Nabavite najbolji električni bicikl!

Doživljaji Huckleberryja Finna

Roman “Doživljaji Huckleberryja Finna” spada u satirični roman, a razlog tomu je veliki broj likova te mnogo događaja koji se protežu kroz opsežan roman. Autor je u romanu najveću pozornost posvetio upravo pustolovinama glavnog junaka Huckleberryja Finna.

Tema romana su pustolovine dječaka Huckleberryja Finna koje doživi tijekom jednog ljeta kada je putovao rijekom Mississippi.

Autor Mark Twain uz pustolovine, prikazuje u isto vrijeme i složen odnos Huckleberryja i njegovog oca. Otac je alkoholičar, a njegovim likom autor je htio prikazati koliko je alkoholizam velik i čest problem u društvu te koje posljedice za sobom nosi. Huckleberry zbog svog problematičnog oca nije imao lijepo i bezbrižno djetinjstvo koje svako dijete zaslužuje. Kroz roman se povlači i tema ropstva koja je u tadašnje vrijeme bila aktualna.

Autor je roman smjestio u vrijeme u kojem je živio. Tijekom priče mogu se uočiti i humoristične scene koje romanu daju živost, a nezanemariva je i kritika tadašnjeg američkog društva i međuljudskih odnosa.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: pedesete godine 19. stoljeća

Mjesto radnje: duž rijeke Mississippi

Tema djela: pustolovine Hucka i Jima nakon bijega

Ideja djela: svaki čovjek zaslužuje slobodu i poštovanje, bez obzira na rasu, religiju ili bilo koju drugu karakteristiku

Kratak sadržaj

Na početku romana Huck podsjeća kako je završila knjiga “Doživljaju Toma Sawyera” u kojoj su Tom i Huck pronašli blago koje su razbojnici sakrili u špilji. Svaki je dobio po 6.000 dolara za koje je sudac Thatcher predložio da se ulože, tako da dječaci na ime kamata dobivaju po jedan dolar na dan. Priča se dalje nastavlja opisom Huckova života kod udovice Douglas koja ga zajedno sa svojom sestrom želi obrazovati.

Ali kako je u Hucku i dalje velika želja za slobodnim načinom života, on bježi, ali se vraća na nagovor Toma Sawyera, koji je obećao da će ga vratiti u razbojničku družinu ako se vrati kod udovice Douglas. Udovica se rasplakala kada se Huck pojavio i ponovno ga je obukla u lijepo odijelo. Kada su svi otišli na spavanje Huck se iskrade iz kuće te ih zamalo ne otkrije rob Jim od gđice Watson. Morali su čekati dok Jim nije sjeo ispod drveta i zaspao.

Tom i Huck su se sastali s nekolicinom dječaka, sišli do rijeke i čamcem odvezli do špilje te osnovali bandu “Družina Toma Sawyera”. Nakon što su se svi zakleli krvlju, izabrali su Toma za vođu i krenuli kućama. Prošlo je već nekoliko mjesevci i došla je zima. Huck se opet privikao na školu, ali još mu je uvijek bilo teško spavati u krevetu, pa bi se ponekad iskrao iz kuće i spavao u šumi pod vedrim nebom, tek toliko da se malo odmori.

Jednog je jutra u snijegu zatekao tragove i prepao se da bi mogle biti od njegova oca koji je bio okrutan čovjek. Zato je Huck izjavio sucu kako ne želi ni kamate, ali ni glavnicu od 6.000 dolara. Sudac je iako zbunjen napisao kako je za jedan dolar od Hucka otkupio njegovih 6.000 dolara. Huck je otišao do Jima u nadi da će mu on moći reći približava li mu se otac, ali Jim kao pravi prorok mu nije mogao reći ništa određeno. Kada se te večeri vratio u u sobu, tamo ugleda svog oca.

Otac je bio ljut što je Huck naučio čitati i pisati i zabranio mu je da ide u školu. U mjesto ga je dovukla vijest kako Huck ima novaca i zatražio je od suca Thatchera da mu da novac. Ovaj je to odbio, a sudac i udovica su zatražili od suca da udalji Hucka od oca. Ali kako je u grad došao novi sudac naredio je kako se obitelj ne smije razdvajati. Otac je potom podnio tužbu protiv Thatchera, a Hucka istukao jer nije htio napustiti školu.

Jednog dana ga je otac prevezao na drugu obalu rijeke Mississippi gdje su lovili ribe i ljenčarili oko dva mjeseca. Jedne noći se otac toliko napio da je počeo ganjati Hucka s nožem po kolibi. Huck je shvatio kako je krajnje vrijeme da pobjegne od oca. Napravio je splav, natrpao raznih stvari. Puškom je ubio podivljaju svinju, odvukao je do kolibe i zatim do rijeke, namjestivši tragove tako da je svako morao pomisliti kako su ga ubili razbojnici i tijelo bacili u rijeku.

Ušao je u čamac i krenuo prema Jacksonovu otoku. Sljedeće jutro je čuo vrisak i primijetio skelu te mnoštvo ljudi. Znao je da pucaju iz topa kako bi njegovo tijelo rijeka izbacila na površinu. Prepoznao je Toma Sawyera, suca Thatchera, oca i mnoge druge. Kako se udaljavao tako više nije mogao čuti ni pucanj topa. Na otoku kojem se smjestio naletio je na roba Jima koji je pobjegao od gđice Watson jer ga je htjela prodati za 800 dolara.

Ubrzo postanu dobri prijatelji. Kako su se trebali sami prehranjivati, jednog je dana Huck odlučio otići do grada po hranu, a usput i da sazna ponešto o vijestima iz grada. Prerušio se u djevojčicu kako ga nitko ne bi uspio prepoznati. Po gradu se proširila vijest da je Jim, odbjegli rob, ubio Hucka te je raspisana nagrada od tri stotine američkih dolara ukoliko ga tko pronađe. Huck se, čuvši to, hitno pokušava vratiti Jimu da ga obavijesti. Čim je došao do Jima, ukrcali su stvari i krenuli dalje niz rijeku.

Jim je na splavi napravio šator, pa su tako prošli pokraj Saint Louisa. Huck bi ponekad otišao do grada da kupi potrebne namirnice, a inzistirao je da prošeću gradom jer je to vidio kao pravu avanturu. Na povratku su čuli neke glasove i otkrili da se na splavi nalaze tri razbojnika. Jedan je bio zavezan, a druga dvojica su se dogovarala kako da ga ubiju jer ih ucjenjivao. Razbojnici su odlučili ostaviti trećeg da potone s olupinom, a Huck se dosjetio da im odveže čamac i tako spriječi ubojstvo.

Međutim Huckova i Jimova splav se otkačila i otplovila. Jedina šansa je bila da se nekako dočepaju čamca od razbojnika. Sreća im se osmjehnula jer tek što su razbojnici ušli u čamac primijetili su da nisu ispraznili džepove pajdaša kojeg su ostavili, pa su se opet vratili na palubu. Huck i Jim su iskoristili to vrijeme i pobjegli čamcem. Vesljući uzvodno su uspjeli doći do svoje splavi. Nakon što se digla oluja Hucka je brinulo što će biti sa trojicom razbojnika jer je htio da završe pošteno na suđenju.

Naišli su na olupinu koja je bila duboko u vodi i vjerovali su kako ipak nitko nije preživio. Od razbojnika im je ostalo pokrivača, odjeće, puno knjiga i cigara. Neko vrijeme su uživali i pušili cigare te planirali u malom mjestu Cairu prodati splav i nastaviti dalje parobrodom u Slobodne države gdje nema robova. Kako je slušao Jima da priča o slobodi, tako je Huck shvaćao da bi ga možda ipak trebao vratiti njegovim vlasnicima, ali se ubrzo predmislio.

Jedne noći su se susreli sa čamcem lovaca koji su hvatali odbjegle robove. Htjeli su pregledati čamac, ali se Jim na vrijeme sakrio. Huck ih je uspio zavarati rekavši kako u šatoru spava njegov bolestan otac, a želeći da se što prije maknu od bolesnog čovjeka, lovci su mu dali 20 dolara.

Nažalost promašili su Cairo, dogodila im se nezgoda i ostala im je samo splav, pa su tako nastavili putovanje niz Mississippi. Ubrzo su na splav primili dvojicu čudaka za koje se ispostavilo da su varalice i jednom prigodom su dok je Huck bio odsutan prodali Jima farmeru. Huck ga je odmah krenuo tražiti i putem susretne dječaka koji mu kaže da se rob nalazi na farmi gdina Phelpsa. Huck krene prema farmi gdje svi čekaju dječaka Toma Sawyera jer je Phelps Tomov tetak. Uskoro stiže i Tom koji da zaštiti Hucka predstavi se kao Sid Sawyer, njegov rođak. Nitko ništa ne sluti jer tetka Sally već odavno nije vidjela nećake.

Tom i Huck dolaze do zaključka kako se Jim nalazi u drvenjari, budući da je tamo jedan crnac nosio hranu te lubenice. Kako lubenice ne jedu psi znali su da je tamo zaista Jim. Sva trojica su odglumila da se ne poznaju i nastavili posjećivati Jima, a Tom je smišljao načine kako da ga oslobode. Jedne noći su pokušali, ali su Toma upucali u nogu, a Jima opet ulovili. Tek tada je Tom priznao kako je gđica Watson umrla i oporučno oslobodila Jima. Jednostavno je htio pustolovinu, pa nije želio priznati.

Jima su na kraju oslobodili i nagradili jer je njegovao Toma, a Huck je saznao da je opet bogat jer je sudac Thatcher uspio sačuvati njegov novac. Nije se više morao bojati oca jer je umro. Tom je ozdravio i krenuo u nove pustolovine među Indijance, a kada je Huck saznao da ga teta Sally želi civilizirati i posvojiti, odlučio je i on krenuti prema Indijancima jer je ovo već jednom pokušao.

Analiza likova

Huckleberry Finn – dječak od trinaest-četrnaest godina, bez pravog odgoja, divljeg duha, ali pošten unatoč svemu. U školu voli ići samo onda kada to može činiti u inat svom ocu kojeg se boji jer ga zlostavlja. Rastrgan je između društvenih normi i vlastitih prosudbi o ispravnom djelovanju u određenoj situaciji. Ipak uspije odabrati ono ispravno iako se za te njegove „pogrešne“ postupke prijeti Paklom.

Jim – Jim je rob gospođe Watson i utjelovljuje mnogo tadašnjih stereotipa o crncima poput praznovjernosti, lakovjernosti, neukosti, naivnosti i nepismenosti. Čini se da se lako veže za ljude, ali kroz cijeli roman istinski vjeruje samo Huckleberryju jer ga nikada nije izdao i uvijek mu je pomagao.

Tom Sawyer – Huckleberryjev najbolji prijatelj, dječak neškolovan gotovo jednako kao i on, ali jako željan avantura i pustolovina te vrlo bujne mašte. Na početku romana zato osniva razbojničku družinu jer mu nedostaje pustolovina, a na Phelpsovoj farmi objeručke prihvaća operaciju oslobađanja Jima i uz to se sam stavlja na mjesto vođe.

Biografija: Mark Twain

Mark Twain je pseudonim pod kojim je pisao američki književnik, pisac, humorist, poduzetnik i predavač, Samuel Langhorne Clemens.

Rođen je 30. studenog 1835. u državi Missouri u Floridi kao šesto dijete svoje obitelji. Kao dječaku mu je umro otac pa je sam morao zarađivati da prehrani obitelj. Kasniji život na obali rijeke Mississippi bijaše presudan za njegovo književno stvaralaštvo jer je rijeka bila osnovna prometna poveznica okupljanja važnih ljudi.

Preseljenjem u grad Hannibal 1939. godine, Mark Twain dobiva nepresušni izvor inspiracije za svoja buduća djela.
U burnoj i raznolikoj mladosti se prihvatio raznih zanimanja, ali njegov životni poziv bilo je pisanje.

Kao njegovo najpoznatije i najbolje djelo navodi se pustolovni roman Doživljaji Toma Sawyera koji je nezaobilazan za američku književnost, a uz njega napisao je i roman Doživljaji Huckleberryja Finna, Kraljević i prosjak, Novinarstvo u Tennesseeju i druge priče i mnoga druga djela.

Djela mu odišu vedrim duhom i u njima je obično težio ljudskoj jednakosti pa je tako u svom najambicioznijem romanu Kraljević i prosjak portretirao cijelu jednu epohu okruženu socijalno-povijesnim elementima koji bude humanost u srcima čitatelja.

Njegovu čitavu bibliografiju bi bilo nemoguće prikupiti zbog ogromnog broja tekstova i radova koje je pisac pisao po mnogobrojnim nepoznatim i obskurnim novinama i časopisima.

Prije nego što se odlučio za pseudonim Mark Twain, koristio je i nekoliko drugih pseudonima.

Iako je kritiziran zbog uporabe derogativnih izraza u svojim romanima, Mark Twain je naglasio da su njegova djela namijenjena isključivo odraslima.

Umro je 1910. godine u gradu Reddingu.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>