Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Combray

“Combray” je prvi dio knjige “Put k Swannu” koji se sastoji od: “Combrayja”, “Jedne Swannove ljubavi”, “Zavičajna imena:ime”). Prvi ciklus i početak fabule kojom Proust prikazuje odrastanje osjetljivog dječaka u zrelog umjetnika.

U Combrayu se pojavljuju svi likovi koji se mogu vidjeti kasnije u ostalim pričama te se postavlja zagonetka života koja će biti razriješena tek na kraju cijelog ciklusa “U traganju za izgubljenim vremenom” u romanu “Pronađeno vrijeme”.

Spomenuti roman govori o odnosu čovjeka i vremena. U djelu postoji pokušaj da se događajima iz prošlosti vrati oblik kakav su nekad imali. Marcel Proust je istaknuo važnost traganja za prošlošću jer je to jedini način da sva zbivanja koja su već bila prikažu u pravom i krhkom obliku.

Roman je napisan na način da svjedoči o razornom učinku trajanja ne samo na događaje nego i na ljude. U djelu je prisutno usporavanje napetosti te ponavljanje motiva. Brojni detalji iz djela pokazuju koliko su potrebni na razini cijelog romana, što se tada smatralo glavnom odlikom simbolizma. Marcel Proust je nekoliko puta usporedio svijest čovjeka s hijeroglifima, pa je glavna zadaća autora da prevede stvarnost na jezik koji se koristi u književnosti.

Kratak sadržaj

Radnja romana započinje buđenjem anonimnog lika u tamnoj sobi. Kako se budi tako postupno dolazi svijesti. Ne zna tko je te se u procesu buđenja prisjeća raznih soba u kojima se do sada budio. Sjećanje mu zastaje u sobi iz djetinjstva kada se budio kod bake i djeda u Combrayu. Prisjeća se kako je znao nestrpljivo iščekivati majku koja bi mu poljupcem poželjela laku noć. No, često se dogodilo kako majka to nije učinila jer je bila previše zauzeta susjedom Swannom.

Swann je glavni negativac za malog dječaka. Inače, on je od djedovog prijatelja sin te potomak ugledne obitelji. Ustvari se radi o uglednom članu pariškog društva što dječakova obitelj ne zna pa ga pozivaju samo kada nemaju važnih gostiju.

Swann je oženjen Odettom koja ima sumnjivu prošlost. Zajedno imaju kćer Gilbertu.

Kada majka prvi put ne poljubi dječaka za laku noć zbog prisustva susjeda Swanna, dječak će prvi puta spoznati samoću i bol izlaskom iz djetinjstva, ali i doživjeti susret s literaturom i umjetnosti. One će mu biti utjeha u samoći.

Prvi dio romana završava s radnjom sjećanja dječaka kada ga majka ponudi čajem i kolačićem jednog zimskog dana. To ga je jako razveselilo te je bio jako ushićen. Veliko ushićenje se pretvara u sjećanje. Takve dječakove uspomene obilježit će cijeli njegov život u Combrayu.

Drugi dio romana započinje radnjom kako ga dječak vidi na vidik Combraya iz udaljenosti, onako kako je doživljen kada je dolazio na uskrsne praznike. Radnja se sada odvija kronološki, no isprekidana je slikama iz dječakove svijesti. Dolaze mu sjećanja na crkvu, gradić i okolicu, obiteljsku kuću i vrt.

Sjećanje mu dolazi i do sobe tete Leonie koje je konstantno ležala u krevetu zbog nemoći te kako se cijeli život obitelji vrtio oko nje. Teta Leonie je kontradiktorna, malo je gruba. a malo osjećajna, no jako voli svoju obitelj i unuke. U priči se otkriva i opis Combraya i njegove predivne okolice. Dječak često uživa u šetnjama, a na jednoj upoznaju i Swannovu kćer Gilbertu u koju se zaljubljuje po prvi puta. Sjećanje na nju pratit će ga i nešto kasnije.

Prisjeća se i gospođice Vinteuil, kćerke uglednog glazbenika Vinteuila koji dječaka upoznaje s glazbom. Iako glazbenik ima jake osjećaje prema svojoj kćeri, on nastoji sakriti njezinu grubost i lezbijske sklonosti.

Sjećanja mu odlaze i na Guermantes gdje su često šetali za vrijeme sunčanih dana. Razmišlja puno na tom putu, a često ga obuzimaju i misli da neće nikada moći postati pisac. Vojvotkinja Guermantes njegov je idol otkada ju je vidio prvi puta u crkvi.

Dječak za vrijeme povratka iz šetnje kočijom ugleda zvonike Martinvillea te su oni ujedno i njegovo nadahnuće koje mu pomaže da tada ispiše prvu stranicu kao pisac.

Roman završava ponovo na početku radnje. Dječak pokušava odgonetnuti u procesu buđenja gdje se nalazi.

Combray je prvi dio prvog romana Put k Swannu iz ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom. Po obliku je roman memoara, jer se u njemu opisuje prošli život pisca.

Naslov djela: Combray

Vrsta djela: monološko-asocijativni roman

Autor: Marcel Proust

Likovi: Dječak, majka, baka, Charles Swann, Leonie, Gilberta, vojvotkinja Guermantes, gospođica Vinteuil, glazbenik Vinteuil

Glavni lik u romanu je pripovijedač koji priča u prvom licu, a radnju započinje određenim događajem iz djetinjstva, o tome kako mu je majka davala poljubac svaki put prije nego što je išao na spavanje.

Pripovijedač je iskoristio velik broj stranica kako bi opisao sretno djetinjstvo i mladost pa sve do tužnog dijela povijesti i početka Prvog svjetskog rata. Pritom se osvrće na prijateljstva, ljubavi te popularna okupljališta u Parizu i mjestima kao što su kupališta Normandije.

Biografija: Marcel Proust

Marcel Proust (1871. – 1922.) jedan je od najvećih svjetskih pisaca. Francuski je romanopisac koji je utemeljio moderni europski roman. Pripadao je aristokratskoj obitelji, u djetinjstvu okružen ljubavlju i pažnjom. Rano je obolio od astme te je bio iznimno krhak.

Već u mladim danima zanimaju ga filozofija, povijest i kazalište. Nakon završene gimnazije i odsluženja vojnog roka, upisuje Školu političkih znanosti u Parizu. Zanima ga književnost i mondeni život te je rado viđen u aristokratskim salonima.

Nakon takvog života najednom mu se događa promjena. Zdravstveno stanje mu se pogoršava, umiru mu otac i majka te se on povlači u sebe i svoj književni svijet.

Njegova najpoznatija djela: “U traganju za izgubljenim vremenom” koji obuhvaća sedam dijelova i to, “Put k Swannu”, “U sjeni procvjetalih djevojaka”, “Kod Guermantesa”,  “Sodoma i Gomora”,  “Zatočenica”, “Iščezla Albertina” i “pronađeno vrijeme”.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>