Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Luka

Djelo Antuna Šoljana “Luka” spada u romane, a možemo primijetiti da počinje simbolično jer autor citira stihove koji su ga se dojmili iz Kranjčevićeve pjesme “Groblje na umoru”.

Roman je objavljen 1974. godine, a tekst je u to vrijeme bio uvelike otvoren prema trenutnoj životnoj situaciji i za to vrijeme bilo ga je hrabro objaviti jer tada je bilo nepoželjno i opasno javno dati na uvid svoje razmišljanje.

Roman odiše dinamikom te nam daje na uvid jasnu životnu priču glavnog junaka Despota koji se odlučio pobuniti, ali mu to na kraju slabo polazi za rukom jer je bio ušutkan od vlasti na višim položajima.

Iako je Despot na kraju slomljen, ostaje slomljeno i njegovo mjesto Murvica. Autor nam daje pouku o nasilju, rušenju ideala i nepoštenju. Zbog toga se ne treba čuditi trenutnom režimu što ga nije odobravao. Ipak, nitko nije uspio umanjiti vrijednost i istinitost teksta Antunu Šoljana.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: primorsko mjesto Murvica.

Vrijeme radnje: sedamdesete godine.

Kratak sadržaj

Radnja romana započinje kada glavni lik, inženjer Slobodan Despot dolazi u svoje rodno mjesto, primorski gradić Murvicu. Nakon mnogo godina odlučio se vratiti iz Zagreba i ostvariti davni očev san – želi izgraditi luku.

Radnja se događa sedamdesetih godina, a san inženjera Despota smješten je u komplicirano vrijeme kojeg karakteriziraju složeni birokratski odnosi tadašnjeg socijalizma.

Kada se nakon mnogo godina vratio u svoje rodno mjesto i zapuštenu, staru kuću u kojoj je odrastao, u Despotu je to pobudilo veliku navalu emocija. Pričao je sa svojim tetkama i ljudima koji su se mogli okarakterizirati kao starosjedioci te ga je sve to odvelo u sanjarenje o djetinjstvu, a na neki način bilo mu je i žao što je tako zapustio mjesto i ljude s kojima je proveo rano djetinjstvo.

Despot je inače živio u Zagrebu, a vrlo je rijetko dolazio u Murvicu radi svoje ravnodušnosti, ali i žene Magde kojoj nije odgovaralo ljetovanje provedeno u zabiti i u staroj kući. Njegova žena Magda pravi je primjer malograđanskog snoba, koja život gleda samo na način pragmatičnosti i praktičnosti, a takav je i njezin bračni odnos s Despotom.

Uskoro je do svih stigla vijest da je na brdašcu iznad Murvice otkrivena nafta. Tako je miran primorski gradić pretvoren u veliko i bučno gradilište. Naravno, dolaze i neizostavne vladajuće strukture, a među njima se nalazi i drug Grašo. Njegova uloga je da treba brinuti o ljudima kojima će se srušiti domovi i vrtovi, a u planu je i rušenje groblja i kapelice koja je simbol prepoznatljivosti Murvice.

Kako bi poslužio kao primjer drugima, Despot je za luku žrtvovao svoju staru kuću i to sve na nagovor druga Graše koji mu je obećao vrlo visoku naknadu. Veliku ulogu imala je i Despotova supruga Magda koja ga je nagovorila da pristane.

Problemi za Despota se nastavljaju, a oni postaju još gori kada mu u život uđe djevojka Vikica čiji se otac jako protivi rušenju. Ubrzo svi saznaju za njihovu vezu, a tako i Despotova supruga Magda koja mu dolazi reći što će se dogoditi ako on s tim nastavi.

Despota je obuzela gnjevnost zbog vlasti i rušenja kapelice pa u svom angažmanu poziva restauratora iz Zagreba kako bi procijenio njezinu vrijednost i tako pokušao spriječiti rušenje kapelice. No, na kraju se pokazalo da je i restaurator potkupljen od vlasti i kapelica je srušena pred očima Despota.

Kada su se radnici dali u rušenje ostalih kuća, slučajno su pregazili Vikičinog oca, starog Dujma. Malo nakon toga mjestom su se počele širiti glasine kako u biti nema nafte, a luka je promašaj i za to će netko morati odgovarati.

Despot je raskinuo sa suprugom Magdom i sve se više odao piću. Uskoro je pristigla vijest da su smijenili druga Grašu, a od onda je gradilište luke postajalo sve pustije. Bilo je na terenu sve manje strojeva i radnika, a Murvica je bila sve više razrušena, ali i pusta. Naime, svi novopridošli doseljenici su se polako počeli iseljavati.

U Murvici više nije bilo uopće ljudi, mjesto je postalo pusto. Ostali su samo Despot i Vikica koji su dane provodili lutajući po gradilištu i uživajući u alkoholu.

Jednoga dana, automobilom su iz Zagreba naišli studenti koji su bili u prolazu i potrazi za provodom. Pridružila im se i Vikica i otišla je s njima, a Despot je ostao sam u ruševinama Murvice.

Roman je završio slikom tužnog Despota koji ne uspijevajući dozvati brod kojeg je ugledao na horizontu, ostaje sam sa svojim nedovršenim idealima.

Likovi: Slobodan Despot, mještani Murvice, drug Grašo, Magda, Vikica.

Analiza likova

Slobodan Despot – dobrodušan, pošten, do samoga kraja je ostao vjeran svojim idealima te je iz toga razloga ostao na kraju sam, tužan i očajan. Bio je hrabar, suprotstavio se vladajućim vlastima koje su bile korumpirane i nepoštene. Uložio je sve u izgradnju luke i borio se svim srcem kako bi spasio kapelicu. Iako mu to nije uspjelo, on svoj karakter nije mijenjao. Bio je pošten i vjerovao je u dobro do kraja.

Biografija: Antun Šoljan

Antun Šoljan je hrvatski pjesnik, pripovjedač, dramatičar, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija i urednik triju časopisa.

Rođen je u Beogradu, 1932. godine. Obitelj mu potiče iz Starog Grada na Hvaru, ali djetinjstvo provodi u Beogradu.

Osnovnu školu polazio je u Pančevu i Slavnoskom Brodu, gimnaziju u Zagrebu, a diplomirao je engleski i njemački na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Književni opus mu obilježava ironija, eskapizam, društveno-moralne preokupacije i angažiranost. Prevodio je s engleskog, njemačkog i ruskog jezika.

Napisao je četiri romana od kojih je najvažniji “Kratki izlet”, a njegov prvi roman “Izdajice” je jedna od najznačajnijih proznih knjiga krugovaške generacije.

Umire u Zagrebu, 1993. godine kao profesionalni književnik.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>