Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Crni mačak

“Crni mačak” djelo je slavnog autora Edgara Allana Poea, a u kojem je uvjerljivo i detaljno opisao sklonost ljudi da bez ikakvog razloga, povoda i motiva nanose zlo drugim bićima. U ovoj poznatoj pripovijetki Poe je iznio činjenice, nije ih ispitao s obzirom na moral. Priča je napisana kao monolog kroz koji autor navodi koje su ga okolnosti dovele do toga da nanese nedužnom i manje moćnom biću zlo.

Glavni je lik alkoholu sklona osoba koja se iživljava nad nedužnim kućnim ljubimcem, a u tom nekontroliranom bijesu i mržnji, ubija i svoju suprugu. Tim detaljno opisanim postupcima iznesenim u prvom licu, autor je htio čitateljima dati još bolji uvid u svoju svijest.

Htio nam je prikazati kako je ljudsko ponašanje često kompleksno i promjenjivo i kako njime u tim trenucima upravlja neki zloduh koji ga navodi da čini zlo. Čovjek je tada žrtva te sile, a njegova mržnja, zloba i nastranost pojačavaju se pod utjecajem alkohola.

Crni mačak je ključan za sva zbivanja u pripovijetki. Prva promjena koja se događa je ugriz mačka koji utječe na čovjekovu promjenu u ponašanju. Tada se otkriva nastranost lika i započinje nasilje.

Tema radnje je komplicirana ljudska svijest i psiha, a najveće zgražanje izaziva hladnokrvnost i komentari glavnog lika koji je svjesno objesio mačka i ubio suprugu.

Kroz cijeli priču i na kraju priče svjedočimo time da se glavni lik zapravo ne može oduprijeti nekoj unutarnjoj, iracionalnoj sili. Na kraju priče on gotovo sam se sebe odaje da je ubojica.

Kratak sadržaj

Junak ove priče bio je nježan i popustljiv kao dječak. Vrlo je volio životinje i brinuo se o njima. To je činio i u muževnoj dobi. Oženio je djevojku srodne duše, i bio je sretan. Od mnogih kućnih ljubimaca, crni je mačak Pluton bio najprivrženiji svom gospodaru.

Međutim, junak naše priče počinje piti, postaje rob alkohola i počinje propadati, i fizički, i psihički. U stanju pijanstva počinje zlostavljati svoju ženu, pa čak i svog mezimca, crnog mačka. Čak mu je nožićem, u naletu bijesa i mržnje, nožićem iskopao oko. Razdražen grizodušjem, hladnokrvno i okrutno ga je objesio o granu drveta.

Tada su se njegove nevolje počele nagomilavati. Izgorjela mu je kuća, propalo imanje, a uza sve to još ga je razdraživala prisutnost nekog jednookog crnog mačka, kojeg je jedne noći našao u krčmi. On ga ja neprestano pratio, kao živa opomena na počinjeno zlodjelo. Teške more pritiskale su ga i na javi i u snu. Mrzovolja je prerasla u mržnju prema svemu živome.

Uz takvoga čovjeka, najviše je patila njegova žena. Jednom prilikom, u podrumu stare zgrade u kojoj su živjeli, umjesto mačka, sjekirom je usmrtio ženu koja je htjela zaustaviti udarac namijenjen mačku. Umjesto kajanja i očajanja zbog zločina koji je počinio, smišljao je kako ukloniti leš. Odlučio ga je zazidati u podrumu. Potrudio se da zid sačuva prvobitan izgled. Pošao je u potragu za svojim mučiteljem, crnim mačkom, ali ga nije našao.

Četvrtog dana nakon ubojstva došla je policija, pomno pregledala svaki kutak, ali bez rezultata. Naš je junak, u svojoj slavodobitnosti što nije otkriven, štapom pokucao po zidu da uvjeri policiju kako su zidovi čvrsti. Tada se dogodilo nešto neočekivano. Iz zida, kao iz groba, začulo se jecanje koje je preraslo u abnormalne krikove i vrisak. Kad je policija raskopala zid, povrh glave mrtve žene čučala je odvratna životinja koja me svojim lukavstvom zavela na ubojstvo, a svojim doušničkim glasom predala “krvniku”. Naš junak nije ni znao da je u tu grobnicu zazidao i mačka.

Likovi: čovjek i crni mačak

Biografija: Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe rođen je 1809. godine u Bostonu, kao srednje od troje djece. Otac mu je bio odvjetnik, koji se počinje baviti glumom, oženivši se engleskom glumicom. Oba roditelja mu umiru 1811. godine od tuberkuloze.

Kada su mu bile tri godine, Edgara  je u svoj dom primio imućniji škotski trgovac John Allan, čije je prezime Edgar kasnije pridodao svojemu. Od 1815. do 1820. godine, Allanovi žive u Engleskoj. Vrativši se u SAD, Edgara upisuju na Virginijsko sveučilište, gdje se Edgar počinje opijati, kartati i zaduživati. Saznavši to, očuh ga ispisuje sa sveučilišta i zapošljava kao činovnika.

Ne želeći taj posao, Edgar bježi u Boston, gdje objavljuje svoju prvu zbirku pjesama Tamerlan (1827.). Zbog neimaštine stupa u vojsku, ali ga očuh otkupljuje i upisuje u West Point, odakle je Edgar, svojom zaslugom, vrlo brzo izbačen. Dolazi do nesuglasica između Edgara i očuha, pa Edgar biva izbačen iz kuće. 1831. godine Allan umire, ne ostavljajući Edgaru nikakvo naslijeđe.

Ostavši na ulici, Edgar pokušava zaraditi izdavanjem zbirke pjesama Pjesme. No, to mu ne uspijeva, pa se seli u Baltimore k svojoj tetki. Počinje se baviti novinarstvom, a 1835. godine ženi se svojom sestričnom od 13 godina, Virginijom Clemm.

Seli se u New York, Philadelphiu, pa se, ne postigavši mnogo, opet vraća u New York. 1847. godine umire njegova žena Virginija. Vjerojatno osjećajući svoj skori kraj, Edgar zapada u misticizam koji kulminira djelom Eureka – transcendentalnim tumačenjem svemira. 1849. godine obećava brak trima ženama. Ne oženivši se ni jednom, odlazi u Baltimore. Tamo i umire. Pokopan je na lokalnom groblju uz svoju dragu Virginiju i svoju punicu.

Poe je strahovito pogriješio kad je svoju književnu ostavštinu povjerio Rufusu Griswoldu, osrednjem antologičaru i piscu članaka, koji je Poea mrzio i bio mu zavidan. Griswold je nakon Poeove smrti učinio sve kako bi ga ocrnio, čak je krivotvorio njegova pisma. Tek je stotinjak godina kasnije Arthur Hobson Quinn utvrdio netočnost Griswoldovih tvrdnji o Poevom životu.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>