Nabavite najbolji električni bicikl!

Dome, slatki dome

Priča o malom sivom mišu i njegovom povratku u vlastiti dom ukazuje na to da iako kada ponekad mislimo kako ćemo negdje drugdje pronaći bolje mjesto za život, ispostavi se da to nije uvijek najbolje rješenje. Ono što je pozitivno u ovoj priči je to što je odlaskom na put miš upoznao kako i gdje žive druge životinje te je na taj način vidio i shvatio koliko mu znači njegov topao i slatki dom.

Sa svim životinjama je kratko porazgovarao, a kada je stigao do zemlje pingvina smrznuo se zbog hladnoće i sjetio svoje udobne i tople rupe u kojoj živi i poželio joj se što prije vratiti. Srećom, upravo u tom trenutku je sreo jato ptica i svoju susjedu pticu Lu koja ga je na svojim krilima ponijela kući. Čim je stigao pred svoju rupu, triput je poskočio i umoran otišao malo prileći. Bilo je to uzbudljivo i interesantno mišje putovanje.

Kratak sadržaj

Dome, slatki dome je priča o malome sivom mišu koji jednoga jutra odlučuje otići iz svoga grada i potražiti neko bolje mjesto za život. Miš je proputovao mnoga mjesta u potrazi za boljim domom. Tako je prvo stigao do šume gdje se uplašio, ali ga je sova ohrabrila da ipak u nju uđe.

Kako je nastavljao dalje šuma je postajela sve gušća, gotovo kao prašuma. Pomislio je da neće moći pronaći izlaz i tada je naišao na majmuna koji mu je pomogao. Na savani je susreo velikog slona uvjerenog  kako ovaj prostrani prostor nije nikakvo mjesto za malenog miša i na leđima ga je ponio do ruba savane.

Nakon kratkog razgovora sa devom u pustinji stigao je do rijeke umoran i žedan. Susreće krokodila koji ga je uputio do čamca kojim će odvesti do mora. Pokušao je roniti ali je zaključio da voda nije mjesto za miša. Naposlijetku je stigao do zemlje u kojoj žive pingvini. Bilo mu je jako hladno i počeo mu je faliti njegov topli dom.

Sjeo je na vrh brežuljka tužan i sjetan kada ga je srela ptica Lu iz njegaova susjedstva, koja se upravo vraćala sa juga. Ponudila mu je da ga ponese kući. Vratio se kući te presretan i umoran odmah zaspao. Te noći sanjanjao je sve svoje prijatelje koje je susreo na ovoj pustolovini.

Vrsta djela: basna

Vrijeme radnje: jednog jutra

Mjesto radnje: miševa rupa, šuma, prašuma, savana, pustinja, rijeka, more, brežuljak

Tema: kako se miš veselio svome domu nakon što se vratio s putovanja

Ideja: misleći kako postoje bolja mjesta za život najčešće se dolazi do spoznaje kako je ono mjesto upravo tamo gdje se trenutno nalazimo, naš dom

Likovi: miš, sova, majmun, slon, deva, krokodil, ptica Lu

Miš – znatiželjan miš u potrazi za svojim novim domom. Otišavši na put shvatio je koliko mu znači njegov stari dom i poželio mu se vratiti. Iako je na putu saznao kako žive druge životinje, shvatio je kako je najljepše mjesto za život upravo dom u kojem je trenutno nastanjen, a to je njegova udobna i topla rupa.

Bilješka o piscu

Svjetlan Junaković rođen je 23. siječnja 1961. u Zagrebu, a diplomirao je kiparstvo na Brera akademiji u Milanu 1985. Radi kao slikar, kipar, grafički dizajner, ilustrator i pisac priča za djecu. Jednako tako predaje ilustraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i u Italiji. Za svoj rad osvojio je nekoliko prestižnih nagrada poput onih na bienalu ilustracije u Bratislavi. U pohvalama mu stoje i nominacija za prestižnu nagradu Hansa Christiana Andersena, kao i osvajanje Levstik nagrade 2009.

Autor: L.K.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>