Nabavite najbolji električni bicikl!

Grga Čvarak

Grga Čvarak je zbirka pjesama koja ima 4 dijela po nekoliko pjesama. Zbirka je dijeljena naslovima. Prvi naslov je “U mom kraju Zelengaju”, drugi naslov je “Naši stari znanci”, treća je pod nazivom “Ljetni dani”, a četvrta “Kada kod nas ponoć otkucava”.

Pjesme su šaljive i opisuju događaje iz djetinjstva. Autor opisuje dječaka po imenu Grga Čvarak koji živi u Zelengaju. Dječak je visok i mršav. Opisuje se kao poseban dječak čije je ponašanje promjenjivo. Ponekad je dobar, a ponekad zločest.

Bez obzira na svoje loše ponašanje, Grga ipak ima srca i pomaže bolesnoj majci i sažaljeva Milu koja je pala u jarak. Grga je veoma vrckast, voli skidati lastina gnijezda i gađati mačke iz praćke. Voli se svađati i tući.

Ovdje autor želi istaknuti kako u svakome postoje dobre i loše osobine, no kako nije opravdano uništavati prirodu i stvari.

Kratak sadržaj:

Pjesma Grga Čvarak

Cijela zbirka je dobila ime po prvoj pjesmi “Grga Čvarak”. Grga je dječak koji je najpoznatiji po svojim nepodopštinama iako zna biti dobar i pažljiv. On zapravo nije zao, samo je razigran i nestašan. No kada treba nekome pomoći, uvijek će prvi priskočiti upomoć. Iako se voli reći za nekoga da je dobar ili loš, ovdje ne postoji crno i bijelo. Ponekad je Grga dobar, a ponekad nije.

Pjesma Moja baka

U ovoj pjesmi imamo dojam ako da pjesnik govori čitatelju ako sretne njegovu baku neka joj pomogne. Govori o “Sokaku”, odnosno o ulici kako ju Slavonci vole zvati i to ponajviše oni sa sela.

“Prići nekom srca laka” jedan je od stihova ove pjesme koja koja čitatelju poručuje da drugima trebaju prilaziti s najboljim namjerama i isto to očekivati od drugih. Pjesma govori da zapravo treba prići svima bakama kojima je teško. Starima je teško hodati i zato iz sebe nerijetko nose štap kako bi dobili potporu.

Pjesma Kad su laste odlazile

Ova pjesma ima tri kitice sa četiri stiha i to ju razlikuje od priče. U svakoj kitici se rimuju drugi i četvrti stih. Pjesma je tužnjikava jer govori o prijelaznom vremenu jeseni kada laste odlaze u toplije krajeve, a za njima tuguju jorgovan, zec, gavran i potok. U ovoj pjesmi biljke i životinje imaju ljudske osobine.

Biografija: Ratko Zvrko

Ovaj poznati književnik rođen je 20. Travnja 1920. u Dubrovniku iako se još uvijek nagađa o njegovom pravom mjestu rođenja. Radio je kao novinar, a neko vrijeme se bavio i boksom.

Vrlo rano je pokazao svoju kreativnost. Za tadašnju tvornicu Union, današnji Kraš smislio je slogan održan do danas…”bilo kuda Kiki svuda”…

U boksu je ostvarivao dobre rezultate. Najvažniji meč je imao 1943. godine, a već dvije godine nakon toga postao je prvak Hrvatske. Bavljenje sportom ga je odvelo u novinarske vode gdje je pisao sportske izvještaje za Vjesnik, Večernji list i Modru lastu.

Njegovo najpoznatije djelo “Grga Čvarak” objavljeno je 1967. godine. Nakon toga je objavio i “Smijeh nije grijeh”, “Zlatne rukavice Mate Parlova”, “Uzbuna u robnoj kući”.

Ratko Zvrk i Dobriša Cesarić bili su dobri prijatelji koji su se znali dopisivati u stihovima. Umro je 23. Rujna 1998. godine.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>