Nabavite najbolji električni bicikl!

Divlji konj

U ovom romanu, autor nam je kroz alegoriju prenio priču o Divljem konju, odnosno ispričao nam je priču o ljudima, njihovim odnosima i osobinama kroz oči životinje.

Roman “Divlji konj” govori o životu konja od njegove najranije madosti pa sve do starosti.

Divlji konj, osim što je bio predvodnik svog stada, bio je pošten, snažan, čvrstog karaktera, plemenit, posebna ličnost. No, unatoč svemu, nije imao mira, težio je slobodi…

Ovdje je autor htio kroz život konja prikazati život čovjeka i Boga. Konj je bio čovjek, a Bog Gospodar. Ovo djelo se bavi pitanjima moralnosti, etičkih normi, ljubavi, suparništa, prijateljstva, ljubomore, pravde i oholosti.

Kroz ovaj roman, autor je pokušao prenijeti životne mudrosti iz razgovora Divljeg konja i njegova oca. Ovdje autor razmišlja o borbi kroz život i njegovom smislu.

Roman je napisan vrlo jednostavno, no ipak, u romanu postoje razne ideje i razmišljanja koje čitatelje mogu navesti na razmišljanje i polemizaciju. Ovdje postoje brojne prenesene poruke koje su prikazane kroz misli i slike među životinjama, a mogu se prenijeti stvarni život među ljude.

Djelo je pisano slikovitim jezikom, gotovo poetičnim kojim autor prenosi svoje misli o životu.

Kratak sadržaj:

Na početku djela opisuje se najranije djetinjstvo Divljeg konja. Pravilno ponašanje konja bilo je opisano u Zakonu i time se Divlji konj upoznao već na samom početku svog života.

Kao mali, Divlji konj je volio sisati majčino mlijeko. No, Zakonik mu je nalagao da se mora odviknuti od toga iako mi je to teško palo. Majka mu je neko vrijeme popuštala i davala sisati, no jednog dana ga je morala odviknuti od toga pa ga je pred svima izudarala kopitima. Tada je pomalo počeo shvaćati da se mora držati Zakona, a ne sebično prepuštati užicima.

Divlji konj je oca upoznao tek kad je porastao. S ocem je vodio duge razgovore o borbi koja je jedino opravdana ako postoji viši cilj za ostvarenje. Svakim danom, kako je Divlji konj rastao, počeo je primjećivati i razumjeti svijet oko sebe. Njegov Predvodnik je bio zao, no i da je njegov otac jači od Predvodnika.

Ipak, nije mu bilo jasno zašto njegov otac ne preuzme mjesto od Predvodnika. Otac mu je objasnio da mu to nije cilj, niti je to po Zakonu. Otac mu je rekao da se u budućnosti može obratiti Bijelcu za pomoć, ako se njemu nešto dogodi.

Jednog dana vukovi su napali krdo. Predvodnik je odlučio da otac Divljeg konja mora otići odvući pažnju vukovima. Otac je otišao kako mu je naređeno i više se nikad nije vratio jer su ga vukovi ubili.

Divlji konj je bio jako razočaran i krivio je Zakon za smrt oca. Takav je odlučio napustiti krdo. Tumarao je okolo dok ga majka nije spasila od krvoločne zvijeri koja ga je htjela rastrgati. Nakon toga se vratio u krdo i bolje proučio Zakon. U Zakonu je pisalo da je svatko u stadu siguran i obranjen, ali da ipak postoji zakon jačeg koji smije tlačiti slabije. To mu se nije svidjelo.

Cijelo stado je jednog dana odlučilo otići na dugo putovanje prema drugom pašnjaku. Put ih je poprilično iscrpio, svi su ožednili, ali prednost za vodu su imali Predvodnik i ždrijepci. Divlji konj je odlučio biti prkosan pa je i on počeo piti vodu. Nakon toga se sukobio s Predvodnikom, pobijedio ga i preuzeo njegovu ulogu. On je odlučio promijeniti stvari, promijeniti Zakon koji će biti pravedan i jednak za sve.

No ideja mu baš nije pošla po planu, bilo je mnogo licimjernih i ulizica pa je Divlji konj odlučio napustiti stado i lutati sam.

Razgovarao je sa starim Bijelcem koji mu je rekao da bi najbolje bilo kada bi zasnovao obitelj i služio Gospodaru (čovjeku) jer na taj način uzvraća ljubav koja je pružena njemu.

Divlji konj se zaljubio no zbog nezgode koja mu se dogodila ostao je hrom pa se bojao da će izgubiti ljubav svoje kobile, ali i mjesto Predvodnika.

Gospodar mu je pomogao izliječiti nogu, a onda ga je pustio na slobodu. Divlji konj se vratio svome stadu koje je već našlo novog Predvodnika. Stado mu je zamjerilo što ih je napustio kada im je bilo najteže, kada su umrli Bijelac i njegova majka.

Tada je ugledao svoju voljenu kobilu koja je imala već malo ždrijebe s drugim konjem. To je njegovo veselje splasnulo. Predvodniku je predložio da stado ode kod Gospodara, no on to nije htio. Više nije vidio razloga za ostanak pa se ponovo otuđio.

Divljeg konja su napale divlje zvijeri, no imao je sreće jer ga je spasio Gospodar i odveo na imanje. Gospodar je bio strpljiv i malo po malo je pripitomljavao Divljeg konja. Stavio mu je potkovu i žigosao. No Divlji konj je i dalje bio prkosan i svojeglav. Jednom se tako jako prejeo da je dobio batina od Gospodara. No Divlji konj je shvatio da je to za njegovo dobro, ne smije se prejedati jer bi mogao uginuti. Iako je cijelo vrijeme žudio za slobodom naučio se i vući kola.

Nakon nekog vremena Divlji konj je počeo gajiti osjećaje prema kobili Neri koja je bila svojeglava. Čak ga je kobila Sivka upozorila da se ne zaljubljuje u nju, no on nije mogao protiv svojih osjećaja.

Jednom prilikom Divlji konji i Nera su zajedno vukli kola. Kako je gospodar na njeno mjesto stavio drugog konja, Nera nije htjela vući kola pa ju je Gospodar istukao. Iako je Divljem konju bilo žao Nere, shvaćao je zašto je to Gospodar napravio.

Nera i Sivka su se potukle pa ih je Gospodar razdvojio. Nera je od tad morala voziti kola sa Šarcem i uskoro je dobila njegovo ždrijebe. Naravno, Divlji konj i Šarac se nisu podnosili te su se i potukli kad je Šarac napao Sivku. Za kaznu, Gospodar ih je stavio zajedno vući kola pa su se htjeli nehtjeli morali družiti.

Svoje prijateljstvo su pokazali kada su jednog dana bili napadnuti od vukova. Nakon toga su postali najbolji prijatelji.

Nakon što su rasplodni konji odvedeni, uključujući i Neru, Divlji konj je bio upregnut u fijaker. Divlji konj se opet zaljubio i to u kobilu Zvijezdu. Bio je očaran njome i sve joj je udovoljavao. Osim jednog. Kada ga je zatražila da se prestane družiti sa Šarcem, odbio ju je.

Ona je htjela da se oni druže sa Sjenom i Zelenkom. No s vremenom se i ona počela družiti sa Šarcem što je Divljeg konja činilo ljubomornim pa se on ipak predomislio i rekao da se više ne želi družiti s njim.

Gospodar je izdvojio Zvijezdu i Divljeg konja iz stada i htio s njima vježbati troker-kas-galop. Zvijezdi je to odgovaralo, no ne i Divljem konju. Zbog Zvijezde, nije se više družio s prijateljima, a i nije mogao smisliti psa Garova. Opet je razmišljao o slobodi.

Odlučio je opet potražiti slobodu. Preplivao je rijeku, no ubrzo je bio uhvaćen od konjokradica koji su ga strpali u rudnik. Tamo je sreo Neru s kojom se nikako nije mogao složiti oko Gospodara.

Divljem konju je u snu došao Gospodar pa se htio osoboditi iz rudnika. Kako su drugi konji vidjeli da sanja o slobodi, odlučili su ga osuditi na smrt.

Divlji konj se odlučio napraviti lud pa je radio troker-kas-galop jer je mislio da će ga to spasiti. I doista, drugi konji su pomislili kako je lud i nisu ga ubili.

Jednog dana svi konji su krenuli na put. Prošli su bili kraj Gospodarevog imanja i tamo je Divlji konj prepoznao Garova. Došli su do mjesta koje za konje znači kraj života, a Nera se tvrdoglavo progurala prva kako bi ušla tamo. Divlji konj ju je pokušao zaustaviti, ali je shvatio da ga je ona voljela.

Uz pomoć Garova, Gospodar je došao u rudnik kako bi spasio Divljeg konja. No vlasnik rudnika ga nije htio predati samo tako, tražio je naknadu za njega.

Kad se vratio na imanje ugledao je Zvijezdu sa ždrijebetom za kojeg je pomislio da je od drugog konja. No ždrijebe Cezi je bilo njegovo. Divlji konj, misleći da je Zvijezda bila nevjerna, prizna njoj svoju nevjeru što je Zvijezdu jako naljutilo i nije mu htjela oprostiti. Sivka mu nije htjela pomoći.

Zvijezda je od tuge otišla preko rijeke. Ceza je htjela da Divlji konj pođe za njom, no on je ipak odlučio ostati i brinuti se o Cezi jer je znao da Zvijezdi nema spasa kad ju uhvate konjokradice. No otišao je tražiti pomoć od Gospodara.

Uputili su se u potragu i po putu vidjeli puno poubijanih konja. Divljem konju je bilo jako teško, jedva je susprezao emocije jer nikako nije mogao naći Zvijezdu.

Na putu je sreo Vihora kojeg je poslao Sokol, pomoćnik u prijašnjem stadu gdje je Divlji konj bio Predvodnik. Vladala je velika opasnost od konjokradica, no sve ih je spasio Gospodar te su sutradan svi odlučili nastaviti potragu.

Kada su već svi izgubili nadu da će više vidjeti Zvijezdu, ona se vratila i odlučila živjeti kod gospodara.

Na imanju se trebala održavati trka, a tko odnese pobjedu ide na hipodrom. Zvijezda i Ceza su navijale za Divljeg konja i vjerovale u njegovu pobjedu. No, Šarac ga je zamolio da pobjedu prepusti njegovom sinu Vulkanu koji je tužan zbog smrti majke. Divlji konj nije znao što učiniti te mu je Sivka savjetovala da bude pravedan.

Utrka je počela. Konji su se podijelili na došljake i starosjedioce. Starosjedioci su se smatrali čistokrvnima, a došljaci hrabrima. Divlji konj je odlučio biti pravedan i prepustio pobjedu Vihoru.

Divlji konj je ostario i oko njea su se okupljali mladi konji koji su slušali njegove mudre priče. Trkači i rasni konji postali su jako popularni, a Divlji konj se mogao pohvaliti velikim brojem potomaka.

Divlji konj je doživio nemoć od starosti. Gospodar mu je htio olakšati muke te mu je iskopao jamu. Opalio je puškom i tada mu se duh odvojio od tijela. Gore je susreo Bijelca i dobio krila poput njegovih.

Dok je letio iznad zemlje, vidio je sva dobra djela koja je njegov Gospodar napravio i bio je sretan što mu je služio.

Analiza likova:

Divlji konj – bio je izrazito pošten i pravedan, nije volio nepravdu i bio je ljubimac svog Gospodara. Zbog svoje odlučnosti i jakosti bio je predvodnik divljih konja. Cijeli život vodio je borbu sam sa sobom. S jedne strane, htio je biti slobodan i nesputan i htio si je to više puta dokazati. S druge strane je prevladavao razum koji mu je govorio da osnuje obitelj, daruje ljubav drugima i živi kod Gospodara. Nagon ga je tjerao u divljinu, a razum u miran život. Divljina mu je donosila nesreće, a gospodareva dobrota ga je spašavala. Kako je bio cijenjen u svojoj zajednici, htio se nametnuti kao predvodnik da može promijeniti Zakon kojeg je smatrao nepravednim i nejednakim za sve. Volio je svog oca i slušao njegove savjete. Govorio mu je da ne nikad ne boji protivnika i nikad ne odustaje od svojih ciljeva.

Zvijezda – je dresirana kobila koja je odrasla u uzgajivačnici kod Gospodara kojemu je jako odana. Ima čvrst karakter i sve što naumi to i ostvari. Na prvi pogled je krhka, ali je jako inteligentna i snažna. Zaljubljena je u Divljeg konja, ali mu je voljela izazivati ljubomoru družeći se sa Šarcem. Na kraju je jedva oprostila nevjeru Divljem konju i živjela sretno sa djetetom Cezi.

Nera – bila je mlada, divlja, pokvarena, svojeglava i lijena. Ničim u životu nije bila zadovoljna i bila se uvijek nesretna. Divlji konj i Šarac su se posvađali oko nje. Nije vjerovala Gospodaru i bježala je u slobodu, a malodušnost ju je koštala života.

Šarac – Bio je pošten i neiskvaren, dobrog srca ali i jako snažan. Vrlo sličan divljem konju s kojim je na početku bio suparnik, a na kraju jako dobar prijatelj.

Sivka – bila je mudra kobila koja je svojim savjetima pomagala svima, a zauzvrat nije tražila ništa.

Biografija: Božidar Prosenjak

Božidar Prosenjak rođen je u Koprivnici 1948. godine. Djetinjstvo je proveo u selu Kuzmincu gdje se počeo školovati, a ostatak školovanja je nastavio u Koprivnici i Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu je diplomirao romantistiku.

Kao novinar i veliki hrvatski književnik radio je u Velikoj Gorici, a u isto vrijeme uređivao je i knjige. 1948. Postaje slobodni umjetnik.

Prva knjiga kao samostalni rad objavljena je 1960. godine. Pod nazivom „A“ sadržavala je dječje pjesme i proze.

Osim pisanja proza, radi i kritičke tekstove u dnevnom tisku i dramske tekstove, a pojavljuje se i na radiju i televiziji.

Njegov roman „Divlji konj“ bio je višestruko nagrađivan, a djela su mu postala i dio obvezne školske lektire.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>