Nabavite najbolji električni bicikl!

Crvenkapica

Iz radionice Grimmovih bajki je i “Crvenkapica”. U njoj nema vještica, vila, i drugih nestvarnih bića, ali ima puno nestvarnih i neobičnih događaja.

Crvenkapica je bila dobro dijete koje je uvijek slušalo majku i činilo kako majka kaže. Ipak, jednom prilikom ipak nije postupila racionalno i bila je nadmudrena od opasne zvijeri. Autori nam ovdje žele poručiti da se djeca trebaju paziti zlih ljudi koje mogu susresti. U djelu je to vuk, u stvarnosti to može biti netko još opasniji.

Na početku priče upoznajemo Crvenkapicu i saznajemo kakva je djevojčica. Zaplet priče počinje kada djevojčica susreće zlog vuka, a kroz dijaloge možemo pratiti priču i vidjeti kako je vuk prvo pojeo baku, a zatim i Crvenkapicu. Rasplet se događa kada dođe lovac i spasi baku i unuku, a vuka ubije.

Kratak sadržaj

Jednom davno živjela je dobra i poslušna djevojčica koju su svi voljeli, posebice njena baka koja joj je sašila crvenu kapicu od baršuna. Djevojčica je bila poznata po toj kapici pa su je prozvali Crvenkapica. Mama je jednoga dana rekla Crvenkapici da je baka bolesna pa bi joj trebala odnijeti vina i kolača kako bi ojačala i što prije ozdravila. Prije puta majka je rekla Crvenkapici najkraći put kojim će doći do bake i upozorila ju da ne skreće s puta.

Osim što joj je rekla da ne skreće s puta, upozorila ju je da mora biti dobra, te da ne smije švrljati po kući i kopati po stvarima. Majka je znala da Crvenkapici kroz šumu treba svega pola sata do bake, no nije znala da će odmah u šumi sresti zločestog vuka.

Crvenkapica nije znala kakvu vuk opasnost nosi pa mu je sve naivno ispričala, od toga kud ide, što nosi i gdje se nalazi bakina kuća. Vuk je slušao Crvenkapicu i odlučio stići do bake prije nje kako bi ih obje mogao pojesti.

Vuk je znao da prvo mora pojesti baku, a tek onda Crvenkapicu. Kako bi uspio u svom naumu, rekao je Crvenkapici da nabere cvijeće za baku, to će ju jako razveseliti. Vuk je pohitao do bakine kuće, pokucao i predstavio se kao Crvenkapica. Baka mu je rekla da su vrata otključanja i da može ući.

Vuk je ušao i odmah pojeo baku, navukao njenu spavaćicu, stavio nočnu kapicu i legao u krevet te spremno čekao svoju novu žrtvu. Crvenkapica je nabrala cvijeće i krenula prema baki. Kad je došla, dočekala su je otvorena vrata što je izazvalo čudan osjećaj u njoj, ali nije bila sigurna zbog čega. Došla je baki do kreveta da ju pozdravi, baka joj je izgledala neobično i uhvatio ju je strah.

Sa strahom je ispitivala baku zašto su joj velike oči, zašto su joj velike ruke i uši, a kada je upitala zašto ima tako velika usta, vuk joj je odgovorio da je to zato da ju lakše pojede. Tada je vuk progutao i Crvenkapicu, legao punog trbuha u krevet i zaspao. Pored kuće je prolazio lovac i začuo iz kuće glasno hrkanje. To mu je bilo neobično pa je otišao provjeriti je li s bakom sve u redu.

Došao je do kreveta i imao što vidjeti. Vuk je bezbrižno spavao, a lovac ga je htio upucati, no sjetio se da je vuk možda pojeo baku i da bi je mogao spasiti. Uzeo je škare i vuku razrezao trbuh. Prvo je iskočila Crvenkapica, a zatim i baka koja je teško disala. Vuku su napunili trbuh s kamenjem. Kad se probudio, bilo mu je teško, nije se mogao pomaknuti pa je umro. Svi su bili sretni kad je umro, lovac je uzeo krzno, a Crvenkapica je naučila da treba slušati mamu, baka se oporavila.

Biografija: braća Grimm

Jacob Grimm (1785. – 1863.) bio je poznati filolog i lingvist, a brat Wilhelm (1786. – 1859.) germanist. Obojica su se bavila lingvistikom i filologijom.

Braća Grimm su autori najpoznatijih bajki u kojima i danas uživaju čitatelji cijelog svijeta. Dolaze iz Njemačke.

Za vrijeme studija u Marburgu nekoliko su se puta izjasnili protiv kralja Ernesta Augusta I., nakon čega su protjerani sa sveučilišta. Kako nisu mogli završiti studij počeli su raditi više toga. Putujući Njemačkom prikupljali su materijale za bajke.

Slušajući priče starijih generacija, napravili su bajke prema kojima su snimljeni crtani i igrani filmovi. Braća Grimm su se trudila da ne mijenjaju puno ono što su čuli, nego su htjeli doraditi bajke i prilagoditi ih mnogima.

Prvi dio njihovih priča objavljen je 1812. godine. Zbirka je sadržavala samo 86 priča, a kako je bila objavljivana nekoliko puta, broj je na kraju porastao na 200. Zajedno su ih prikupljali, obrađivali, a za jezičnu i stilsku verziju pobrinuo se mlađi brat Wilhelm. Njihove su bajke za razliku od ostalih i onih koje je potpisao Charles Perrault, bile vedrije i bez puno moraliziranja.

Najpoznatija djela braće Grimm su: “Snjeguljica”, “Trnoružica”, “Ivicu i Marica”, “Crvenkapica”, “Matovilka” i mnoge druge.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>