Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Grof Monte Cristo

Radnja započinje u luci Notre Dame de la Garde u Marseillu, gdje mnoštvo ljudi s nestrpljenjem očekuje pristanak broda Faraona.  Među mnoštvom nalazi se i Mercedes, zanosna mlada djevojka, koja očekuje povratak svog zaručnika Edmonda Dantesa. Vidjevši da su koplja na brodu napola spuštena, Mercedes je znala da se nešto loše dogodilo.

Dantes više nije bio časnik, već kapetan, naime kapetan Lecrelo je preminuo i Dantes je preuzeo njegovu ulogu. Dantesov suparnik Dangles bio je ljubomoran pa je Morellu, vlasniku broda, odao da je brod pristao na Elbi, a to znaći da je pokojni kapetan imao sastanak s Napoleonom. Dantes priznaje da su tamo pristali i ne razumijeći se u politiku daje pismo koje mu je njegov kapetan dao na samrti. Nije znao da će mu to pismo promijeniti život. Iste večeri Dangles priše pismo tužitelju kojem objašnjava kako je Dantes bonapartist.Ubrzo Dante biva uhapšen od odvjetnika de Villeforta, koji saznaje da je pismo bilo namijenjeno njegovom ocu Noirtieru.

Dantesa osuđuju i stavljaju u zatvor. On provodi deset godina na robiji, ne znajući zašto je zatvoren. U zatvoru upoznaje svećenika Fariu koji je zabunom iskopao tunel do njegove tamnice. Faria mu sve objašnjava i umire. Dantes sakriva njegovo tjelo, a u vreću zaveže sebe. Njegovo je tijelo bačeno u more, a Dantesa spašavaju talijanski krijumčari. Nakon spašavanja, Dantes saznaje kako mu je otac umro od gladi i to u njemu pobuđuje želju za osvetom. Odlazi na otok Monte Cristo i tamo nalazi blago staro više od 3 stoljeća.

Upoznaje krčmara Caderoussea i moli ga da mu sazna sve o njegovim protivnicima. Fernando Mondego je postao general i vjenčao je njegovu bivšu zaručnicu Mercedes, Villefort je postao državni odvjetnik, dok je Dangles najpoznatiji bankar u Parizu.

Dantes odlazi u Marseille i tamo spašava starog prijatelja Morrela od bankrota. Nakon toga odlazi u Rim gdje se počeo predstavljati kao grof Monte Cristo. Njegov plan osvete se obistinio, prvo odlazi do Mercedes koja ga prepoznaje ali nikome ništa ne govori. Danglesu se osveti tako da je kupio od njega španjolske obveznice i poslao lažnu vijest iz Španjolske i on prodaje sve obveznice. Na kraju Dangles završava u ludnici.

Mondegu je razotkrio javnosti tako da je objavio dokumente na kojima se vidi kako je on pomagao Turcima, na kraju dogovore dvoboj u kojem Monte Cristo pobjeđuje ali ne ubije Mondegu nego za njega zatraži doživotnu tamnicu.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: početak 19. stoljeća

Mjesto radnje: Francuska, otok Monte Cristo, tamnica, luka,

Likovi: Dantes, Dangles, Mercedes, Mondego, tužitelj de Villefort…

Biografija: Alexandre Dumas

Alexandre Dumas bio je jedan od najslavnijih pisaca 19. stoljeća, francuski romanopisac i dramaturg koji je u životu napisao više od 300 djela, od kojih je čak 200 ekranizirano u nekom obliku.

Rođen je 1802. u Francuskoj. Njegov je otac bio poznati general u Napoleonovoj vojci, koji je umro kad je Alexanderu bilo četiri godine, što je ostavilo obitelj u nezavidnoj financijskoj situaciji.

1923. seli u Pariz gdje počinje pisati drame, što obilježava početak njegovok književnog stvaralaštva.

Najpoznatija djela su mu trilogija Tri mušketira i roman Grof Monte Christo.

Poznatija djela: Dvadeset godina kasnije, Vicomte de Bragelonne, Kraljica Margot, Gospođa de Montsoreau…

Alexandre Dumas umire 1870. godine od srčanog udara. Zadnje riječi bile su mu “Sad nikad neću doznati kako će završiti” – mislio je na svoju zadnju knjigu.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>