Nabavite najbolji električni bicikl!

Kako se gleda abeceda

Kako se gleda abeceda djelo je Sonje Zubović namijenjeno učenicima 1. razreda osnovne škole, u kojem se mališani upoznaju sa, njima potpuno stranim, svijetom slova i pismenosti. Knjiga je napravljena kao slikovnica sa radovima koje su načinila sama djeca iz nekoliko vrtića i osnovnih škola.

Već time pristup slovima postaje u mnogome lakši. Također uz svako slovo vezana je zanimljiva i inovativna priča koja će zaintrigirati maštu i probuditi želju za znanjem. Ilustracije koje su načinili njihovi vršnjaci omogućuju djetetu da se u ovo novo i zbunjujuće vrijeme velikih promjena za njega lakše prilagodi gledajući abecedu kroz oči još nekoga svojih godina.

Vrsta djela: skup priča

Kratak sadržaj

U slikovnici se za svako od slova abecede navodi u kojim se riječima koristi i može pronaći. Tako se slovo a može pronaći u riječima poput avion, automobil, auto, slovo b u riječima poput bajka, baloni, bonboni, slovo c u riječima poput crvenkapica, cipela cvijeće, slovo č u riječima poput čovjek, čarobnjak i čaj, slovo ć u riječima poput ćuk, ćud i ćup, slovo d u riječima poput divan, dugačak i dugonog, slovo dž u riječima poput džep, džubok i džungla, slovo đ u riječima poput đurđica, đak, đon, slovo f u riječima poput fileki, frula i flauta, slovo g u riječima poput gost, grad i guska, slovo h u riječima poput hrenovka, hladovina i hrast, slovo i u riječima poput igla, iglica i izlet, slovo j u riječima poput jaglac, junak i jelen, slovo k u riječima poput kaput, ključ i kravata, slovo l u riječima poput lijep, lepršav i leptir, slovo lj u riječima poput ljuljačka, ljubičasta i ljetovati, slovo m u riječima poput magarac, majmun i mrkvica, slovo n u riječima poput naočale, nos i nogometna utakmica, slovo nj u riječima poput nježan, njedra i njihati, slovo o u riječima poput oranica, opera i oblaci, slovo p u riječima poput padobranac, pisanje i princeza, slovo r u riječima poput radoznalost, razigrano i ribica, slovo s u riječima poput stol, sladoled i smokva, slovo š u riječima poput šuškati, šuma i šalica, slovo tu u riječima poput top, tren i ton, slovo u u riječima poput usta, unuk i usrećiti, slovo v u riječima poput vrt, vrtuljak i vrijeme, slovo z u riječima poput zvijezda, zebra i zmija, a slovo ž u riječima poput život, žarka ljubav i želja.

Važno je da prvašići prepoznaju u kojoj riječi se može pronaći pojedino slovo kako bi ga što prije savladali i naučili cijelu abecedu bez pretjerane muke. Na taj će način proširiti svoj vokabular i naučiti nove riječi koje do sada nisu koristili.

Biografija: Sonja Zubović

Sonja Zubović rođena je 1962. u Jastrebarskom u Zagrebu. Tu je i odrasla i upisala Filozofski fakultet na kojem je diplomirala 1987. Svoj radni vijek i dalje provodi upravo tamo gdje je htjela, u kulturi i knjižnjičarstvu. Posebno su joj draga djeca i mnogo stvara upravo za njih. Tako je i slikovnica Kako se gleda abeceda dobila pohvalau u Bruxellesu kao jedina slikovnica koju su ilustrirala sama djeca.

Piše i knjige za odrasle, radio drame. poeziju, pripovjetke i romane za djecu. Nominirana je za nagradu Porin, a njena slikovnica Čudesna kuharica Lize Brljize osvojila je nagradu “Ovca u kutiji”. Članica je Društva hrvatskih književnika kao i Društva književnika za djecu i mlade.

Autor: L.K.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>