Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Jedna Swannova ljubav

“Jedna Swannova ljubav” roman je Marcela Prousta, a specifičan je po tome što nema tipičnu priču i fabulu u smislu uzročno-posljedičnih događaja u nekom vremenskom periodu.

Roman se bavi analizom jedne ljubavne veze, odnosno govori o duhovnom stanju jednog čovjeka. Podloga koja prethodi ovoj analizi vrlo je jednostavna. Naime, Vinteuileva sonata za Swanna znači buđenje emocija i sjećanja na, za njega, posebne trenutke kada je došlo do rađanja i rasplamsavanja ljubavi koju je osjećao prema Odette de Crecy.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: početak 20. stoljeća

Mjesto radnje: Pariz

Kratak sadržaj

Odette de Crecy Swannu je predstavljena kao vrlo zanimljiva žena za zabavu iako je bila sasvim prosječna, lice joj je bilo pomalo uvelo, a duh prilično nesavršen. Susret između njih dvoje nije protekao značajno, nitko od njih nije bio oduševljen. Ipak, Swann je bio veliki esteta pa ga je Odettino lice i njezin sjetan pogled podsjetio na lik s Botticellijeve firentinske freske.

Tako je Odette pridobila Swannovu pažnju i radoznalost, on je osjetio radost gledajući u nju kao što je gledao na poznatu umjetninu.

Odette se svakodnevno kretala u pariškom malograđanskom društvu, uskih svjetonazora i slabo izražene duhovnosti. Ona se među njima jako dobro snašla te im je pripadala.

Obitelj Verdurinovih u svoj je krug prijatelja uvela i Swanna, a on je time bio oduševljen jer je tako mogao svakodnevno dolaziti u posjetu Odetti i uživati u njezinom ugodnom društvu. U njihovom domu Swann je čuo i Vinteuilevu frazu, sjedeći upravo uz Odette za koju je već mogao reći da osjeća nešto puno više nego što mu je ona mogla uzvratiti.

Njihov odnos bio je prožet s mnogo pažnje i ljubavi, uz mnoštvo nalaženja i odlazaka kući, Swannovim samozatajnim i plahim iskazom ljubavi prema Odette i još mnogo lijepih trenutaka. Ipak, Swannu je bio bitan samo i isključivo on. Opijenost koja je dolazila od osjećaja zaljubljenosti, ushićenošću i raskošom bujice emocija koje je Swann nakon dugo vremena ponovo osjećao.

Odette je za Swanna djelovala kao poticaj da on ponovo može proživjeti i doživjeti emocije, razviti osjećajnost i opaziti ljepotu u ljudima, predmetima i umjetninama. Bit Swannova života bila je kombinacija ljudske i umjetničke ljepote, povezanost duha i tijela, sposobnost da se sve to uoči i uživa u tome.

Sve to bilo je zaslužno da Swannov život prestane biti isprazan i povezan samo s užicima koje je tražio u tijelima žena.

Kako je vrijeme odmicalo tako se Odette sve više udaljavala od realnosti u očima Swanna. On je za njega postala Zefora s Botticellijeve freske, nesavršeno savršena, u njemu je budila čežnju, opijenost ljepotom i ljubomoru.

No, s vremenom Swann je zbog svoje superiornosti, svojih stavova i obrazovanja postajao sve manje poželjan gost u kući Verdurinovih pa je i sve više patio jer nije mogao viđati Odette. Patio je zbog manjka njezinih površnih osjećaja jer on ju je vidio na način koji nije bio realan. Prava Odette se razlikovala od Odette koju je on izgradio u svojim mislima i u svome srcu.

Malo pomalo Swann je otkrio da je Odette lažna, da ga obmanjuje i da je prijetvorna. Isto tako otkrio je njezinu skromnu inteligenciju i zaslijepljenost ljepotama koje on nije mogao shvatiti. Ipak, odlučio je zatvoriti oči pred istinom i Odetti oprostiti sve, sumnjivu prošlost i nevjernost. To sve nije radio iz razloga što mu je ona bila toliko važna. Bitan mu je bio osjećaj zaljubljenosti koji mu je ispunjavao život, koji mu je davao smisao za život i bio je bit njegova postojanja. Sve to bilo je malo povezano s prazninom i koketnošću koju je u sebi nosila Odette.

Uskoro Odette u Swannu više nije vidjela nikakvu zabavni niti korist te je odlučila otići od njega za svojim ljubavnicima što je ranilo Swannovu osjetljivu dušu. Swann je ostao sam u svojoj patnji, a zvuk sonate ga je uvijek podsjećao na osjećaje koje je Odette uspjela u njemu pobuditi. Svaki put kada je čuo sonatu osjetio se živim, osjetio je ljubav i vrijeme koje je proveo uz Odette, ženu na koju je možda uzaludno potrošio svoje vrijeme.

Likovi: Swann, Odette de Crecy

Analiza likova

Swann – živio je ispraznim životom, tragajući cijeli život za lijepim ženama i uživajući u njihovim tijelima. Kada je upoznao Odette osjetio je što znači ljubav. Bio je opijen tim osjećajem od kojeg se osjećao bolje i življe. Iz tog razloga, čak i kada je saznao kakva je Odette, zatvarao je oči pred istinom. Nije mu bila toliko važna ona, već osjećaj ljubavi koji je uspjela u njemu pobuditi. Na kraju je ostao sam sa sjećanjima na emocije koje je posvetio pogrešnoj ženi.

Odette de Crecy – prosječna i po ničemu posebna, uvelog lica i neizražene duhovnosti i karizme. Iskorištavala je Swannovu ljubav jer je znala da je beskrajno zaljubljen u nju. Nevjerna i sumnjive prošlosti. Kada više ni na koji način nije mogla iskoristiti Swanna, otišla je za drugim ljubavnicima.

Biografija: Marcel Proust

Marcel Proust rodio se 1871. godine. Bio je jedan od najvećih svjetskih pisaca. Francuski je romanopisac koji je utemeljio moderni europski roman. Pripadao je aristokratskoj obitelji, u djetinjstvu okružen ljubavlju i pažnjom. Rano je obolio od astme te je bio iznimno krhak.

Već u mladim danima zanimaju ga filozofija, povijest i kazalište. Nakon završene gimnazije i odsluženja vojnog roka, upisuje Školu političkih znanosti u Parizu. Zanima ga književnost i mondeni život te je rado viđen u aristokratskim salonima.

Nakon takvog života najednom mu se događa promjena. Zdravstveno stanje mu se pogoršava, umiru mu otac i majka te se on povlači u sebe i svoj književni svijet. Umro je 1922. godine.

Njegova najpoznatija djela: “U traganju za izgubljenim vremenom” koji obuhvaća sedam dijelova i to, “Put k Swannu”, “U sjeni procvjetalih djevojaka”, “Kod Guermantesa”,  “Sodoma i Gomora”,  “Zatočenica”, “Iščezla Albertina” i “pronađeno vrijeme”.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>