Nabavite najbolji električni bicikl!

Charlie i tvornica čokolade

Charlie i tvornica čokolade predstavlja zabavan i bajkovit dječji roman u kojem se nalazi mnogo obilježja moderne bajke. U knjizi postoji puno toga nestvarnog i baš kao u svakoj drugoj bajci, tako i ovdje dobrota svaki put bude nagrađena.

U središtu priče se nalazi dječak Charlie te četvero djece koji predstavljaju najgore mane. Veruca Salt je razmažena djevojčica bogatih roditelja kojoj roditelji ispunjavaju sve želje. August Gloop je debeo i proždrljiv dječak, koji se cijelo vrijeme samo prežderava, što ga je na kraju skoro koštalo života jer se zamalo utopio u čokoladi. Mike Telkač je dječak koji cijelo vrijeme gleda televiziju.

Nasuprot opisanoj djeci koja žive u izobilju, prikazan je siromašni dječak čija obitelj jedva preživljava, ali unatoč tome uvijek uspije uštedjeti za njegov rođendan kako bi mu priuštili najveće zadovoljstvo.

Roman u sebi ima glavnu poruku, a to je da se dobrota na kraju uvijek isplati. Čitatelj ima priliku steći uvid u moderne društvene probleme kao što je nepravilna prehrana, prekomjerno gledanje televizije. Poput svake druge bajke tako i ova ima sretan kraj, prenoseći poruku svakom čitatelju da treba postojati čvrsta vjera kao i osnovne ljudske vrijednosti.

Roman je ispričan u trećem licu, a podijeljen je na trideset poglavlja od kojih svako poglavlje ima naslov.

Vrsta djela: dječji roman

Vrijeme radnje: zima

Mjesto radnje: neodređeno, opisuju se realistični i fantastični elementi

Kratak sadržaj

Charlie Bucket je dječak koji je živio u maloj kući od drveta na rubnom dijelu velegrada. Imao je veliku porodicu, pa je tako živio sa šestero odraslih: dva djeda, dvije bake, ocem i majkom. Obitelj je nažalost bila siromašna jer je radio samo otac, a uskoro je ostao i bez tog posla nakon kojeg je našao još gori i manje plaćen, čišćenje snijega.

U kući je bio samo jedan krevet, a njega su koristile bake i djedovi koji nisu dvadeset godina izašli iz njega. U blizini ove siromašne kućice nalazila se čudesna i najveća tvornica čokolade na svijetu. Kako je obožavao čokoladu Charlie je uvijek usporio korak dok je prolazio pored tvornice, da bi mogao što duže uživati u neodoljivom mirisu.

Vlasnik tvornice bio je Willy Wonka kojeg su svi smatrali najboljim slastičarem na svijetu. Jednog je dana zatvorio vrata tvornice i otpustio sve radnike jer je bio uvrijeđen što je konkurencija krala tajne proizvodnje svih njegovih slastica uz pomoć špijuna koji su radili kod Wonke.

Ipak nakon nekog vremena iz dimnjaka tvornice je opet počeo izlaziti dim, a tvornica je svakim danom počela proizvoditi sve finije slastice, bombone i čokolade. Bilo je čudno kako se proizvodnja opet pokrenula jer su vrata tvornice ostala zatvorena, Wonku nije nitko vidio niti je zaposlio nekog od radnika.

Takva je situacija trajala deset godina sve dok u novinama nije objavljeno kako je Willy u pet čokoladica stavio zlatne ulaznice, a pet sretnika koji ih nađu moći će posjetiti tvornicu i dobiti doživotne zalihe čokolade ne samo za sebe nego i za cijelu obitelj. Charlie je silno želio posjetiti tvornicu, ali kako je dobivao samo jednu čokoladu godišnje znao je da su šanse za to skoro pa nepostojeće.

Stigla je zima i cijela obitelj Bucket se smrzavala jer je trošna kućica propuštala. Otac je ostao bez posla u tvornici i nakon toga se zaposlio na čišćenju snijega. Plaća je bila manja od prošle, pa je obitelj veći dio vremena bila gladna. Vidjelo se to i na Charliju koji je izgledao kao kostur.

Za rođendan je po običaju dobio jednu čokoladicu, a iako se nadao ulaznici znao je da su male šanse za to. Uskoro su izvučena sretna četiri dobitnika. Bio je to proždrljiv dječak August Gloop, Veruca Salt je bila razmažena djevojčica i drugi dobitnik, Violeta, djevojčica sa žvakaćom treći dobitnik i Mike Telkač, dječak koji je samo gledao televiziju.

Djed Joe je Charliu kupio čokoladu da mu pomogne povećati šanse, ali na kraju nisu uspjeli. Unatoč tome bili su sretni što su mogli jesti finu čokoladicu. Sreća se napokon okrenula Charliju kada je naišao na novčić od pedeset penija. Odlučio je kupiti jednu čokoladicu, a ostalo dati mami kako bi ostatak obitelji imao što za jesti. Dogodilo se čudo jer je upravo u toj čokoladi bila zlatna ulaznica.

Na karti je pisalo da treba doći 1. veljače zajedno s jednim članom obitelji. Morali su u deset sati biti ispred tvornice čokolade. Odlučeno je da će Charlija pratiti djed Joe. Ne zna se tko je od njih dvojice bio sretniji. Napokon je stigao i taj dan, a ispred tvornice ih je dočekao Willy Wonka da ih povede u razgledavanje velikom, lijepom i toplom tvornicom.

Čokolada se prerađivala u vodopadima i tekla je u potocima. Unutar tvornice su se nalazile posebne prostorije za svaku slasticu koja je tamo bila proizvedena. Posjetioci su saznali tko su radnici, pa su tako otkrili Oompa Loompase, patuljke iz udaljene zemlje koji su se hranili samo gusjenicama. Bilo je to čitavo pleme koje je doveo Wonka, a koje je bilo sretno jer je do mile volje moglo jesti zrna kakaovca. Cijelo vrijeme su smišljali pjesmice i onda ih pjevali.

Kada su stigli do čokoladne rijeke August je počeo proždrljivo uzimati čokoladu zbog čega je upao u rijeku i skoro se utopio. Nakon toga ga je povukla cijev za obradu čokolade i dječak je završio u prostoriji gdje se prerađivala čokolada. Wonka im je pokazao žvakuću gumu koju je tek izumio i još nije pustio u prodaju. Pohlepna Violeta je unatoč upozorenjima odlučila sažvakati žvakaću nakon čega se napuhala kao balon i postala ljubičasta.

Sljedeća na redu je bila prostorija u kojoj su vjeverice ljuštile orahe za slastice s orasima. Veruca je odmah rekla kako i ona želi vjevericu, a kada joj je Wonka objasnio da vjeverice nisu na prodaju, naljutila se i otvorila staklena vrata. Vjeverice su odmah krenule prema njoj i počele provjeravati nije li šuplja nakon čega su ju odbacile u cijev za otpatke.

Čokoladna televizijska dvorana bila je sljedeća, a tamo im je Wonka htio pokazati najnoviji izum, a to je čokoladna televizija. Bila je baš privlačna. Radilo se o televiziji preko koje bi se mogle slati male čokolade poput slike. Kako je Mike bio lud za televizijom želio je biti poslan uz pomoć televizije. Iako mu je Wonka htio objasniti da izum još nije dovršen, Mike ga nije slušao i postao je malen poput ljudi na televiziji. Bio je toliko malen da je mogao stati na dlan.

Na kraju su ostali samo djed Joe i Charlie. Willy im je objasnio kako je s djecom sve u redu, a da je sve ovo organizirao kako pronašao svog nasljednika. Ipak je Wonka imao godina i trebao mu je netko tko će ga naslijediti. Želio je da to bude dijete koje će naučiti svemu što zna. Izabrao je Charlija, pa je cijela obitelj dobila pravo da se preseli u tvornicu. Više se nikada neće smrzavati i neće biti gladni. Bilo je teško opisati koliko je Charlie u tom trenutku bio sretan.

Likovi: Charlie Bucket, djedica Joe, gospođa i gospodin Bucket, August Gloop, Veruca Salt, Violeta Beauregarde, Mike Telkač, Willy Wonka, Oompa Loompasi.

Analiza likova

Charlie Bucket je glavni lik knjige, opisan kao pošten, srdačan, ljubazan, pažljiv, pun razumijevanja i plemenit. Charlie voli sve svoje ukućane i poštuje red unutar obitelji. On je dijete koje u životu nema velikih zahtjeva, a prikazan kao pomalo neishranjen. Jedino je želio juhu od zelja, a najviše od svega čokoladu. Nažalost novca za kupovinu skupe čokolade unutar siromašne obitelji nije bilo.

Roditelji su za svog sina štedjeli cijelu godinu kako bi mu za rođendan mogli kupiti jednu štangicu čokolade. Nažalost želja koju je imao predstavljala je pravo mučenje iz dva razloga: Kada je išao u školu Charlie je mogao vidjeti čokoladu naslaganu u izlogu. Najveću muku za jadnog Charlia predstavljala je tvornica čokolade koja se nalazila u neposrednoj blizini.

Svaki dan Charlie je morao proći pored tvornice i uvijek bi usporio korak, kako bi barem udahnuo miris čokolade. Napokon je bio rođendan i Cahrlie je dobio manji komad čokolade, a majka mu je rekla da ne smije biti razočaran ako ispod omota ne pronađe ono što je tražio. Bilo bi stvarno naivno vjerovati da će se unutar omota koji je dobio naći zlatna ulaznica. Tako je naažalost na kraju bilo. Unatoč tome što je toliko volio čokoladni okus, ponudio je i mami da proba.

Charlie je svoje poštenje pokazivao svaki dan, pa tako i kada je na cesti pronašao pedeset penija. Prvo je dobro pogledao ne bi li ugledao nekoga kome je novčić ispao, a kada se uvjerio da ga neće nikome uzeti, bio je sretan jer je znao da taj novčič za njega znači hranu.

Koliko je bio pošten tako nije bio nezasitan, ali ni proždrljiv. Nakon što je pronašao kovanicu, nije ju odjednom potrošio, nego si je priuštio najveću želju, a to su dvije manje čokolade, ostatak je odlučio odnijeti svojima kako bi mogli kupiti hranu. Kada je u drugoj čokoladici pronašao zlatnu ulaznicu, sreću nije zadržao samo za sebe, nego je i drugima omogućio da budu sretni zajedno s njim.

Gospodin Bucket i gđa Bucket su tata i mama dječaka Charlieja, a od svih sedmero stanovnika male drvenjare jedino je gdin Bucket bio zaposlen. Radio je u tvornici paste za zube i po cijele dane zavrtao kapice na pune tube od paste. Posao je bio loše plaćen, pa tako nije zarađivao dovoljno da pokrije sve potrebe svoje obitelji. Nakon što je ostao bez posla jer su zatvorili tvornicu, gdin Bucket je počeo zgrtati snijeg za još manju plaću, pa se i jelo manje u toj siromašnoj obitelji.

Djedica Joe je bio najstariji od četvero baka i djedova. Imao je 96 godina, bio je slab i krhak, a preko dana nije puno pričao sve do jednog trenutka. Nakon što je Charlie pronašao zlatnu ulaznicu i došao kući sav izvan sebe, nestaje djedova slabost i opet se pretvara u mladića kojem poticaj daje sreća njegovog unuka te zadatak da ga prati tijekom posjeta tvornici čokolade.

August Gloop je bio prvi nalaznik zlatne ulaznice koja je značila ulaz u tvornicu čokolade. Bio je proždrljivi dječak.

Veruca Salt je druga nalaznica zlatne ulaznice i djevojčica koju su razmazili njeni roditelji tako što su je naviknuli da dobije sve što poželi. Najbolji primjer je kada je njen otac tvorničar kikirikija pokupio preko stotinu tisuća čokolada i prekinuo proizvodnju u tvornici te sve radnike zaposlio da traže ulaznicu, samo kako bi udovoljio želji razmažene kćeri. Mama Veruce je bila profesorica zemljopisa, ali unatoč tome nije znala gdje se nalazi Loomposlandija.

Gospođica Violeta Beauregarde je treća nalaznica zlatne ulaznice. Opisana je kao zlobna i bezobzirna osoba kojoj je glavni beskorisni cilj srušiti svjetski rekord u žvakanju jedne žvakaće gume.

Mike Telkač je četvrti nalaznik zlatne ulaznice. On je dječak od devet godina koji po cijele dane samo gleda televiziju. Kada su novinari došli u njegov stan dječak je bio ljut što ga prekidaju u njegovoj omiljenoj aktivnosti.

Svako od djece tijekom razgledavanja tvornice upada u nevolju i ulaze u postupak koji se zove čistilištem. Kada prođu kroz taj put, likovi se mijenjaju. Violeta izgleda bolje nego prije, August Gloop je prije bio debeo, a sada je mršav. Veruca i njeni roditelji su pokriveni smećem, a Mike je visok tri metra i tanak poput trlice.

Willy Wonka je vlasnik čudesne tvornice čokolade te najveći izumitelj čokolade koji je ikada živio. Imao je sjajne oči i crnu kozju bradicu. Osim što je bio vlasnik, Willy je prikazan kao ceremonijal majstor predstave koja se odnosila na razgledavanje tvornice. Bio je zaista čudesan i zanimljiv, a svaki obilazak je pretvarao u pravi doživljaj. Voditelji na televiziji su se naspram njega činili kao jadni i neiskusni.

Willy je opisan kao frckav lik, a kada ne bi postojao dječak imenom Charlie, upravo bi Willy bio glavni lik iako se pojavljuje tek na 60. stranici u knjizi. Od tog trenutka pa sve do kraja, Willy upravlja svim zbivanjima u knjizi.

Oompa Loompasi su čovječuljci koje je Willy uspio prokrijumčariti iz mjesta Loomposlandije u tvornicu čokolade kako bi u njoj radili i radili. Uspio ih je dovući tako što ih je primamio neprekidnim podmićivanjem malih zrna kakaovca, koje su obožavali. Jedni su od najvrjednijih radnika koji rade sve što im kaže Wonka i to rade sa osmijehom na licu, pa se čini da im uopće nije loše.

Biografija: Roald Dahl

Roald Dahl poznati je britanski književnik koji je svoju veliku popularnost stekao svojim brojnim djelima, koji su uvelike ostavili utjecaj na mnoge. Rođen je 1916. godine u Walesu u obitelji norveških korijena.

Roald je imao uzbudljiv i zanimljiv život, pa je tako veći dio mladosti proveo u Africi kao zaposlenik naftne kompanije. U Drugom svjetskom ratu prijavio se kao dobrovoljac za britansko ratno zrakoplovstvo. Jednom se bio srušio usred Libijske pustinje. Uspio je preživjeti zahvaljujući osam operacija.

Dahl je jedan od najpoznatijih autora za djecu, napisao je velik broj knjiga koje su nekoliko puta ekranizirane te prodane u milijun primjeraka. “Charlie i tvornica čokolade” je knjiga prodana u 13 milijuna primjeraka i dva je puta ekranizirana.

Prva knjiga koju je Dahl napisao svidjela se jednom od čudotvoraca za djecu Waltu Disneyu, koji je želio snimiti crtani film o zlim duhovima ili gremlinima, što kvare motore u avionima.

Roald Dahl se smatra jednim od najpopularnijih pisaca za djecu, koji je tijekom svoje karijere često znao biti osporavan, zbog ciničnog i grubog humora. Od značajnijih djela to su: Charlie i tvornica čokolade, Vještice i Matilda. Umro je 23. studenog 1990. godine.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>