Nabavite najbolji električni bicikl!

Matko na štakama

Knjiga “Matko na štakama” objavljena je 2004. godine, a nastala je kao osvrt na stvarni događaj iz piščevog života. Kada je njegov sin Fran imao svega sedam i pol godina života, dok se vozio biciklom udario ga je automobil. Njegov oporavak od ove nesreće trajao je godinu dana te se oporavljao u Krapinskim toplicama. Prvotno je bio u kolicima te su ga tijekom oporavka osovili na štake.

Pripovijetku “Matko na štakama” posvećena je djeci stradaloj u prometu, a pripovijeda ju u prvom licu sedmogodišnji dječak koji je preživio nesreću i rehabilitaciju i to na vrlo duhovit način. Knjiga je topla i optimistična te vrlo iskrena. U hrvatskoj književnosti za djecu do sada nije bilo ovakve knjige posvećene stradaloj djeci.

Glavni likovi su dječak Matko, Matkovi roditelji. Sporedni likovi: liječnici i osoblje dječje bolnice i toplica, djeca iz Matkova razreda.

Mjesto radnje: toplice i Matkov dom

Kratak sadržaj

Sedmogodišnji dječak Matko vozio se biciklom kada ga je udario automobil. Stradali Matko odmah odlazi u bolnicu te tamo saznajemo više o njemu, tko su mu prijatelji te kako je došlo do nesreće. Ozbiljno ozlijeđeni Matko odlazi na operaciju te ga snađoše razne nevolje.

Pisac se uživljava u psihu stradalog dječaka koji priča svoje dogodovštine u bolnici. Dječak pomno prepričava razdoblja nepomičnog ležanja. Matko izlazi iz bolnice i saznaje kako neće moći dugo hodati. Zbog svog stanja Matko je primoran voziti se u invalidskim kolicima te tako shvaća koje sve nedaće i zapreke prate invalide. Osim kolica, Matko je koristio i štake. Otud naziv pripovijetke “Matko na štakama”.

Matko ubrzo odlazi na rehabilitaciju u toplice te tamo doživljava nezgode s gipsom te ga neki dečki zadirkuju. Po povratku iz toplica, Matko doživljava sve manje nezgoda i nevolja. Nakon nekog vremena Matko se nakratko vraća u kolica, ali najljepše poglavlje cijele priče je kada Matko više ne mora koristiti ni štake ni kolica.

Glavni likovi: Matko i Matkovi roditelji

Biografija: Hrvoje Hitrec

Hrvoje Hitrec hrvatski je književnik, romanopisac, filmski i televizijski scenarist, poznat po brojnim knjigama za djecu.

Rođen je u Zagrebu 1943. Tamo je diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Bavio se novinarstvom i politikom, no najviše utjecaja ostavlja u književnosti.

U njegovim romanima i pripovijetkama, glavno mjesto radnje je Zagreb. Prvi njegov roman je Pustinjakov pupak (1974). Slijede Manijak (1978) i Ljubav u crnom baršunu (1987). Najveću popularnost postiže televizijski serijal Smogovci napisana po istoimenoj sagi o odrastanju djevojčica i dječaka koju je Hitrec napisao u pet romana.

Hitrec je bio jedan od najistaknutijih ekologa u hrvatskoj književnosti, a tako je i nastalo djelo Eko Eko (1978).

Bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, a godine 1990. postao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a nakon toga ministar informiranja.

Autor: K.S.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>