Nabavite najbolji električni bicikl!

Mali lord Fauntleroy

Tema ove predivne priče “Mali lord Fauntleroy” spisateljice Frances Elize Hodgson Burnett je život malog dječaka Cedrica te njegov put do titule lorda Fauntleroya.

Roman je prvo počeo izlaziti 1865. godine u časopisu St. Nicholas u nastavcima. Pošto je postigao jako veliki uspjeh, već je sljedeće godine objavljen u knjižnom obliku. Zbog velikog uspjeha u Engleskoj, ali i u ostatku svijeta preveden je na 20 jezika.

Ovim romanom, autorica je htjela povezati svoje dvije domovine, Englesku i Ameriku i u njemu naglasiti samo najbolje od njih. Zbog toga je roman cijenjen i među političarima koji su često naglašavali da je pomogao boljem razumijevanju zemalja, odnosno slobodne i demokratske Amerike te konzervativne, klasne i stare Engleske.

Ovaj dječji roman razlikuje se svojim sadržajem od ostalih uobičajenih dječjih romana. Glavni lik je maleni dječak Cedric koji je ističe zbog svojih lijepih osobina. On svojom jednostavnošću, iskrenošću i velikim srcem pozitivno utječe na ljude.

Radnja se događa na dva kontinenta, u Europi i u Americi. Spisateljica nas vodi u svijet u kojem od dječaka Cedrica tijekom njegova putovanja mnogo toga možemo naučiti. On je živio skromnim životom u zabačenoj ulici u New Yorku gdje se družio s djecom iz susjedstva i prodavačima iz okolnih trgovina. Bio je jako lijepo odgojen i svi ga odmah zamijetili jer se jako lijepo odnosio prema drugima.

U ovom dječjem romanu pratit ćemo Cedrica na njegovom putu iz Amerike u Europu te ćemo vidjeti kako je njegov život izgledao kada je stigao u dvorac svoga djeda lorda Dorincourta. Roman nam pričom o dječaku punom dobrote i topline ukazuje što se dogodi kada se brinemo za druge i mislimo samo na dobro.

“Mali lord Fauntleroy” postigao je veliki uspjeh te se općenito može svrstati u kategoriju jedne od najpopularnijih knjiga vremena u kojem je nastao. Danas se može usporediti s popularnošću Harryja Pottera. Ilustracije koje je izradio Reginald Birch, ali i detaljni opisi frizure i odjeće koje je dala autorica, utjecali su uvelike na modu i stil odijevanja među djecom u SAD-u, a u manjoj mjeri i u cijelom svijetu. Prema malenom lordu djeva su se odijevala još godinama, a svi su dječaci tada htjeli izgledati poput njega.

Pošto je roman nabijen sentimentalnošću, postao je i privlačan scenarij za film, a iz tog razloga danas postoje i brojne ekranizacije ove priče bilo da se radi o seriji ili igranom filmu.

Kratak sadržaj

1. Veliko iznenađenje

U prvom poglavlju knjige autor nas upoznaje s dječakom Cedricom. Cedricu je umro otac još kada je bio jako malen tako da o njemu nije znao gotovo ništa. Sjećao ga se kao jako visokog čovjeka koji je imao plave oči i duge brkove. U lijepom sjećanju mu je ostalo tek to da ga je znao nositi na ramenima po sobi.

Cedric Errol živi skromnim životom sa svojom majkom u New Yorku, u jednoj od zabačenih ulica. Život provodi u igri s djecom iz susjedstva. Obuzme ga neopisiva tuga kada se sjeti svog pokojnog oca koji je umro kada je on bio još jako malen.

Cedric je odrastao uz majku. Ona je za njega bila sve i zvao ju je najdraža jer ju je isto tako zvao i njegov otac. Oca nije nikada spominjao jer ako bi ga spomenuo, majka bi bila tužna.

Kada je Cedricova majka, gospođa Errol, saznala da se njegov otac više nikada neće vratiti, priopćila je vijest Cedricu, a on ju je odmah shvatio iako je tada bio još jako malen.

Nadalje, autor nas upoznaje s davnom lijepo ljubavnom pričom o Cedricovim roditeljima. Saznajemo kako su se oni upoznali. Cedricova majka bila je siroče, no njegovom ocu to nije smetalo. Oženio ju je iako se njegov otac protivio tom vjenčanju. Rekao mu je da će od obitelji biti odbačen i da ne očekuje njihovu pomoć. Kapetanu Cedricu to nije bilo bitno. Cedricovi roditelji živjeli su u mirnoj ulici, u malenoj kućici, a tamo se rodio i njihov sin kojemu su nadjenuli ime Cedric, prema njegovom ocu.

Cedric je odlučio da će njegova misija biti usrećiti majku jer je ona bila jako tužna kada je saznala da se kapetan Cedric više neće vratiti.

Cedric je bio poseban dječak. Rano je naučio čitati pa je dane provodio čitajući knjige na tepihu. Njegov najbolji prijatelj bio je gospodin Hobbs, trgovac kojega je maleni dječak jako volio. Pošto je gospodin Hobbs imao uvijek svašta u trgovini, Cedric je zaključio da je bogat.

Dok je jednog dana Cedric bio kod Hobbsa, po njega je došla Mary. Mary je uz njegovu majku bila otpočetka, a kada mu je umro otac počela je raditi kao sobarica i kuharica.

Mary je Cedrica odjenula u lijepo odijelo i počešljala ga, a nakon toga on je otišao u salon. Tamo je zatekao uplakanu majku i jednog gospodina.

2. Cedricovi prijatelji

Cedricu je tada majka ispričala da mu je djed grof, a stričevi koji su titulu trebali naslijediti su umrli. Tako je on bio taj koji će naslijediti djedovu titulu pošto mu je otac umro. Cedric nije bio previše oduševljen s time što će postati grof jer nije poznavao niti jednog dječaka s tom titulom, no kada mu je majka rekla da bi njegov otac bio sretan što će on postati grof, malo se udobrovoljio.

Cedric je jedva čekao da sve ispriča gospodinu Hobbsu. Pretpostavljao je da će Hobbs biti u šoku kada čuje da mora u Englesku i da je postao grof, no Hobbs je bio uvjeren da Cedricu nije dobro, da je doživio sunčanicu. Tada mu je Cedric objasnio da je postao grof i pošto je njegov djed grof od Dorincourta, odnosno John Arthur Molyneux Errol, ostao sam, on sada mora ići u Englesku. Njegovo novo ime je Cedric Errol lord Fauntleroy. Hobbs mu je tek tada povjerovao, a nakon toga redao je pitanje za pitanjem…

Djedov odvjetnik, gospodin Havisham išao je po Cedrica i cijelim se putem pitao kakvi će biti on i njegova majka. Ostao je u šoku kada je stigao pred Cedricovu kuću i kada je upoznao Cedricovu majku. Tada mu je bilo jasno da je grof pogriješio u procjeni jer Cedricova majka bila je skromna žena.

Havisham joj je tada rekao da može ići s Cedricom u novi dom, ali neće ga smjeti posjećivati. Ona bi živjela u lovačkoj kući, Court Lodge, a dobivala bi i prihod. Cedric bi uvijek posjećivao nju. Cedricova majka odlučila je pristati na sve uvjete jer je znala koliko je njezin pokojni suprug bio oduševljen s Engleskom. Odvjetnik je objasnio njegovoj majci da će Cedric sve imati. Kada je pričao s Cedricom, odvjetnik je shvatio da on uopće ne zna što znači biti grof. Cedric je s Hobbsom pričao o tome što ustvari grofovi rade, a on mu je rekao i kako grofovi imaju jako puno novca. Htio je vidjeti kako će Cedric reagirati kada sazna da će imati puno novca, a on je rekao kako bi htio pomoći prodavačici jabuka tako što bi joj kupio nadstrešnicu. Htio je kupiti puno lijepih stvari za svoju majku, a uz to bi pomogao i čistaču cipela, Dicku, koji mu je jednom prilikom pomogao dohvatiti loptu. Dick bi tada imao dovoljno novca da ima sam svoju obrtnicu. Hobsu bi lulu od stive i zlatni sat.

U sobu je tada ušla Cedricova majka te mu je rekla kako je stigla Bridget kojoj je bila potrebna njezina pomoć. Cedric je tada rekao da odvjetniku da bi htio pomoći i njoj jer njezinoj obitelji je jako teško. Za vrijeme dok je Cedric razgovarao s Bridget, odvjetnik je rekao njegovoj majci da je djed poslao Cedricu novac da si nešto kupi. Kada je Cedric dobio novac, odlučio je dati 5 funti (25 dolara) Bridget.

3. Zbogom, dome

Tjedan se bližio kraju, a Cedric je sve više bio uvjeren u to kako je dobro biti lord. Pomogao je svojim sumještanima o kojima je pričao da bi im htio pomoći i oprostio se sa svima. Otišao je parobrodom putem Engleske. Malo prije nego što je Cedricov brod isplovio, ukrcao se Dick i Cedricu je poklonio crveni svileni rubac koji mu je odlučio kupiti kao znak zahvalnosti od prve zarade.

4. U Engleskoj

Tijekom dugog putovanja majka je Cedricu objasnila kako njih dvoje neće živjeti zajedno, ali će je on moći posjećivati kada god to poželi. DO Liverpoola su putovali 11 dana, a nakon toga kočija ih je vozila dalje prema Court Lodgeu. Cedric je bio oduševljen s kućicom u kojoj će živjeti njegova majka, a posebno ga se dojmila perzijska mačka koju je dobila od domaćice iz dvorca.

Kada je majka razgovarala s odvjetnikom Havishamom, rekla mu je da ne želi primati novac od grofa jer bi to za nju značilo kao da prodaje Cedrica. Kada je odvjetnik stigao do grofa priopćio mu je da će Cedric prenoćiti u kućici svoje majke i da ona ne želi primati njegov novac. Grof to nije želio čuti. Rekao je da će joj davati novac, a ona neka s njim učini što god želi.

5. U dvorcu

Sutradan poslijepodne Cedric je otišao do dvorca svoga djeda. Susreli su se u knjižnici, a Cedric mu se predstavio kao njegov unuk, lord Fauntleroy te mu je rekao da mu je drago da su se upoznali. Starog grofa se odmah dojmio Cedric. Cedric mu je iskreno rekao da ne liči nimalo na njegovog oca, ali da će ga ipak voljeti jer je on njegov djed.

Ispričao mu je da je bio ljubazan prema njemu, a kada ga je djed upitao kako je bio ljubazan, Cedric mu je ispričao da s novcem kojeg je dobio od njega kupio svojim prijateljima puno stvari koje su im bile potrebne i koje su ih veselile. Stari grof je bio oduševljen Cedricom. Nije mogao ni sanjati da će gajiti takve osjećaje prema njemu jer po Cedrica je otišao samo zbog svog ponosa. Preplavili su ga osjećaji sreće i zadovoljstva što mu njegov iskazuje povjerenje.

Pošto je stari grof teško hodao i nije mogao hodati bez nečije pomoći, Cedric mu je ponudio svoju pomoć. Iako mu nije bilo lako, dopustio je djedu da se osloni na njega i tako ga je dopratio sve do blagovaone. Djed je bio izrazito ponosan na svojeg unuka.

Nakon večere, djed je pričao sa svojim unukom. Cedric mu je povjerio da nikada odlazio toliko daleko od svoga doma. Na njemu se vidjelo da je pomalo tužan. Pokazao je djedu sliku majke, a djed se iznenadio koliko Cedric ustvari liči na nju.

Kasnije kada je odvjetnik ušao u knjižnicu, Cedric je zaspao uz psa Dougala.

6. Grof i njegov unuk

Kada se Cedric drugoga jutra probudio u svojoj sobi, saznao je da će se o njemu brinuti gospođa Dawson. Gospođa Dawson htjela je pomoći dječaku da se odjene, ali on joj je rekao da to zna i sam, jedino će trebati pomoć s gumbima.

Nakon što je doručak priveo kraju, maleni lord Fauntleroy uputio se u knjižnici gdje je ugledao mnoštvo knjiga i igračaka. Uz knjige i igračke, malenom lordu vrijeme je brzo prošlo. Nije bio niti svjestan da mu je djed kupio sve to kako bi ga malo zabavio, da ne misli na svoju majku.

Poslijepodne, Cedric je odlučio djedu pokazati kako se igra igra koja pomalo izgleda kao bejzbol. Stari grof je uživao igrajući je sa svojim unukom.

Kasnije ih je posjetio velečasni Mordunat koji je od grofa tražio pomoć sa slučajem Higginsa koji je živio na imanju imenom Edge. Higgins nije mogao plaćati zakupninu jer je bio jako bolestan pa je velečasni došao kod grofa kako bi mu on odgodio datum plaćanja. Stari gorf je upito Cedrica što bi on učinio u ovom slučaju, a dječak je odgovorio kako bi učinio sve da Higgins ostane kada bi imao dovoljno novca.

Potom je Cedric upravitelju Newicku napisao pismo, a nakon toga dao ga je djedu na provjeru jer nije znao sve riječi. Djed je provjerio pismo, a Cedric ga je napisao ponovo. Velečasni je ponio pismo.

Cedric je tada odlučio posjetiti svoju majku. Djed time nije bio oduševljen te ga je pokušao zaustaviti. Rekao mu je da je dobio na poklon ponija. Cedrica ništa nije zanimao, samo je htio otići kod svoje majke.

Cedric je rekao djedu kako misli da je on najbolji na svijetu, uvijek misli na ostale i čini dobro. Rekao mu je kako će svom prijatelju Hobbsu napisati pismo da mu kaže kako je on najljubaznija osoba te da se nada ga će jednoga dana biti kao i on.

Stari grof je otpratio Cedrica kočijom do njegove majke, ali nije htio iz nje izaći.

7. U crkvi

U nedjelju je grof u pratnji svoga unuka otišao u crkvu. Grof inače nije išao u crkvu, ali ovoga puta učinio je iznimku jer je htio pokazati svoga unuka – nasljednika. Okupilo se mnoštvo ljudi, svi su željeli vidjeti maloga lorda. U njihovoj pratnji bila je i Cedricova majka koju je okupljeno mnoštvo pozdravljalo.

Nakon što je misa privedena kraju, ispred crkve im je prišao Higgins koji se Cedricu zahvalio na pismu i na pomoći. Cedric je rekao da je za se zaslužan njegov djed.

8. Škola jahanja

Svakim danim stari grof i unuk postajali su sve prisniji. Djed je bio jako ponosan kada je maleni Cedric prvi puta zajahao konja. To ga je toliko oduševilo da je skoro zaboravio na to da je bolestan.

Cedric je imao i konjušara Wilkinsa koji je uvijek na njega pazio i jahao s njim. Cedric je jednoga dana ugledao hromog dječaka kojemu je odlučio posuditi svoga konja kako bi mogao stići kući. Par dana poslije otišao je do dječaka kako bi mu odnio štake koje mu je poklonio njegov djed.

Djed je ispunjavao svaku unukovu želju, a čak je i njegovoj majci poklonio kočiju kako se ne bi sama nakon mise vraćala kući. Cedric mu je ponovo pričao kako mu nedostaje njegova majka.

9. Potleušice

Cedric je sve češće jahao u društvu djeda, a djed mu je pokazivao zemlju koja će biti njegova. Kada se jednoga dana Cedric vratio od majke bio je zamišljen. Razgovarao je s djedom o tome što mu je ispričala majka te ga je pitao je li Newick upoznat s pričom o zakupcima. Ispričao mu je da mu je majka rekla kako na drugom kraju sela postoji mjesto gdje su sve kuće međusobno zbijene, a krovovi su toliko loši da prokišnjavaju. Mnogi zbog takvih uvjeta obole od groznice. Djed je bio upoznat s tom situacijom, ali za nju nije mario.

10. Uznemireni grof

Cedricova majka brinula je o siromašnima i često ih je posjećivala. Bila je upoznata s teškom situacijom u Earl’s Courtu, a jednom je spomenula Mordauntu kako bi starog grofa trebalo upoznati s tom situacijom jer on će ispuniti svaku želju svoga unuka. Grof je rekao Newicku da potleušice moraju srušiti i da na tom mjestu moraju niknuti nove kuće.

Cedric je u pratnji djeda često odlazio na mjesto gradnje, a putem je primijetio da im se ljudi klanjaju. Bio je uvjeren da se ljudi klanjaju njegovom djedu, a ne njemu, iako je istina bila obrnuta.

Djed je pitao malenog lorda što on želi, a on mu je odgovorio kako želi biti uz svoju Najdražu jer uvijek misli samo na nju, a i ona na njega.

Malo nakon toga u Dorincourtu je održava gala večera na koju je bila pozvana i grofova sestra lady Lorridaile. Ona se ikada nije slagala s bratom, a svih ovih godina koliko se nisu vidjeli naslušala se o mnogim lošim stvarima koje je učinio. Lady Lorridaile nikada nije upoznala grofove sinove Mauricea i Bevisa. Upoznala je jedino kapetana Errola i jako ga je voljela. Bila je ljuta na brata jer je odvojio Cedrica od majke.

Odmah kada je stigla upoznala je Cedrica i izljubila ga. Starom grofu je rekla da nije zadovoljna s njegovom odlukom da dijete odvoji od majke. Iako je grof poštivao Cedricovu majku i smatrao je da je ona izuzetna žena, tražio je od svoje sestre da ga ne prisiljava da je posjeti.

Cedric je na svečanoj večeri upoznao mladu gospođicu Vivian Herbert kojoj je rekao da je lijepa. Svi su uživali u društvu mladoga lorda.

Nakon večere, odvjetnik Havisham je grofu rekao strašnu vijest. Lord Fauntleroy nije Cedric nego sin njegovog drugog sina Bevisa. Nadalje, odvjetnik je grofu ispričao kako mu je u posjetu stigla žena koja je bila u braku s njegovim sinom Bevisom i da je sin iz njihovog braka zapravo pravi lord. Odvjetnik mu je ispričao i kako je ta žena izrazito nepismena, na što se stari grof nasmijao te je rekao da mu je to vjerojatno kazna jer je odbijao prihvatiti Cedricovu majku.

11. Zabrinutost u Americi

Radnja nas vraća u Ameriku. Gospodin Hobbs se osjeća loše bez svog malenog prijatelja Cedrica. Otišao je jednoga dana do Dicka i tamo su njih dvojica pričali o tome kako će njihov prijatelj Cedric jednoga dana postati pravi lord. Gledali su zajedno časopise i pričali o engleskom plemstvu.

Hobs je čak otišao kupiti knjigu o plemstvu i grofovima, no kako je nije bilo odlučio je kupiti knjigu “Dvije kule”. Ona je govorila o vladavini za vrijeme Krvave Mary pa su dvojica prijatelja došla do zaključka kako Cedric nije siguran u Americi.

Dick i Hobbs su pričali o svemu pa je tako jednom prigodom Dick ispričao Hobbsu priču o bratu Benu i njegovoj supruzi Mini. Ona ga je jednom prilikom gađala tanjurom pa je sinu slučajno porezala bradu. Njemu je sada ostao trajni ožiljak.

Uskoro je gospodin Hobbs dobio Cedricovo pismo u kojem ga on obavještava da više nije lord jer se pojavio Bevisov sin čija su prava veća. Cedricu je žao što neće biti grof, ali odlučio je da će se sada zaposliti kako bi njegova majka imala sve što joj treba.

12. Suparnici

Uskoro su svi u Engleskoj saznali za problema koji se događaju u Dorincourtu. Cedric je bio zabrinut oko toga da sada više neće imati djeda i da će djed njegovoj majci oduzeti kočiju i kuću. No, djed mu je odmah rekao da se ništa od toga neće dogoditi, a Cedric će biti njegov unuk dok god je on živ.

Iako stari grof nije htio vidjeti majku novog budućeg lorda, otišao je Dorincourt Arms gdje je odsjela. Razgovarali su i djed joj je rekao da će dobiti sve što im zakon omogućuje, ali da nikada ne želi čuti za njih. Nakon toga otišao je kod Cedricove majke i rekao joj kako se osjeća loše jer je bio ljubomoran na nju i mrzio ju je jer je bila povezana s Cedricom. Ona mu je oprostila i rekla da je može posjetiti kada god to poželi.

13. Dick dolazi u pomoć

Hobbs i Dick su odlučili napisati pismo Cedricu u kojem mu govore da će uvijek biti uz njega i da može doći kući kada god to poželi jer tu će uvijek čekati prijatelji, posao i dom. Unajmili su odvjetnika kako bi Cedric dobio pomoć.

Jednoga dana Dick je slučajno u novinama ugledao sliku žene koja je u tekstu tvrdila da je njezin sin zapravo Lord Fauntleroy. Dick je odmah shvatio da je to bratova žena, Mina. Odmah je napisao pismo Benu, A u isto vrijeme Hobbs je napisao pisma grofu i Cedricu.

14. Raskrinkavanje

Kada je odvjetnik razgovarao sa ženom koja se predstavljala kao Bevisova supruga, odmah je uočio neke stvari iz kojeg mu je ona postala sumnjiva.

Jednoga dana ujutro su u njezinu sobu ušle tri osobe, Ben, stari grof i Dick. Žena je bila užasnuta kada je vidjela Bena koji je odmah potvrdio da se radi o njegovoj supruzi Mini, a dječak je njegov sin Tom. Odmah je znao da je to on jer na licu imao ožiljak.

Ben je Mini uzeo Toma, a ona je otišla iz Dorincourt Armsa. Grof je otišao kod Cedricove majke i rekao joj da je njezin sin ipak pravi Lord Fauntleroy i da bi mu bilo drago da i ona dođe živjeti kod njih.

15. Osmi rođendan

Ben je odlučio da sa svojim sinom život nastavi u Kaliforniji, a grof se pobrinuo za to da im ništa ne manjka pošto je on njemu također pomogao. Dao mu je novac kako bi Ben mogao biti upravitelj na ranču. Dicku je također pomogao, tako što mu je platio obrazovanje. Hobbs je ostao u Engleskoj iako nikada nije postao blizak s grofom.

Cedric je slavio svoj osmi rođendan u društvu mnogo ljudi. Grof je jako zavolio gospođu Errol te je volio provoditi vrijeme u njezinom društvu i blagom glasu.

Analiza likova

Cedric – maleni dječak plave kose i smeđih očiju, specifičan zbog svog velikog i dobrog srca. Velikodušan, hrabar, iskren i izdržljiv. Pomagao je svojim prijateljima u nevolji i jako je volio svoju majku. Uvijek nastupa s velikom toplinom i ljubaznošću prema drugima i iz njegovog dražesnog lica vidi se odmah njegova velika dobrota.

Grof od Dorincourta – star, sijede kose i očiju iz kojih se može pročitati velika gorčina i ljutina. Imao je orlovsko lice i svi su ga zvali ” zao grof od Dorincourta” jer je prema ljudima nastupao jako zločesto. Konstantno je patio od kostobolje, no kada se počeo družiti s malenim dječakom, svojim unukom Cedricom, njegovo se zdravlje poboljšalo i više nije patio od bolova. Od tada je postao i boljim čovjekom i grofom.

Cedricova majka – žena izuzetne ljepote. Krasi je lijepa plava kosa i smeđe oči. Njezin sin naslijedio je njezinu ljepotu. Nakon što je njezin suprug umro, promijenila se, a sin Cedric jako ju je volio te ju je zvao najdraža.

Biografija: Frances Eliza Hodgson Burnett

Frances Eliza Hodgson Burnett je rođena 1849. godine u gradu Manchesteru u Engleskoj. Frances je rođena u dobrostojećoj obitelji koja se bavila trgovinom željeza.

Nakon što joj umire otac, cijela obitelj je primorna emigrirati u Ameriku u grad knoxville u državi Tennessee. Kako im je obiteljski posao propao, obitelj u Americi živi u siromaštvu, pa Frances počinje uzdržavati obitelj pripovijedanjem uzbudljivih i romantičnih priča koje je objavljivala u časopisima.

Sa 24. godine se udaje za doktora Swana Burnetta s kojim će imati dva sina. Više puta se vraćala u englesku radi promocije svojih romana, ali se 1909. godine odlučila skrasiti u Americi s američkim državljanstvom.

Objavila je četrdesetak drama i romana od kojih su najpoznatiji Esmeralda, Mali lord Fauntleroy, Sara Crew ili Mala princeza, Tajni vrt i Izgubljeni princ.

Umrla je 1924. godine na Long Islandu.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>