Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Gospođa Dalloway

“Gospođa Dalloway” je moderni roman spisateljice Virginije Woolf. Neki ga još nazivaju modernim romanom struje svijesti. Da bi razumijeli ovaj tip romana moramo reći da se radi o romanu koji se ne orijentira na radnju ili karakteristike glavnih likova već na što boljem približavanju čovjekove svijesti.

Objavljen je 1925. godine, a ovim romanom spisateljica Virginija Woolf otkrila je literarnu formu kojom je izrazila stanje poslijeratne Engleske. Za nju je ovakav način pisanja bio eksperimentalan što je izazvalo i veliki broj kritika na način njezinog pisanja.

Zemlju su nakon rata snašle velike promjene, političke i društvene. Žene su počele raditi te su počele zahtijevati jednaka prava kao i muškarci, što se može također uočiti u romanu.

Radnja romana odvija se u jednom danu, u Londonu i temelji se na sjećanjima i iskustvima glavnih likova u vrijeme nakon prvog Svjetskog rata. U romanu nema naznačenjih poglavlja već je strukturiran u dva dijela kako bi nam što uvjerljivije opisao psihološku svijest Clarisse i Septimusa.

Autorica nam emocije i stanja glavnih likova prikazuje kroz dinamičnu radnju romana. Kroz sve likove, prikazane su i političke promjene u to vrijeme u zemlji, no posebno je izražena tematika straha od neizbježnosti smrti kojim su okupirani glavni likovi – Clarisa i Septimus.

Virginija Woolf nam je kroz prikaz Clarisse prikazala i dio Londona, gospodski West End, kojim redovito koračaju osobe iz uglednih obitelji. Ona prikazuje velik broj likova, prebacujući se s jednog lika na drugi. Likovi se nadovezuju jedan na drugi i tako čine cjelovio djelo. Isto tako, spisateljica nam kroz velik broj likova pokušava oživjeti ovaj veliki grad.

Autorica nam je kao kontrast liku gospođe Dalloway dala lik Septimusa Warrena Smitha koji je mračan, zatvoren i pun negativnih misli i osjećaja.

Cijeli ovaj roman satkan je od osjećaja, misli, patnje, boli, a uz to prikazuje nam šetnje po londonskim parkovima i ulicama tijekom jutra ili večeri i tako se upoznajemo s gradom kao i s likovima koji se vežu s Londonom.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: 1923. godina

Mjesto radnje: London

Kratak sadržaj

Clarissa Dalloway pedesetdvogodišnja je žena i supruga bogatog pralamentarnog zastupnika. Radnja započinje 1923. godine kada jednog toplog lipanjskog prijepodneva, kada ona odlazi kupiti cvijeće u londonski Bond Street.

Navečer će Clarissa pripremiti zabavu na koju će doći samo probrano imućno društvo najvišeg staleža u gradu.

Clarissa razmišlja kako je danas predivan dan i sretna je što će se upravo danas održati zabava. Sjećanja je vode u ranu mladost kada je živjela na imaju Bourton gdje je njezin otac često priređivao zabave kojima je ona prisustvovala. U tom trenu, obuzme je neugodan osjećaj prolaznosti života i činjenica da ona njime nije zadovoljna. Smatrala je da se njezin život ne može više razvijati, da je stao, a ona nije postigla puno toga.

Srela je starog prijatelja Hugha Whitbreada s kojim je vodila kratak razgovor, ponajviše o njegovoj supruzi Evelyn. Cijelo se vrijeme uspoređivala sa svojim sugovornikom prema kojem osjeća divljenje zbog njegove otmjenosti. Iz tog razloga ona se osjeća i pomalo neisgurno zbog odabira svog šešira. Prisjetila se Petera Walsha. On ju je zaprosio kada je bila mlada, ali ga je odbila. On je kritizirao život koji je ona odabrala, no, ona je smatrala da niti on nije ostvario ono što je želio.

Autorica nas kroz lik Clarisse vodi ulicama Londona. Opisuje nam ono što ona vidi i uspoređuje s njezinim mislima, maštom i sjećanjima. Tako saznajemo sve o njoj i o njezinoj ljubavi prema čovjeku kojeg se pomalo i boji. Boji se ljubavi koju bi s njim mogla ostvariti te se “vraća” u sadašnjost.

Autorica nas tijekom cijelog romana vodi londonskim parkovima, u ranim jutrima i u večernjim satima, a kako upoznajemo grad, tako dobivamo uvid i u likove koji se vežu uz njega.

Kada je Clarissa stigla kući, bila je uzrujana jer je njezin suprug bio pozvan na ručak kod Lady Burton bez nje. U taj čas počinje razmišljati o tome kako između nje i njezinog supruga nema privlačnosti. Sjetila se prijateljice Sally Seton prema kojoj je osjetila seksulanu privlačnost kada je jednom prilikom ljeto provela u Broutonu. Pod utjecajem svoje buntovne prijateljice Sally, Clarissa se počela zanimati za književnost i filozofiju. Jedne je večeri Sally poljubila Clarissu u usta što je bio najuzbudljivji dio njezine mladosti. Peter ih je vidio, a Clarissa je uvijek cijenila njegovo mišljenje.

Nakon što je stigla kući, dočekao ju je gost. Naime, stigao joj je u posjetu Peter Walsh koji se nakon pet godina vratio iz Indije. Peter je dugo godina bilo zaljubljen u Clarissu u mladosti, no ona nije bila zainteresirana i odbacila je njegovu ljubav.

Prisjećaju se davnih vremena i Clarissa ga poziva na zabavu. On ju je upitao je li sretna sa suprugom, ali u taj čas ulazi u sobu Clarissina kćerka Elizabeth. Peter joj je ispričao i sve o svom ljubavnom životu. Rekao joj je da je zaljubljen u Daisy, udanu ženu u Indiji i nada se kako će se ona rastati i udati za njega. Clarissa nije zadovoljna s onim što je čula jer osjeća da kod Petera više nije prva. Razmišlja o tome je li napravila grešku što se udala za Richarda.

Kasnije, nakon što je čavrljao s Clarissom, Peter odlazi u Renet’s Park gdje ga obuzimaju sjećanja. Prisjeća se mladosti i vremena kada ga je Clarissa odbila. U parku se u to vrijeme nalazio i težak psihički bolesnik Septimus Warren Smith koji je u društvu svoje supruge Lucrezije, Talijanke. Smith je opsjednut samoubojstvom i mislima o smrti. Naime, on je veteran Prvog svjetskog rata i pati od PTSP-a. Non stop pred očima vidi smrt prijatelja Evansa, koji je s njim bio u ratu.

Septimus sa svojom suprugom provodi vrijeme u parku do termina Septimusova pregleda kod psihijatra Sir Williama Bradshawa. U trenutku kada mu je u ratu poginuo prijatelj, Septimus nije osjetio tugu i to ga je jako mučilo. Osim toga, duboko je bio razočaran prema zemlji u kojoj je živio jer je smatrao da to nije zemlja za koju se borio. Sir Wililliam je smatrao da je za njega najbolje da neko vrijeme provede u mentalnoj instituciji, a Lucrezia se s tim ne slaže.

Richard Dalloway otišao je na ručak s Lady Burton i Hughom Whitbreadom. Lady Burton prepuna je ideja oko toga kako stanje u državi može postati bolje, ali smatra da pošto je žena, Richard mora napisati pismo s njezinim prijedlozima i poslati ga u “Times”.

U povratku s ručka Richard je odlučio kupiti buket ruža za Clarissu. Htio joj je reći da je voli, ali onda je odustao od toga. Smatrao je da je previše vremena prošlo otkad je to posljednji put učinio. Clarissa je osjećala prazninu u odnosu sa suprugom.

Clarissa je nagovarala svoju kćer Elizabeth da također prisustvuje zabavi, no ona je željela ići u kupovinu s učiteljicom povijesti, Miss Kilamn. Clarissa se osjećala kao da se bori za njezinu pažnju jer joj se činilo da je njezina kćer zaljubljena u Miss Kilman. Richard je smatrao da to nije istina, već da se radi samo o fazi.

Septimus i Lucrezia u svom stanu uživaju u rijetkim dobrim trenucima. No, ni sami ne znaju da će tome uskoro biti kraj. Dolaze ljudi koji su trebali odvesti Septimusa u mentalnu instituciju i za vrijeme dok Lucrezia s njima razgovara, Septimus prilazi prozoru i čini samoubojstvo jer smatra da će mu liječnik Holmes uništiti dušu.

Stigla je večer i party kod Clarisse je u tijeku. Ona na prvi pogled djeluje sretno, ali iznutra je muče brojne brige. Razmišlja o tome kako zabava nije dobra i pita se hoće li se svidjeti Peteru. Stigao je na party i cijenjeni londonski psihijatar Sir William Bradshaw. On je svima prenio vijest o samoubojstvu Septimusa Warena Smitha.

Clarissa osjeti veliku sućut i žalost prema Septimusu, iako ga nikada nije upoznala. Isto tako ne želi da se na njezinoj zabavi priča o takvim temama. U to isto vrijeme, njezin suprug, Richard Dalloway gleda njihovu sedamnaestogodišnju kćer Elizabeth s velikim divljenjem.

Vrhunac romana je svakako trenutak vizije koji doživi Clarissa kada sazna za smrt mladića Smitha kojeg nije niti poznavala. Pod velikim dojmom oko smrti mladića koji se da bi izbjegao bolnicu baca kroz prozor, ona doživi viziju o davnom trenutku o kojem zavisi cijeli njezin život.

Autorica nam prenosi Clarissinu spoznaju u obliku monologa, odnosno dijaloga koji Clarissa vodi sa sobom.

Jedan nepoznati čovjek napravio je nešto što ona nije smjela i ona osjeća prema njemu divljenje, ali i zavist jer u isto vrijeme shvati koliko je njezin život prazan.

No, nakon toga ugleda staricu preko puta sebe kako vodi miran život i kreće na počinak. Tada osjeti prolaznost života, značenje onih malih stvari koje čini život i pozitivna, vesela strana tada pobjeđuje onu mračnu.

Zaključuje da je, iako je izabrala sigurnost, bezbrižan život koji vodi kao supruga bogatog činovnika, monotoniju i pomalo dosadan život, ona ipak važna, lijepa i u središtu pozornosti kao dama na primanju u svojoj kući.

Osjeti spokoj i smirenost, pobjedu nad mračnim stranama smrti i vrati se svojim gostima jer već se bliži kraj zabave. Pridružuje se Richardu koji osjeti veliko uzbuđenje kada je ugleda.

Likovi: Clarissa Dalloway, Richard Dalloway, Peter Walsh, Septimus Warren Smith, Sir William Bradshaw, Elizabeth

Analiza likova

Clarissa Dalloway – prikazana je na početku romana kao dama iz visokog društva, udana za bogatog činovnika. Ima u životu sve što poželi. Na pragu je života, a život je posvetila svom suprugu i brizi za njihovu kćer i kuću. Lijepa je, pazi na odjeću, voli se lijepo odjenuti. Bori se s mislima o svojim osjećajima prema Peteru. On je bio jako zaljubljen u nju, no ona ga je odbila jer na neki se način bojala snažnih osjećaja, osjećaja nesigurnosti… Odabrala je siguran život, iako ima snažan karakter i temperamentna je, ona bježi od sebe i ne želi si priznati koliko duboko bi ta strast prema Peteru mogla otići. U njezinom sadašnjem životu nema ništa uzbudljivog, sve je monotono, ali ona se osjeća sigurno. Na kraju je zaključila da ipak vodi lijep život kao dama priznatog i bogatog činovnika. Osjeća se važnom i u centru je pozornosti. Sretna je jer je odabrala takav život.

Septimus Warren Smith – mladić čiji život nije bio sretan. Bio je opsjednut smrću i samoubojstvom. Na kraju, da bi izbjegao odlazak u bolnicu, bacio se kroz prozor. Njegov lik okosnica je i vrhunac romana jer tada Clarissa počinje razmišljati o svom životu.

Biografija: Virginia Woolf

Virginia Woolf engleska je spisateljica koja se rodila 1882. godine u Londonu. Njezina obitelj bavila se književnošću tako da je odrasla u tom ozračju. Otac Sir Leslie Stephen bio je poznati filozof i kritičar, a kum joj je bio poznati američki pjesnik Russell Lowell.

Za vrijeme života svoga oca, stekla je dobro obrazovanje. Nakon što je on umro, s braćom i sestrama preselila se u londonski Bloomsbury. Tamo su se okupljali svi poznati pripadnici engleskog kulturnog i javnog života.

1912. godine udala se za poznatog novinara Leonarda Woolfa  kojim je osnovala “Hogarth press” – izdavačko poduzeće.

Pisala je eseje, kratke priče i kritike, ali glavni dio njezinog književnog stvaralaštva ipak čine romani, i to njih devet. Od njih se posebno ističu “Svjetionik”, “Valovi” i “Gospođa Dalloway”.

1941. godine počinila je samoubojstvo.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>