Nabavite najbolji električni bicikl!

Dnevnik Pauline P.

Knjiga Dnevnik Pauline P. opisuje razne dogodovštine i probleme s kojima se susreće desetogodišnja djevojčica Paulina. U vremenskom rasponu od jedne školske godine daje se prikaz Paulininog života koji se uglavnom vrti oko njenih roditelja, prijatelja i škole.

Autorica prikazuje Paulinin život iz vizure desetogodišnje djevojčice i pri tome koristi jednostavan izričaj, često upotrebljava žargone, a situacije su uglavnom prikazane s humoristične strane. Paulina opisuje svoj život svaki mjesec, od rujna do lipnja. Knjiga je podijeljena na deset dijelova, svaki u sebi sadrži po tri priče u kojima se iznose dogodovštine Pauline tijekom prošlog mjeseca.

Početak jeseni označava kraj ljetovanja i početak školske godine. Paulina se mora pobrinuti za nove knjige, školski pribor, a ove godine imaju i novog učitelja. U listopadu je Paulinin rođendan, a proslava ove godine traje punih pet dana.

Paulina ima prisan odnos sa svojim roditeljima te bakama i djedovima s kojima provodi većinu vremena. Tijekom prosinca svi su zaokupljeni kupovinom poklona, a zimske praznike provode na skijanju. Proljeće je ispunjeno druženjem u prirodi, dolaskom novog psa i radom u vrtu.

Također se prikazuju Paulinina prijateljstva te nekoliko uspješnih i propalih pokušaja u ljubavi. Autorica daje jednostavan, ali slikovit i topao prikaz likova upravo putem raznih Paulininih problema, planova, obiteljskih druženja i putovanja.

Vrsta djela: dječji roman

Mjesto radnje: grad Zagreb

Vrijeme radnje: jedna školska godina ( razdoblje od rujna do lipnja)

Tema: Razne dogodovštine desetogodišnje Pauline.

Kratak sadržaj

Bližio se kraj prazničkom uživanju desetogodišnje Pauline. Ljetne praznike provela je s roditeljima na moru, u Vodicama, uživajući pri tom u lijepim, sunčanim danima savršenima za kupanje i boravak  na plaži. Često se družila s Anom, koja je kao i njen brat Šime, bila vrsna plivačica.

Promatrajući svoje prijatelje kako izvode razne vratolomije u vodi, došla je na ideju kako bi oni mogli biti njeni treneri pa ih je angažirala za podučavanje vrsnim skokovima u vodu. Plan je uspješno realiziran, i Paulina se na kraju ljeta mogla pohvaliti uspješnim skokovima u vodu, čak su i njeni roditelji bili impresionirani.

Povratak u Zagreb označavao je mnogo noviteta. Morala je nabaviti novu pernicu, bilježnice, knjige, čak je imala i novog učitelja. U školi su prvi sat proveli pjevajući dok je profesor svirao gitaru, a na satu likovnog zadatak im je bio nacrtati ribice i hobotnicu. Paulina je taj zadatak shvatila ozbiljno, pa se silno razočarala kad je jedan krak hobotnice ispao nakrivljen.

Dani su brzo prolazili i školsko polugodište je već poodmaklo. Učitelj im je dao zadatak neka razmisle o tome kojom bi se izvan školskom aktivnošću voljeli baviti što je Paulinu posebno uznemirilo. Kad je došla kući, u smišljanje aktivnosti se uključila cijela obitelj.

No, niti jedan od prijedloga Paulini se nije svidio, pa se na kraju odlučila posavjetovati sa svojom prijateljicom Martinom. Martina i njena mama imaju svaki dan isplaniran neki oblik druženja, pa Paulina na kraju odluči da će druženje s mamom biti njena izvan školska aktivnost.

Polako im se prikradala jesen. Učitelj je učenicima tijekom nastave odlučio pričati o kruhu, pa im zada novi zadatak. Neka zaduže svoje roditelje da ispeku kruh. Taj zadatak se nimalo nije svidio Paulininoj mami jer je bila sigurna da joj neće dobro ispasti.

Paulina se opet pokazala kao dosjetljiva i snalažljiva djevojčica pa je angažirala susjedu Ljubicu kojoj je pečenje kruha išlo izvrsno. Sljedeći dan su pokušali s učiteljem pripremiti kruh, ali su se na kraju svi složili kako bi idući put mogli imati dan palačinki ili kremastih kolača, to je ipak bilo lakše za pripremiti.

U listopadu nije bilo mnogo zabavnih događaja, pa se Paulina morali snaći tako da je slobodno vrijeme provodila u raznim berbama. Tako je susjedu pomogla brati šljive, Dori i njenoj baki jabuke. Berba bilo čega se ispostavilo kao dovoljno zanimljivo trošenje vremena.

Listopad ipak nije bio toliko monoton jer je to bio mjesec kad je Paulina slavila rođendan. Poigravala se s idejom da proslava ove godine traje pet dana čemu se otac Zoran protivio, ali mama je zato uskočila i spasila situaciju.

Sa slavljem je odlučila početi u četvrtak kad je počastila svoje prijatelje iz razreda tortom i slatkišima. Pjevali su i svirali, a kao poklon je dobila knjigu Neobične zgode šegrta Hlapića. U petak su je posjetile susjede, a subota je bila rezervirana za bake i djedove. Baka Višnja donijela joj je prekrasne traperice, ali baka Ljerka imala je istu ideju, tako da je sada imala dupli poklon.

Teta Suzi i striček Igor bili su joj posljednja nada za dobar poklon, no listopad je ipak bio totalno razočaravajući jer je i od njih dobila poklon koji već ima doma. Učitelj ih je u studenom odveo na izlet na Medvednicu i Medvedgrad gdje se objelodanila ljubav Pauline i Ivana, dječaka iz 4.a. Na kraju je organizirano i vjenčanje. No, po povratku s izleta Paulina je uvidjela da nije spremna na takve obaveze i odlučila je da ipak i dalje želi biti slobodna i imati vremena za igru.

Jednog dana Paulina je otkrila čari kompjutera, no s vremenom joj je dosadilo ići svaki put kod prijateljice Dore kako bi igrala igrice pa je nagovorila djeda Branka da joj ga kupi. Iako su njeni roditelji u početku bili protiv kompjutera, na kraju ih je sve zaintrigirao, toliko da Paulina nikako nije mogla doći na red, tako da je opet završila kod Dore.

Jednog dana Nikolina se u školi pojavila s novim kaputom. Paulina joj je malo bila zavidna pa nagovori mamu da joj kupi novi, iako joj je stari još uvijek bio malo velik. Na to se priključi tata, tako da su svi dobili nove kapute osim mame, pa je Paulini na kraju ipak bilo malo žao što je tražila novi kaput.

Brzo je stigao prosinac, omiljeni mjesec Paulini i njenoj mami jer je to bilo razdoblje kad su mogle kupiti poklone najmilijima i tako ih razveseliti. Prosinac je bio ispunjen raznim događanjima. S mamom je izrađivala vijenac i pravila kolače. S bakom Višnjom je pisala čestitke. Pomagala je i u kućanskim poslovima, a tata je bio zadužen za kupovinu bora.

I u školi je bilo puno toga za obaviti. Ukrašavali su učionicu, pripremali se za Božićnu priredbu i pisali čestitke za roditelje. Iako je sve to Paulinu veselilo bila je umorna pa je s nestrpljenjem iščekivala zimske praznike.

Na prijedlog profesora, praznike su proveli na skijanju. Dok su kupovali zimsku opremu, otac joj nije dopustio da kupi one s točkicama koje su se njoj sviđale već je izabrao one kvalitetnije. Ispostavilo se da je Nikolina imale skije s točkicama, pa su se zamijenile. Ispostavilo se da je otac bio u pravu, skije su pukle i Paulina je tijekom pada slomila ruku.

Paulinin život bio je ispunjen raznim dogodovštinama. Tako je jednom odlučila kako želi novu frizuru. Sa slikom iz časopisa Mile uputila se s mamom kod frizerke. Frizura na kraju nije izgledala kako je ona htjela, a da stvar bude gora Nikolina se pojavila s novom frizurom u školi, baš onom sa slike.

Jednog dana otišla je na klizanje sa svojim prijateljima. S njima je bio i Luka, dječak koji joj se sviđao. Ljubav je skoro pukla kad su u jednom trenutku završili na podu, ali na kraju su se pomirili. Ipak izgleda da njihovoj ljubavi nije bilo suđeno. Bile su maškare i svi su u školu došli maskirani. Bilo je puno Batmana pa se Paulina zbunila i umjesto da poljubi Luku, poljubila je krivog Batmana, nakon čega se Luka naljutio i raskinuo njihovu vezu.

Bližilo se Valentinovo, a Paulina je bila bez dečka. Sjetila se Ratka za kojeg je bila sigurna da bi bio sretan kad bi mogao biti s njom. Zbližili su se dok su šetali mačka njenog djeda i bake i Ratkovu Rinu. Stiglo je proljeće i Paulina je inspirirana učiteljevim predavanjem o povrću, uz pomoć bake i djeda uspostavila svoj vlastiti vrt, a proizvode je čak prodavala na tržnici.

Lijepe dane često je provodila vani, s obitelji. Za Uskrs je s mamom i bakama pekla kolače i čistila kuću. Paulina se često morala suočavati s raznim problemima. Tako je posredovala u pomirenju mame i tate nakon što su se posvađali, a kad se mama pojavila u školi na Majčin dan s novom frizurom Paulina je bila očajna jer je mama koju je naslikala imala drugu frizuru.

Kad je jednom poželjela psića jer su ga imali svi njeni prijatelji, naišla je otpor i negodovanje roditelja, ali bila je uporna i kao svaki put uspjela dobiti ono što je htjela. Pas Floki brzo je rastao i postalo mu je tijesno u stanu. Srećom baka i djed su njoj i roditeljima prepustili svoju kuću, a oni su se preselili u njihov stan.

Stigao je i dugoočekivani kraj školske godine. Paulina je od roditelja za odlične ocjene dobila novi bicikl. Polako je počela s pripremama za ljetovanje, a dnevnik je spremila u ladicu kako bi se oboje odmorili.

Likovi: Paulina, mama, tata, bake i djedovi, Dora, Nikolina, Luka, Ratko

Biografija: Sanja Polak

Sanja Polak hrvatska je autorica koja je rođena u Zagrebu 1968. U Zagrebu provodi svoje djetinjstvo te pohađa osnovnu školu, kasnije Gimnaziju. Diplomirala je na Učiteljskoj Akademiji i tako postala učiteljica za razrednu nastavu.

Tim poslom se i danas bavi, učiteljica je u osnovnoj školi, uz to urednica je dječjeg časopisa Prvi izbor. Uz to što piše tekstove za djecu koji se često objavljuju u dječjim časopisima kao što su Smib i Radost, bavi se pisanjem scenarija za različite dječje televizijske i radijske emisije. Također se bavila i sastavljanjem udžbenika za djecu kao i za razrednu nastavu.

Najpoznatija je po romanu Dnevnik Pauline P., za koji je dobila nagradu Mate Lovrak 2004. godine. Roman je jednako tako s vremenom uvršten kao obavezno literarno štivo za lektiru u osnovnoj školi. Uz roman Dnevnik Pauline P., napisala je Drugi dnevnik Pauline P., Pobuna Pauline P., Mali Jan ima plan, Petrica Pričalica te Dnevnik dobrih anđela.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>