Nabavite najbolji električni bicikl!

Ivica i Marica

“Ivica i Marica” je popularna bajka braće Grimm koja je doživjela mnoge ekranizacije. Bajka “Ivica i Marica” prikazuje probleme društva iz 19. stoljeća kada su mnogi bili gladni i kada nije bilo neuobičajeno da roditelji napuste djecu jer ih nisu mogli uzdržavati.

Kratak sadržaj

Brat i sestra Ivica i Marica su živjeli u maloj skromnj kući s maćehom i ocem. Kuća im je bila daleko na rubu šume. Kako nisu imali od čega živjeti, maćeha je predložila ocu da djecu ostavi u šumi kako bi barem njih dvoje mogli preživjeti.

Iako su ih ostavili u šumi, djeca su se znala vratiti kući jer je cijelim putem Ivica bacao bijele kamenčiće koji su im poslužili kao trag. Maćeha ej bila uporna i opet predložila ocu da djecu ostavi u šumi, no ovog puta se djeca više nisu znala vratiti.

Završili su u šumi prestrašeni i gladni. Lutali su šumom dok nisu naišli na kućicu koja je bila napravljena od kolača i kruha. Bili su jako gladni pa su počeli trgati komadiće i jestu.

Iz kuće je izašla starica koja ih je ljubazno pozvala u kuću i ponudila im još ukusne hrane, a zatim ih je poslala na spavanje da malo odmore. Starica je bila zapravo vještica koja je samo htjela pojesti Ivicu.

Već sljedećeg jutra ga je zatvorila u staju, a Marica mu je morala kuhati najfinija jela kako bi se Ivica udebljao da bude finiji za pojesti. Vještica je provjeravala svaki dan da li se Ivica deblja, a on je pritom smislio plan kako nasamariti vješticu.

Umjesto prsta, vještici je pružao koščicu i uvjerio ju kako se ništa nije udebljao. Vještici je nakom mjesec dana nestalo strpljenja pa je odlučila svejedno pojesti Ivicu.

Naredila je Marici da uđe u peć i provjeri je li dovoljno ugrijana. Marica je znala namjere od vještice pa ju je nasamarila i gurnula u peć i tako je vještica izgorila. Marica je oslobodila Ivicu i ponijeli sa sobom razno blago koje su našli.

Vratili su se kući, a tamo ih je dočekao tužni otac. Maćeha je u međuvremenu umrla, a njih troje su nastavili živjeti sretno u obilju.

Analiza likova

Ivica – osjećajan, oprezan i hrabar. U teškim trenucima tješi svoju sestru. Snalažljiv je i domišljat, a to možemo vidjeti u trenutku kada je smislio plan protiv vještice kojim je htio spasiti sebe i sestru.

Marica – strašljiva djevojčica koja cijelo vrijeme plače, ali je ujedno brižna i sve će podijeliti s bratom. Svoju hrabrost je pokazala kada je ugurala vješticu u peć i spasila brata.

Vještica – zla i lukava, želi nauditi i pojesti djecu.

Otac – iako je pristao na maćehinu ideju da ostave djecu u šumi, ipak je dobra osoba koja se na kraju iskreno obradovala povratku djece

Maćeha – zla i bruba žena koja je otjerala djecu misleći samo na sebe.

Biografija: braća Grimm

Jacob Grimm je rođen 1785. godine, a umro je 1863. godine. Osim kao autor bajki Jacob je bio poznati lingvist i filolog, koji je tijekom svog života objavio njemački rječnik. Wilhem je bio mlađi brat, rođen 1786. godine, umro 1859. godine. Zajedno s bratom je radio na izdavanju njemačkog rječnika. Obojica su radila na području filologije i lingvistike.

Braća Grimm su autori najpoznatijih bajki u kojima i danas uživaju čitatelji cijelog svijeta. Dolaze iz Njemačke.

Za vrijeme studija u Marburgu nekoliko su se puta izjasnili protiv kralja Ernesta Augusta I., nakon čega su protjerani sa sveučilišta. Kako nisu mogli završiti studij počeli su raditi više toga. Putujući Njemačkom prikupljali su materijale za bajke.

Slušajući priče starijih generacija, napravili su bajke prema kojima su snimljeni crtani i igrani filmovi. Braća Grimm su se trudila da ne mijenjaju puno ono što su čuli, nego su htjeli doraditi bajke i prilagoditi ih mnogima.

Prvi dio njihovih priča objavljen je 1812. godine. Zbirka je sadržavala samo 86 priča, a kako je bila objavljivana nekoliko puta, broj je na kraju porastao na 200. Zajedno su ih prikupljali, obrađivali, a za jezičnu i stilsku verziju pobrinuo se mlađi brat Wilhelm. Njihove su bajke za razliku od ostalih i onih koje je potpisao Charles Perrault, bile vedrije i bez puno moraliziranja.

Najpoznatija djela braće Grimm su: “Snjeguljica”, “Trnoružica”, “Ivicu i Marica”, “Crvenkapica” i mnoge druge.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>