Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Majka Hrabrost i njezina djeca

Drama “Majka Hrabrost i njezina djeca” najpoznatije je djelo njemačkog književnika Bertolta Brechta, inače najistaknutijeg njemačkog dramatičara prošlog stoljeća. Svojim komadima Brecht je napravio revoluciju kazališta. Razvio je njegov novi oblik, takozvano epsko kazalište, nakon što je u ekspresionističke forme svojih drama uveo tehniku V-efekta. Njome je približio publiku i glumce, smanjivši njihovo odstojanje i uvodeći pasivne gledatelje u akciju prikazivanja radnje. Istu stvar učinio je i u ovoj drami.

“Majka Hrabrost i njezina djeca” drama je napisana u 12 scena, odnosno dijelova označenih brojkama. Specifično kod ovog djela je to što su te scene međusobno slabo povezane. Što se tiče teme, radnja je povezana s romanom Hansa Jakoba Grimmelshausena “Pustolov Simplicissimus” u kojem je opisan Tridesetogodišnji rat protestanata i katolika.

U drami se kao centar radnje prikazuje tragična sudbina majke i njezine djece, tijekom Tridesetgodišnjeg rata u 17. stoljeću. Radnja se odvija u Poljskoj i Njemačkoj. Glavna junakinja je vojna krčmarica Ana Firling, koja čini sve kako bi ona i njezina djeca preživjela ratno stanje i sve užasne nedaće koje ono donosi. Upravo zato joj je dan nadimak Majka Hrabrost (Courage). Ona u djelu vuče svoja kola od Poljske do Bavarske, obilazeći bojišta, pokušavajući trgovati bilo čime samo da nešto zaradi. Izlaže se riziku stradavanja, ali ipak ne posustaje. S njom putuje i njena nijema kći Katarina i dva sina.

Brecht u drami iskazuje različite stavove o tome koliko rat može biti koristan, a to čini najviše kroz postupke i razmišljanje likova. Autor cijelo vrijeme pokušava podići razina gledateljeve ili čitateljeve svijesti oko žrtava rata te kako se rat mora osuditi jer se njime ne može riješiti niti jedan problem. Brecht je tako oduzeo čast ratu, što je tada, baš kao i sada, jedan od glavnih motiva sudjelovanja u ratu. Čast se lako gubi,a ono što ostaju su stradanja, žrtve, nemoral i kaos.

Ovim djelom autor je jasno naglasio porugu modernog društva. Njegov izraz vrlo je hrabar i snažan, što i dolikuje ekspresionizmu. U svojim djelima izriče neke bolne i sirove istine, među kojima je i ona njegova najslavnija – da se čovjekova stvarnost dijeli na samo četiri osnovne funkcije – jesti, pijančevati, mlatiti i bludničiti. A iste ideje vidimo i u ovom djelu.

Drama je napisana 1939. godine, a izvedena je 1941. Godine. Prvi put je igrana u Zurichu. Ovdje se nikako ne radi se o tipičnoj drami jer ne postoji određena dramska radnja niti scenska struktura, a opis likova i situacija u drami prikazuje se uglavnom kroz pjesme.

Vrsta djela: drama

Vrijeme radnje: vrijeme Tridesetogodišnjeg rata (1624.- 1636.)

Mjesto radnje: Europa (uglavnom gradovi današnje Njemačke)

Tema djela: život žene i njene djece na bojišnicama u ratu

Ideja djela: rat donosi samo uništenje, smrt i kaos

Kratak sadržaj

Radnja drame smještena je za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata, i to između 1624. i 1636. godine. Anna Fierling koja se naziva Majka Hrabrost i njezina djeca putuju sa švedskom vojskom za vrijeme rata, vodeći kantinu. Anna je nadimak Majka Hrabrost (Courage) dobila iz razloga što ne odustaje od putovanja sljedeći vojsku sa svojom pokrentnom kantinom i svojom djecom za vrijeme rata i to za vrijeme najjačih napada.

Majka je troje djece te svo troje ima različite očeve, karaktere i naravi. Nijema kćer imenom Kattrin Haupt te sinovi Švicarko Fejoš i Eiliff Nojocki sa svojom majkom prate vojsku i žive od rata.

Radnja prve scene događa se u proljeće 1624. godine malo prije napada vojskovođe Oxenstjerna na državu Poljsku. U toj prvoj sceni Vrbovnik pokušava nagovoriti sinove Majke Hrabrost da pristupe vojsci. No, tome se izričito protivi Majka Hrabrost koja nikako ne želi da njezini sinovi sudjeluju u vojsci. Ona smisao rata vidi jedino u tome što je on koristan jer živi od njega, ali nikako ne želi svoje sinove dati u vojsku.

Ali kada se majka Hrabrost upusti u poslove trgovine i prodaje naredniku srebrnu kopču, ona zaboravlja na svoju djecu te Vrbovnik odvodi njezinog sina Eliffa u vojsku.

U drugoj sceni radnja se odvija u Poljskoj i to za vrijeme 1625. i 1626. godine. Sin Majke Courafe, Eliff, odlikovan je u vojsci jer je zaplijenio stoku neprijateljskih seljaka. Za vrijeme odlikovanja dogodi se i susret majke i sina te njih dvoje slaveći njegovu pobjedu plešu do zore.

No, ubrzo počinju nedaće za ovu obitelj. Majka Hrabrost i njezina kćer Kattrin i sin Švicarko, ubrzo padaju u ruke neprijatelja te bivaju zarobljeni. S njima je zarobljena i prostitutka koja živi od posla s vojnicima, Yvette Poitier.

Majka Hrabrost uz pomoć kuhara koji je jako prisan s Yvette, pokušava pobjeći. Ona se preruši u kapelana, a njezina kćer Kattrin uzima odjeću od Yvette. Švicarko ne želi biti izdajnik pa pokušava spasiti blagajnu i tada bude uhvaćen i osuđen na smrt.

Kada majka Hrabrost to saznaje, ona ga pokuša otkupiti te se cjenka s pukovnikom oko iznosa, a u isto vrijeme ga zavodi te na isto nagovara i Yvette.

Ipak, u trećoj sceni se događa Švicarkovo smaknuće koje je najavljeno zvukom bubnjeva te iznose mrtvo tijelo pred Majku Hrabrost i Kattrin koje se tada prave da ga ne poznaju kako se ne bi odale pred neprijateljskom vojskom.

Konformistička filozofija života Majke Hrabrost najbolje je opisana u četvrtoj sceni gdje se događa susret Majke Hrabrost i mladog vojnika koji se bori protiv nepravde.

Majka Hrabrost dalje prati vojsku, a nakon što vojska generala Tillyja pobjeđuje pored Magdeburga i da se naslutiti primirje, Majka Hrabrost je zabrinuta hoće li se njezin izvor prihoda s krajem rata smanjiti. No, u tome je umiruje kapetan koji joj govori da su male mogućnosti za to pošto papa, carevi i kraljevi uvijek izazivaju nove ratove te ne postoji vrijeme kada je trajni mir moguć.

Majka Hrabrost odluči nabaviti novu pošiljku robe te po nju šalje Kattrin. Nju napadaju vojnici i ozljeđuju joj lice. Time je njezino lice trajno nagrđeno i pošto je Kattrin bila zanijela u djetinjstvo također za vrijeme rata, njezine šanse za udaju su male.

Majka Hrabrost je tako u ratu izgubila na neki način svu svoju djecu. Oba sina, a sada i Kattrin koja je osuđena na ovaj jadan život.

Rat polako završava, vrati se kuhar koji se udvarao Majci Hrabrost, Yvette koja je sada udana za pukovnika te Eiliff kojeg vrlo brzo nakon toga uhvate, optužuju za pljačku i pogubljuju.

Počinje novi rat, a Majka Hrabrost odluči ponovo sa svojom kantinom ići za vojskom. Prate je kuhar i kćer Kattrin. No, nakon nekog vremena kuhar se zasitio ovakvog načina života i lutanja te se želi skrasiti. Njegova želja je da se oženi s Majkom Hrabrost, ali ona ga odbije zbog kćeri Kattrin koja se nalazi u lošem stanju. Kattrin je slaba i psihički slomljena. Ali Kattrin i dalje gura kantinu i putuje za vojskom.

Ispred grada Hallea vojska je u pripremi noćnog napada. Kattrin se u to vrijeme uspne na sami krov jedne seoske zgrade te bubnjevima odluči upozoriti stanovništvo na skori napad. Vojnici joj cijelo vrijeme prijete ne bi li se utišala, no ona ne odustaje od bubnjanja. Sve dok se ne dogodi da vojnici u nju ispale metak.

U predzadnjoj sceni Majka Hrabrost plače za Kattrin, tužno joj pjevajući uspavanke. Odlazi dalje za vojskom.

U 12. sceni na samom kraju knjige, Majka Hrabrost s mrtvim tijelom svoje kćeri odlazi gurajući kola kantine posve sama.

Likovi: Majka Hrabrost i njezina djeca (kćer Kattrin Haupt te sinovi Švicarko Fejoš i Eiliff Nojocki), pukovnik, kuhar, Yvette, vojnici

Biografija: Bertolt Brecht

Bertolt Brecht (1889.-1956.) bio je njemački dramatičar, pjesnik i pripovjedač, utemeljitelj je epskog teatra, u vremenu totalitarnih režima i nadolazećeg svjetskog rata traži didaktičku funkciju književnosti – stvara društveno angažirano kazalište kojim želi preodgojiti pojedinačnu i društvenu svijest.

U gledateljima želi izazvati kritički odnos i tako ih potaknuti na promjenu postojećeg stanja.

Najpoznatije drame su mu: Život Galilejev, Dobri čovjek iz Sečuana i Majka Hrabrost i njezina djeca.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>