Nabavite najbolji električni bicikl!

Mrvice iz dnevnog boravka

Nagrađivani roman autorice Sanje Pilić, Mrvice iz dnevnog boravka daje prikaz jedne zagrebačke obitelji, njihovu svakodnevicu i sve to iz perspektive desetogodišnjeg dječaka Janka. Janko je inteligentan dječak koji primjećuje da se obitelj nalazi u teškoj financijskoj situaciji pa se odlučuje baviti pisanjem kako bi zaradio i pomogao tako svojim roditeljima.

Ipak, Janko je i dalje desetogodišnji dječak koji bi se trebao baviti školom, prijateljima i dječjim ljubavima. Sam naslov sugerira nam kako se u djelu daje prikaz malih događaja koji sačinjavaju obiteljski, ali posebno dječji život.

Janko tako vrijeme provodi sa svojim prijateljima, djevojčicom Marinom, a slobodno vrijeme, kad ne piše u Modroj lasti, pravi svog robota kojega je odlučio nazvati Robotko. Svi su u početku skeptični, ali kad Robotko bude završen postat će dio obitelji.

Na kraju romana sve dobro završava, Jankov otac počne zarađivati sa svojim nakitom i cijela obitelj odlazi na more.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: jedna školska godina

Mjesto radnje: Zagreb

Kratak sadržaj

Ovaj roman govori o desetogodišnjem dječaku Janku, njegovoj majci Jaci, ocu Đozefu te starijoj sestri  Marini i njihovim svakodnevnim dogodovštinama. Janko smatra kako bi bilo u redu kad bi on preskočio peti razred. Smatrao se izrazito inteligentnom osobom i dobro se snalazi u školi, samo što mrzi recitirati pjesmice i bilo što povezano s pisanjem.

Ipak, trebao mu je novac pa je odlučio da će ga zaraditi upravo pisanjem. Pisao je svakodnevno o novostima u njegovoj školi u listu pod imenom Vijesti iz nesvijesti. Odlučio je primjerak odnijeti u Školsku knjigu, tvrtki koja se bavila tiskanjem udžbenika. Osoblje u redakciji Školske knjige samo se slatko nasmijalo na njegov prijedlog.

Janko se nije previše uznemiravao oko raspleta događaja. Vratio se kući i počeo pisati zadaću dok su mama i tata kraj njega razgovarali. Sestra Marina bila je ljuta jer se pokvario bojler i nije bilo tople vode. Janko se potajno nadao da će se uspjeti izvući s večere jer mu je bilo draže otići na počinak bez obroka. Bio je uvjeren da tako rade svi oni duhovni ljudi te da su upravo zbog toga tako pametni.

Jankov ulazak u poslovne vode posljedica je toga što su glavne teme u njegovoj kući novac i krediti. Odlučio je da bi i on mogao pridonijeti zajedničkom budžetu. Razmišljao je o tome kako su se njegovi prijatelji u zadnje vrijeme udaljili od njega. Pomislio je kako je Juraj samo ljubomoran jer on želi postati pjesnik, a Borna je sve više vremena provodio svirajući violinu.

Jedne nedjelje, dok je Janko pokušavao napisati sestrinu lektiru, u zamjenu za novčanu naknadu, oglasilo se zvono. Bio je to poštar s ljubičastim mirisnim pismom naslovljenim na Janka. Nažalost, Janko nije stigao otvoriti pismo jer su ga dozvali roditelji, morali su ići kod Finića na poslovni sastanak.

Janko je u potrazi za ostvarenjem spisateljske karijere posjetio i redakciju časopisa Modra lasta, ali niti tamo ga nisu shvatili ozbiljno. Borna i Juraj su osnovali klub slavnih muškaraca, odnosio se na muškarce koji rade ono što vole i žele i tako zarađuju svoj novac.

Često se u romanu spominje lik susjede Sovićke koja šeta svog psa Bullića. Janku baš i nije simpatična, kao niti ostatku njegove obitelji. U međuvremenu, Janko je dobio još jedno ljubičasto pismo. Ne zna tko ih šalje, ali nada se da je djevojčica Marina. Sve više je zaljubljen u nju pa je kupio deset deka parizera kako bi je sutra počastio u školi.

Marina se iznenadila kad je ugledala svoj poklon, zahvalila mu se i poručila kako će on dobiti od nje vrećicu iz juhe za Božić. Janko je odlučio napraviti robota koji će hodati i pričati i odlučio ga je nazvati Robotko. Klub slavnih muškaraca dobio je novog člana, Bumbara. Bio je to još jedan Jankov prijatelj s kojim je volio igrati igrice na kompjuteru.

Bumbar je znao kuhati ne baš ukusna jela, Janko je bio novinar, Borna je svirao violinu, a Juraj je bio izvrstan u glumi i nogometu. Janko je volio samovati i imati svoj mir pa je uživao radeći na uspostavljanju Robotka, samo što bi mu sestra prečesto remetila taj mir svojim jadikovkama o  ljubavnim problemima.

Jankova zaljubljenost potakla ga je da se malo više pozabavi higijenom, što je ranije radio nevoljko, a čak mu se i apetit otvorio. Iako je svjestan da njegova obitelj živi teško, kao i mnoge druge zbog sveprisutne krize, Janko ne dopušta da mu to pokvari raspoloženje.

Osjećao se baš dobro, radio je na Robotku i čak je dobio peticu iz sastava. Dobra sreća se nastavila, primijetio je kako polako uvažavaju njegov doprinos u redakciji Modre laste, a i otac mu se zaposlio i počeo dobro zarađivati.

Jednog dana je otpratio Marinu kući pa ju je pozvao na sladoled. Malo mu je splasnuo entuzijazam jer se ona čitavo vrijeme raspitivala o Jurju, ali na kraju mu je priznala kako mu je ona slala pisma jer je htjela da budu bolji prijatelji.

Robotko sad već poprima svoj konačni oblik. Obukao mu je odjeću, samo što mu Jaca kvari veselje. Ne razumije zašto on pravi Robotka i misli da bi trebao ići kod psihijatra. Sestra ima novog dečka, Pericu Mrgića, ali on se radije bavi Robotkom nego što sluša o njenim ljubavnim dogodovštinama.

Uspio je dovršiti Robotka koji je sad pričao i hodao. Iako su isprva bili skeptični svidio se i ostatku obitelji. Mama Jaca je izgubila posao, pa sad priča cijelo vrijeme o vremenskim nepogodama. Bumbar je bio malo ljutit zbog novonastalog Robotka, ali Juraj i Borna su to dobro prihvatili.

Janko je bio toliko entuzijastičan oko svog novog robota da je izvijestio o njemu u Vijestima iz nesvijesti. Bližio se kraj školske godine. Iako je bilo mnogo posla i učenja Janko se osjećao bolje nego ikad. Bio je zaljubljen,ništa ga nije živciralo, čak ni sestrino brbljanje, a i susjeda Sovićka mu se nekako činila draga.

Robotka su svi prihvatili i sad je postao član obitelji, mama mu je čitala horoskop, a Marina ih je obojicu često posjećivala. Za kraj školske godine održana je predstava i Janko je pročitao svoj esej. Nakon toga se zaputio sa svojom obitelji na more gdje će provesti godišnji odmor. Malo mu je teško palo što neće vidjeti Marinu sljedeća dva tjedna.

Likovi: Janko, Džozef, Jaca, Marina, Robotko

Biografija: Sanja Pilić

Sanja Pilić je poznata hrvatska autorica. Rođena je 16. svibnja 1954. godine u Splitu. Danas radi i živi u Zagrebu. Objavila je brojne knjige i slikovnice za djecu. Završila je srednju školu primijenjene umjetnosti- fotografski odsjek.

Nakon toga radila je kao trik snimateljica na crtanom filmu, fotografkinja te koloristica. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom lociranom u Zagrebu i pomagala zlostavljanoj djeci. Mnoge knjige prevođene su joj na strane jezike kao što su engleski, njemački, slovenski, talijanski i mađarski jezik.

Šest njenih knjiga nalazi se na popisu lektire za osnovnu školu. Neka od najpoznatijih djela su: O mamama sve najbolje, Mrvice iz dnevnog boravka, Ideš mi na živce!, E, baš mi nije žao, Mala torba, velika sloboda. Nekoliko puta je nagrađivana za svoj književni rad.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>