Nabavite najbolji električni bicikl!

Na vodi

Na vodi je novela u kojoj se prepričava jeziv događaj na rijeci. Pisac za vrijeme svog boravka u ladanjskoj kućici na obali Seine upoznaje svoga susjeda ribara i zamoli ga da mu pripovjedi neku zgodu iz svog života. Ribar, oduševljen tom idejom, prvo priča o svojoj silnoj ljubavi prema rijeci i onda krene pričati o svome iskustvu na njoj.

Mjesto radnje: obala Seinne

Kratak sadržaj

Pisac prepričava kako je jedne večeri dok se vraćao od prijatelja rijeka predivno izgledala te je on sjeo u svoj čamac kako bi popušio jednu lulu. Na početku je uživao u ljepoti s kojom se, po njegovom mišljenju, ništa nije moglo mjeriti. S vremenom se u njega uvuče neki strah zbog neugodne tišine te zadrijema i sanja kako mu nešto vuče čamac prema dnu.

Iako je bio strastveni pušač ovaj put mu lula nije odgovarala i odlučio se vratiti kući. Kada je pokušao izvući sidro nije mogao jer je zapelo za nešto na dnu. Pokušava ga izvući, ali mu ne uspijeva. Tješi se mišlju da će naići neki drugi ribar i pomoći mu te krene piti rum koji je imao.

Kada je nešto lupilo o čamac strah se vratio i on ponovno pokušava izvući sidro. Kad se magla spustila na rijeku njegova mašta je još jače radila. Umišljao je da netko vreba iz vode, da će ga nešto povući na dno ako odluči plivati do obale itd. Malo se pribrao te se ispružio u čamcu i ostao tako par sati. Naišao je drugi ribar i pomogao mu je izvući sidro. Kada su izvukli sidro shvatili su da ga je na dnu držao leš stare žene koja je oko vrata imala zavezan kamen.

Glavni likovi: pisac i ribar

Biografija: Guy de Maupassant

Guy de Maupassant (Tourville sur Arques, 1850. – Pariz, 1893.) je francuski pripovjedač i romanopisac, uz Zolu najznačajniji predstavnik naturalizma.

Bio je vojnik u francusko-pruskom ratu, skroman činovnik te potom književnik. Svoju karijeru počinje pod nadzorom Flauberta. Objavio je oko 6 romana i 300 novela.

Prvi uspjeh postigao je novelom ”Dunda” koja je bila objavljena u zajedničkom zborniku pripovjedača Zolina naturalističkog kruga. Najbolje se pronašao u pisanju novela gdje je razvijao zanimljivu i napetu radnju. Djela mu obilježava pesimizam u kojem ljudima upravljaju biološki i sociološki čimbenici.

Iako je tematski sklon naturalizmu pripovjedačkom tehniku se približava klasičnom realizmu. Prikazivao je seljake i ribare Normandije, pariško društvo, patriotizam i scene pune tajanstvenosti i strave koje su ga privlačile zbog njegove bolesti. Umire pomračena uma.

Najpoznatija djela: Jedan život, Ljubimac, Pierre i Jean, Na vodi…

Autor: A.I.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>