Nabavite najbolji električni bicikl!

Oliver Twist

Roman Oliver Twist dobro je primljen od strane publike i to je jedan od najpoznatijih romana Charlesa Dickensa. Ono po čemu je roman poseban je činjenica da je jedan od prvih engleskih romana u kojemu je dijete glavni lik.

Također, još jedna bitna odrednica je da je to socijalni roman, i značajan je po tome što prikazuje društvenu nepravdu te stanje u kojemu su se nalazili siromašni  u Engleskoj u 19.st. Autor jednako tako daje i prikaz kriminalaca koji haraju ulicama Londona.

Dickens daje prikaz dobrih likova koji su ujedno i glavni likovi romana. Oni se nalaze u teškoj životnoj situaciji i često su žrtve. S druge strane, dobivamo prikaz loših likova koji su oličenje pokvarenosti. Iako je dobra i loša strana te njihov sukob, prikazan gotovo šablonski to pridonosi jasnom iščitavanju poruke romana.

Roman također daje prikaz problematičnog i teškog života i odrastanje siromašne djece tog područja. Autor pripovijeda o životu Olivera Twista, dječaka koji je odmah nakon rođenja završio u sirotištu gdje su se loše odnosili prema njemu. U par navrata su ga slali na obuku gdje su ga samo drugi ljudi nastavili izrabljivati i zlostavljati.

Dječak se odluči sam okušati u životu nakon čega biva metom Fagina i njegove bande kriminalaca. Srećom, nailazi na Rose, njegovu tetu i dobrog gospodina Brownlowa koji mu odluče pomoći te ga naposljetku spase od zlonamjernog polubrata i omoguće mu ugodan i pošten život.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: London i okolica

Vrijeme radnje: druga polovica 19.st., doba kad je Engleska bila velika kolonijalna sila

Kratak sadržaj

Nedaleko od Londona rođeno je dijete. Majka je umrla i dijete je završilo u ubožnici. Nitko mu nije znao podrijetlo. Ime je dobio kao i sva druga djeca u ubožnici, po abecednom redu kako se zapisuju kad tko već dođe. Ovo dijete dobilo je ime Oliver Twist.

Štićenici žive težak život. Ono malo sredstava što država daje ustanovi određeni zaposlenici potkradaju. Djeca tako žive u bijedi, a često ih znaju i kažnjavati. U sirotištu glavnu riječ imaju gospodin Bumble te upraviteljica.

Uprava se brzo pokušala riješiti Olivera Twista pa su ga poslali na izučavanje dimnjačarskog zanata koji je vodio gospodin Gamfield. No, gospodin Gumfield bio je okrutan čovjek pa općina vrlo brzo vrati Olivera Twista u sirotište.

Nakon toga poslali su ga pogrebniku Sowerberryju koji je postupao s dječakom jednako loše iako mu je bio dobar radnik. Oliver je bio prisiljen spavati među ljesovima, a hrane bi dobio ako pas ne bi sve pojeo. Grobarov pomoćnik Noa Claypole bio je ljubomoran na dječaka, pa je Oliver često bio meta njega i njegove djevojke Šarlote.

Oliver više nije mogao podnijeti takav tretman pa se odluči sam brinuti o sebi. Oprostio se od svog prijatelja Dicka koji je bio bolestan i na umoru. Povratak u sirotište nije dolazilo u obzir pa se uputio dalje kako bi pronašao svoje mjesto. Na putu sretne dječaka Varalicu Prefriganka, s pravim imenom Jack Dawkins. Dječak  ga odvede do zapuštenog dijela Londona gdje su obitavali razne varalice, pijanci i skitnice. Ondje je imao priliku upoznati i starog Židova Fagina.

Fagin je bio vođa bande kriminalaca koji kradu, a nije im bio problem i ubiti ako je to situacija zahtijevala. Prefriganko je radio za Fagina. Njegov zadatak, kao i drugih dječaka, bio je da krade po gradu, a Fagin bi to zatim preprodavao. Fagin ubrzo počne obučavati i Olivera kako bi radio za njega. Oliver nije bio svjestan ozbiljnosti krađe, sve mu se to činilo zabavno, ali jednog dana ga uhvati policija i odvede ga na sud gdje ga optuže za krađu.

Srećom, na sudu sretne gospodina Brownlowa, uglednog čovjeka koji pomogne Oliveru i udomi ga. No, njegova sreća nije dugo trajala. Fagin ga otme jer je trebao sitnog dječaka da se provuče kroz prozor i otvori vrata kuće iznutra.

Pljačka ne prolazi dobro pa Sikes, jedan od kriminalaca koji je vodio pljačku, napušta ranjenog Olivera i ostavlja ga da se sam snađe. U tom trenutku javlja se tajanstveni Monks koji želi pronaći Olivera. Opljačkana kuća pripadala je gospođi Maylie i Rose, djevojčici koju je posvojila. Rose je bila sestra Oliverove majke, a gospodin Brownlow bio je prijatelj s Roseinim ocem.

Djevojke se smiluju nad ranjenim dječakom te se odluče pobrinuti za njega i tako ga spase od odlaska u zatvor. Dok se Oliver oporavljao, Monks ga slijedi i pokušava saznati nešto o njemu. Gospodin Bumble, novi upravitelj sirotišta, mu daje medaljon koji su ukrali Oliverovoj majci dok je bila na samrti, i na temelju toga Monks potvrdi svoje sumnje i sazna da mu je Oliver polubrat.

Polako se svi detalji otkrivaju i situacija oko života Olivera Twista se razjašnjava. Monks je htio spriječiti Olivera Twista da dobije dio obiteljskog nasljedstva koje mu je otac ostavio, pa je platio Faginu da ga učini kriminalcem tako da dječak što prije završi u zatvoru i da tako sve ode njemu.

Nancy, Sikesova djevojka sazna za urotu i to prenese Rose. Fagin sazna što je Nancy učinila te o tome obavijesti Sikesa. Nakon toga on je odluči kazniti te je ubije i pobjegne kako bi se sakrio od policije. Rose potraži pomoć kod gospodina Brownlowa te on vrlo brzo pronađe Monksa te mu zaprijeti da će ga prijaviti policiji ako ne ostavi Olivera na miru.

Sikesa progoni policija pri čemu on pogine, a Fagina i njegovu bandu uspiju uhititi. Faginova kazna bila je smrt na vješalima. Gospodin Bumble je također dobio svoju kaznu. Više nije bio zaposlen kao upravitelj sirotišta te je i sam naposljetku završio na ulici kao beskućnik te je bio primoran koristiti ubožnicu.

Gospodin Brownlow odlučio je posvojiti Olivera Twista nakon čega je dječak živio lijepim i ugodnim životom. Monks je ozbiljno shvatio prijetnju gospodina Brownlowa i pobjegao u daleke prekomorske zemlje.

Likovi: Oliver Twist, Prefriganko, gospodin Bumble, gospodin Brownlow, Rose, Nancy, Fagin, Sikes, Monks

Biografija: Charles Dickens

Charles Dickens rođen je 1812. godine, a umire 1870. Rođen je u Landportu koji je bio smješten pored Portsmoutha. Bio je romanopisac i pripovjedač. Potječe iz činovničke obitelji koja je živjela u skromnim uvjetima. Zbog toga se morao već s jedanaest godina zaposliti u tvornici.

Nije završio školovanje, ali bio je samouk tako da je samostalno proučio svjetsku i englesku književnost. Kasnije je radio kao činovnik i novinar.

Najpoznatija djela su mu: Oliver Twist, Sumorna kuća, Cvrčak na ognjištu, Priča o dva grada, David Copperfield, Posmrtni spisi Pickwickova kluba. Gotovo u svim svojim djelima Dickens pripovijeda o dobrim i lošim likovima, a teme se ozbiljne iako je često prisutan humor koji razbija tu ozbiljnost.

Pažnju posvećuje svim likovima, pa ih opisuje detaljno kao i glavne što za posljedicu ima radnja koja je opširna, puna opisa i detalja. U većini njegovih romana dobri likovi završavaju sretno dok oni loši bivaju kažnjeni.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>