Nabavite najbolji električni bicikl!

Mačak u čizmama

Mačak u čizmama je priča o mačku koji  tijekom dodjele nasljedstva nije dobio gotovo ništa. Za njega se vjerovalo da je beskoristan što je bilo daleko od istine.

Lik Mačka predstavlja inteligenciju, hrabrost i domišljatost. U ovoj bajci poruka priče je kako se trebamo osloniti i vjerovati u svoje sposobnosti. Moramo vjerovati u sebe jer mi krojimo svoju sreću. Osim toga, da bismo uspjeli moramo biti bistre glave i hrabrog srca.

Kratak sadržaj:

Bio jednom jedan mlinar koji je imao 3 sina. U nasljeđe im je ostavio mačka, magarca i mlin jer to je bilo sve što je imao. Najstariji sin je dobio mlin, srednji je dobio magarca, anajmlađi mačka. Taj mačak je bio sve samo ne običan. Mačak je znao govoriti pa je gospodaru rekao da mu da par čizama i vreću, a on će otići u šikaru i nešto mu donijeti. Donio je zeca i predao ga kralju.

Mačak je kralju rekao da donosi zeca od svog gospodara viteza Karabasa. Oduševljeni kralj je nagradio mačka velikom napojnicom i poslao pozdrave gospodaru. Kroz tri mjeseca, mačak je povremeno nosio poklone Kralju rekavši da ga šalje njegov gospodar vitez Karabas.

Kralj je odlučio otići na obalu rijeke prošetati sa svojom prekrasnom kćeri. Mačak je znao za to pa je rekao svom gospodaru da bi se i on trebao zaputiti tamo, a sve ostalo može prepustiti njemu. Vitez je otišao na rijeku, a Mačak je počeo vikati da se vitez Karabas utapa.

Kralj je prepoznao mačka i brzo pohitao u pomoć. Straži je naredio da izvuku mladića. Dok su izvlačili mladića, mačak je govorio kralju kako su su vitezu ukrali odjeću dok se kupao. Kralj je naredio da markizu donesu najljepše odjelo. Bio je jako ljubazan prema gospodaru, a i njegova kćer je odmah počela gajiti simpatije prema njemu čim ga je ugledala.

Svi su se vozili kočijom i po putu su naletili na kosce u polju. Mačak je brzo izletio i naredio im da kažu kako je to markizovo polje jer u suprotnom će ih on samljeti kao paštetu. Kosci su iz straha kralju rekli kako je to markizovo polje. Isto to su potvrdili i žetelci i svi drugi na koje su naletiti. Kralj je bio veoma začuđen velikim markizovim bogatstvom.

Mačak je prije svih otišao do dvorca u kojemu je živio čarobnjak čije je bilo svo bogatstvo koje su rekli da je od markiza. Mačak je dosta znao o čarobnjaku, a čarobnjak ga je ljubazno ugostio. Mačak se lukavo pravio kako se divi njegovom umijeću i nagovarao ga da mu pokaže njegove vještine. Nagovorio ga je da se pretvori u lava, no nakon toga se mačak toliko prepao i skočio na krov. Gotovo je ostao bez svojih čizama. Nakon toga čarobnjak se pretvorio u miša i tada ga je mačak pojeo.

Kada je kočija došla pred dvorac, mačak je izašao i sve ih lijepo pozdravio rekavši im da se nalaze pred dvorcem markiza Karabasa. Kralj je naravno, bio oduševljen velikim bogatstvom markiza Karabasa, a i kraljevna se jako zaljubila kada je vidjela veliko bogatstvo svog odabranika. Kralj je dao blagoslov kćeri za udaju. Nako toga mačak je postao pravi gospodin i lovio miševe za zabavu.

Analiza likova:

Mačak – je glavni lik ove bajke koji je jako sposoban, lukav i snalažljiv. Svoju hrabrost je pokazao kada ga je gospodin htio pojesti, a on je na kraju uspio preokrenuti život svog gospodara kada ga je učinio jednim od najbogatijih ljudi u kraljevstvu. Izmislio je viteza Karabasa, nadmudrio čarobnjaka i prevario kralja.

Vitez Karabas – najmlađi brat koji je u nasljedstvo dobio mačka koji mu je promijenio život. Mislio je da će umrijeti od siromaštva pa je htio pojesti mačka, no mačak ga je spasio i pomogao oženiti kraljevu kćer nakon čega je postao i sam kralj.

Biografija: Charles Perrault

Rođen je 12. siječnja 1628. godine u Parizu. Bio je iz bogate obitelji kao sedmo dijete. Otac mu je bio uzor i odlučio je studirati pravo. Nakon toga je radio u državnoj službi.

Charles Perralut smatra se utemeljiteljem bajki. Njegove priče vuku korijenje u starim narodnim pričama. Neke su prepričane od braće Grimm, a neke su se prenosile usmeno. Njegove najpoznatije bajke su “Pepeljuga”, “Crvenkapica”, “Mačak u čizmama” i “Modrobradi”.

Ovaj pisac imao je još jedno zanimljivo djelo koje je predstavljalo zbirku od 8 bajki. “Priče moje majke guske” su govorile o nižim slojevima koji su kasnije prilagođeni damama i gospdama iz bogatijij slojeva društva.

Mnoge njegove bajke su prilagođene za film i televiziju. Prvu bajku “Usnula ljepotica” objavio je 1696. godine.

U 17. stoljeću kada je vladalo mišljenje da se treba držati tradicionalnog načina pisanja, Charles se probio kao borac za mlađe generacije koje su tražile svježiji način pisanja. Umro je 16. svibnja 1703. godine.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>