Nabavite najbolji električni bicikl!

Alkar

Alkar je romantična pripovjetka o neočekivanoj ljubavi. Radnja ove pripovjetke zbiva se u malom selu Begluku, te u gradu Sinju koji je poznat po viteškoj igri alki. Glavni dio radnje događa se u vremenskom razdoblju od godinu dana za vrijeme priprema od jedne do iduće alke.

Pripovijeda se u trećem licu, od pripovijedača koji ne sudjeluje u navedenim događajima. Osim u događajima, čitatelji mogu uživati i u dugim opisima krajolika.

Tako pripovjetka počinje opisivanjem Sinjskog polja gdje ljudi rade svoj posao, čekaju i pripremaju se za glavni događaj godine uz idilične i slikovite prikaze dvoje mladi koji uživaju u svojoj ljubavi.

Kratak sadržaj

Salko ima 18 godina, a djevojka Marta s kojom se potajno nalazi ima 20 godina. Svoju ljubav vole skrivati od znatiželjnih pogleda u hladovini pokraj rijeke Cetine.

Jednom davno Salkov otac Rašica se trebao vjenčati s djevojkom Stanom u koju je bio neizmjerno zaljubljen. No, Stana je obolila od ospica i postala je ružna. Zbog toga nije više htjela poći za Rašicu iako njemu nije smetala njena ružnoća. Rašica se naposlijetku oženio za bogatu Lucu koja mu je rodila sina Salka.

Rašica Lucu nije mogao zavoliti čak ni kad mu je rodila sina. Sve do njene smrti Rašica joj nije uputio ni jednu lijepu riječ. Odlučio je otići u hajduke. Ubijao je i pljačkao Turke i tako se obogatio.

Rašicina prva i jedina ljubav se udala za siromaha Iliju i rodila mu dvije kćeri. Unatoč kćerima Ivi i Marti, te suprugu Iliji, Stana nije bila sretna. Selo ju nije voljelo, smatrali su je vješticom jer joj je bolest zahvatila lice, a i bila je jako šutljiva.

Rašica je prestao ići u hajduke nakon Lucine smrti. Jednog dana je na groblju ugledao Martu, kćer svoje nesuđene ljubavi. Marta je navršila 16 godina i u tom trenu na groblju, Rašicu je jako podsjetila na svoju neprežaljenu ljubav Stanu. U Martu se zaljubio njegov sin Salko, a i Rašica je gajio osjećaje prema njoj.

Rašica nije mogao prestati misliti o Marti ni četri godine nakon susreta s njom. Marta je isto počela gajiti osjećaje prema Rašici i počela odbijati i izbjegavati Salka. Rašica je bio uvjeren da ona voli Salka, iako je ona zapravo voljela njega na neki drugi način, ali mu nije imala prilike reći. Na poslijetku su Rašica i Salko dogovorili da će Salko ženiti Martu, ali mora sam otrčati alku i biti alkarski momak.

Kako je Marta bila uvjerena da ne zanima Rašicu, počela se opet viđati sa Salkom. Za vrijeme alke dalo se primjetiti da je djevojka ipak zaljubljena u oca, a ne u sina. I sam Salko je to shvatio kad je vidio kako se Marta veseli pobjedi Rašice na alki. To ga je toliko rastužilo i razbjesnilo da je odlučio pobjeći iz sela.

Nedugo nakon toga, Rašica i Marta su se oženili. Salku nije bilo traga ni glasi godinu dana nakon vjenčanja. Selo je pričalo kako je Salko poludio jer ga je začarala vještica Stana dok ona nije ispričala istinu da se njena kćer zaljubila u oca i zato je Salko pobjegao. Selo je odmah osudilo Martu kad je i sama priznala da se udala za čovjeka kojeg voli jer je to ipak poštenije nego da svi žive u laži.

Naposlijetku, selo je prihvatilo Martinu odluku, osim nekoliko staraca koji su mišljenja da djevojka nema prava birati muža. Sljedeću alku koja se održavala tradicionalno u kolovozu, Rašica nije odigrao. U jednm trenu utrčao je čovjek okićen stvarima sa smetlišta i nije imao pravo koplje. No, ipak je uspio pogoditi u sridu. To je bio Salko kojeg su uhitili jer je prekinuo alku. Kada su ga pustili iz pritvora, nastavio je lutati. Tada je Salko dobio ime “Salko alkar”.

Analiza likova

Rašica Crnošija – jako zao i opasan čovjek. Pedesetogodišnjak bez ikakvih dobrih osobina. Potječe iz bogate obitelji, a kada je bio mlad, jako se zaljubio u siromašnu djevojku Stanu. Stanu je htio ženiti i kada je oboljela od ospica nakon kojih je bila toliko ružna da su svi bježali od nje. Kada ga je ona odbila, oženio se jednom djevojkom koju nikada nije volio. S njom je dobio i sina Salka, no nikada nije mogao postati obiteljski čovjek. Obitelj mu je predstavljala teret pa je otišao u hajduke. Pljačkao je, palio i ubijao te je postao jako bogat. Kada je nešto zamislio to je morao i ostvariti. Nakon smrti njegove žene, poželio je ostvariti blizak odnos sa sinom, no niti u tome nije uspio te je sinu naposljetku oteo i djevojku.

Salko – dobar i plemenit mladić. Ima osamnaest godina i njegov život nije sretan. Otac nije mario za njega. Bio je jake tjelesne građe, čvrst, snažan, pravi momak. U duši je bio čista suprotnost svome ocu – nježan i plah. Bio je sramežljiv i pomalo neodlučan. Prema Marti je bio osjećajan, dobar i pun ljubavi na što ona nije navikla u sredini gdje su živjeli. Tamo se očekivalo da muškarac bude odlučan i dominantan. Tako je njegova dobrota postala u ovom slučaju njegov glavni nedostatak.

Marta – dvadesetogodišnja djevojka iznimne ljepote. Svi su joj se divili. Imala je taman ten, crne oči i kosu. U početku je bila zaljubljena u Salka, ali kasnije ga je voljela samo poput prijatelja ili brata. Tražila je dominantnog muškarca, čvrstog karaktera, koji će se brinuti za nju i s kojim će biti sigurna. Odlučna je i zna što želi. Iako je na kraju završila s Rašicom, Salkovim ocem, bilo joj je žao što mu je zadala takvu bol.

Biografija: Dinko Šimunović

Dinko Šimunović rođen je 1873. godine u Kninu. Kao i njegovi roditelji, nakon godina školovanja u Zadru postao je učitelj, a radio je u selima Dalmatinske zagore. Cijeli život je živio skromno.

Svoje djetinjstvo je proveo u mjestu Koljani koje se nalazi u Cetinskoj krajini. Dinkoje Šimunović i njegovo književno stvaranje su bili bazirani na taj dio Hrvatske.

Njegovo stvaralaštvo ima oko 70 pripovjetki, tri romana te dvije autobiografske proze. Već prvim djelom “Mrkodol” objavljenim 1905., privukao je pažnju kritičara.

Vrlo brzo se nametnuo na književnoj sceni kao nositelj hrvatske moderne.

Neke njegove novele koje spajaju narodno i umjetno, mnogi smatraju vrhuncem hrvatske književnosti. Neka od djela su: knjige “Mladi dani”, “Đerdan”, “Dvije pripovjetke”, “Mladost”, “Alkar” i još mnogi drugi. Dinko Šimunović umro je 1933. godine u Zagrebu.

Autor: S. G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>