jedan je od najpopularnijih romana Julesa Verna, ispunjen nizom zanimljivih pustolovina i nekoliko opasnih situacija. Priča započinje neobičnom pojavom koja je uznemirila cijeli svijet. Pojavila se nekakva neobična morska neman koju nitko nije uspijevao dobro vidjeti, a kamoli uhvatiti.

Profesor Aronnax odlučio se pridružiti ekspediciji koja je željela istražiti tu neobičnu pojavu i napokon saznati o čemu je stvarno riječ. Na putovanju ga je pratio njegov vjerni sluga Conseil koji bi dao i život za svoga gospodara. Zato ga je i pratio na kraj svijeta. Na brodu kojim je pratio neman upoznali su Kanađanina Neda Lenda koji je bio vrstan lovac na kitove. Nakon nekog vremena, činilo im se da je putovanje uzaludno. Baš kada su gotovo svi odustali, naletjeli su na neman i ušli u dugotrajan sukob s njom. Neman je pobijedila i uništila brod, ali profesor, njegov sluga Conseil i Ned uspiju preživjeli su brodolom te se nakrcali na podmornicu, za koju su svi mislili da je morska neman.

Podmornicom Nautilus upravljao je kapetan Nemo koji ih je spasio od sigurne smrti na otvorenom moru. Ali im je to i naplatio oduzevši im slobodu. Na podmornici su proveli deset nezaboravnih mjeseci. Za to vrijeme događale su im se razne dogodovštine, uspjeli su vidjeti predivne prizore, roniti raznim morima, te doći tamo gdje do tada još ni jedan čovjek nije kročio – na Južni pol.

Iako je profesoru, kao učenjaku, ovo putovanje bilo strašno zanimljivo i poučno, s vremenom je postao spreman pobjeći sa svojim prijateljima u slobodu. U jednom trenutku, pružila im se prilika za bijeg i svi su bili spremni izgubiti život kako bi napustili brod. Pri bijegu ih je pogodio snažan vrtlog, ali prijatelji su se uspjeli spasiti. Što se dogodilo s kapetanom Nemom i njegovim čudesnim Nautilusom – ostaje zagonetka.

Vrsta djela: znanstvena fantastika

Vrijeme radnje: 19. stoljeće

Kratak sadržaj

Radnja romana “20.000 milja pod morem” počinje krajem 19. stoljeća, 1866. godine kada su se počele širiti glasine o morskoj nemani, što je uzrujavalo brodovlasnike u Americi, ali i Europi. Nisu bili sigurni radi se li se o lutajućem grebenu ili ipak o nemani koja živi na dnu oceana. Problem je postao ozbiljan kada su dva prekooceanska broda pretrpila oštećenje u sudaru s nečim nepoznatim.

Počele su kružiti razne teorije, pa je tako profesor iz Francuske, Pierre Aronnax bio uvjeren kako se radi o kitu jednorogu. Takvoj tezi nisu povjerovali mnogi, a među njima i ekspedicija iz SAD-a koja je na fregati Abraham Lincoln na čelu sa zapovjednikom Farragautom krenula istražiti misterioznu pojavu. Ekspediciji se pridružio profesor Aronnax i vjerni sluga Conseil te Ned Land iz Kanade, poznati harpunar.

Tri mjeseca je trebalo da Ned Land s fregate Abraham Lincoln primijeti čudnovatu neman. Bilo je to 5. studenog. Iako još uvijek nisu bili sigurni što love, započeli su utrku s brzim predmetom, a nakon potjere od skoro 500 km udaraju u fregatu. Udarac je bio toliko jak da je profesor Aronnax pao u more. Conseil je odmah skočio za profesorom i nakon tri sata plutanja, našli su se na krovu velike čelične konstrukcije, odnosno broda koji može ploviti ispod mora, gdje su naletjeli na Neda koji je isto pao preko palube. Osmorica maskiranih ih odvode u unutrašnjost broda gdje će upoznati zapovjednika tog velikog stroja, kapetana Nema.

Kapetan Nemo je objasnio kako se želio maknuti od ovozemaljskog svijeta (nije htio reći pravi razlog) i tako je u tajnosti dao sagraditi podmornicu “Nautilus”. Kako je odlučio prekinuti svaku vezu sa kopnom, skoro svi predmeti na podmornici nisu napravljeni od ničeg drugog nego od sirovina koje se nalaze u moru. Posada se hrani morskim plodovima, a morska voda se pročišćava tako da imaju vodu za piće. Podmornica je vretenastog oblika, osvijetljena je električnim svjetlom, a pokreće ju elektromotor. Svježi zrak usisa sa površine i čuva u posebnim spremnicima.

Profesor, njegov pomoćnik i harpunaš Ned nisu gosti nego zarobljenici koji će do kraja života morati ostati u podmornici. Koliko god je Ned šokiran činjenicom kako do kraja života neće vidjeti kopno, toliko je profesor Aronnax oduševljen viješću da će moći bolje upoznati sve tajne podmornice, ali i podvodnog svijeta.

Tako je vrijeme prolazilo, a trojica zarobljenika su nastavila ploviti sa kapetanom i ostatkom posade. Kada su pokušali proći kroz Torresov prolaz, zapeli su za greben i kapetan je odlučio da će pričekati plimu koja će osloboditi podmornicu. Ned i profesor su zamolili kapetana da ih pusti na kopno kako bi ulovili malo divljači jer im je dosadila morska hrana. Dobili su dopuštenje i tako proveli nekoliko dana na otoku, sve dok ih nisu napali ljudožderi Papuanci.

Kapetan Nemo se nije previše uzrujavao jer je Nautilus bio zaštićen nevidljivom električnom ogradom. Petog dana je podmornica uspješno otplovila, ali odjednom se nešto dogodilo i Nemo je odlučio da uspavaju pridošlice kako ne bi bili svjedoci. Drugi dan je kapetan probudio profesora Aronnax da pomogne ozlijeđenom članu posade, ali nesretnik umre. Profesor tada shvati kako podmornica može biti strašna i kako je vrijeme da pobjegnu.

Nastavljaju ploviti i dolaze do Mliječnog mora u kojem se nalazi mnogo malih planktona te posjećuju mjesto kraj Ceylona gdje je nalazište bisera. Kapetan Nemo se kako bi spasio siromašnog lovca koji je krenuo po bisere upušta u borbu s morskim psom. Spašava ga Ned Land koji je harpunom dokrajčio psa koji bi inače ubio Nema. Kapetan nakon toga daruje lovca vrećicom bisera jer se mora izlagati takvoj opasnosti.

Iako je profesor htio pobjeći s podmornice strast prema proučavanju ga sve više privlači, a Ned ostane razočaran jer mu je jedina prilika za bijeg propala, u europskom moru kada je kapetan odlučio da se neće približavati obali. Dok Ned smišlja način kako da pobjegne, Nemo je profesora odveo da vidi Atlantidu. Podmornica nastavlja putovanje prema Južnom polu i ostaje zarobljena ispod leda. Kako bi se spasili krenuli su razbijati led.

Profesor opet zamoli Nema da ih pusti što ovaj odbije i tako nisu vidjeli kapetana sve dok se Nautilus nije susreo s oklopnjačom. Iako nevjerojatno, ali Nautilus je uspio potopiti oklopnjaču, a prije bijega profesor, njegov pomoćnik i Ned vidjeli su kapetana i podmornicu u borbi s golemim morskim virom. Na kraju nisu znali što se dogodilo i je li Nautilus odolio strašnom vrtlogu.

Likovi: Kapetan Nemo, Aronnax, Conseil i Ned Land

Biografija: Jules Verne

Jules Verne rođen je 8. veljače 1828 u Nantesu. Francuski je pisac najpoznatiji po dječjoj i mladenačkoj književnosti, iako je pisao i djela za odrasle. Poznat je i kao pionir koji je popularizirao djela s područja znanstvene fantastike.

Napisao je niz libreta, a kasnije ga je stvaralaštvo dovelo do znanstvenih istraživanja, plovidbi, dalekih zemalja itd. Prvim romanom “Pet tjedana u balonu”, popularizirao je znanstvenu fantastiku kao jedan mladi tematski žanr. Njegovi romani “Pustolovine kapetana Hatersa” i “Put u središte zemlje” zaokupljali su čitatelje tog doba upravo zbog pustolovina čija se radnja događa na nepristupačnim i tajnovitim mjestima naše planete.

Verne je svoje likove pustio da plove svjetskim morima, dubinama svemira i pustinjama svijeta. Njegovi najpopularniji likovi, kapetan Nemo i Phileas Fogg, poznati su diljem svijeta i pojavljuju se u drugim djelima, čak u kinematografiji, primjerice u filmu “Družba pravih džentlmena”.

Važna djela Julesa Vernea su “Pet tjedana u balonu” (1863); “Put u središte Zemlje” (1864.), “Djeca kapetana Granta” (1866-68), “20.000 milja pod morem” (1869.), “Put na Mjesec” (1870.), “Put oko svijeta u 80 dana” (1872.), “Tajanstveni otok” (1874.), “Carev glasnik” (1876.), “Crna Indija” (1877.), “Petnaestogodišnji kapetan” (1878.), “Škola za Robinsone” (1882.), “Arhipelag u plamenu” (1884.), “Putovanje na kometu”, “Mathias Sandorf” (1885.).

Jules Verne preminuo je 24. ožujka 1905. godine u Amiensu.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>