Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Omiški gusari

Omiški gusari su povijesni roman s temom života jednog kneza čiji život obilježava borba za slobodu i neovisnost. Radnja se događa uz obalu Jadranskog mora u gradovima kao što su Dubrovnik, Split, Omiš i Zadar. Radnja je smještena u vrijeme između 1180. i 1226. godine. Godine 1180. ubijen je knez Rajnerije, a 1226. godine Omišani su prihvatili mir koji im je ponuđen.

Autor je u ovom romanu na uspješan način spojio povijesne činjenice i maštu te umetnuo ljubavnu priču kako bi roman mnogima bio još zanimljiviji i kako bi privukao širok krug čitatelja. Unutar romana može se primjetiti presjek zbivanja koji se odnose na vremenski period od četrdeset godina.

Događaji su prikazani kronološki s tim da se jedan dio iz života Malduha preskače, a o događajima iz tog razdoblja čitatelj saznaje zahvaljujući kratkom objašnjenju od strane pripovijedača. Nakon 1203. godine prelazi se na bitke koje su se dogodile tek kasnije i to 1221. godine. Svim događajima u romanu zajednički je središnji i ujedno glavni lik, a to je knez Malduh.

Omiški gusari su napisani na jednostavnom i razumljivom jeziku, osim nekoliko izraza kojima je cilj prikazati podneblje i vrijeme u kojem se događa radnja. To su zastarjele riječi koje označavaju sve one predmete koji više nisu u upotrebi. Osim arhaizama u romanu se koriste lokalizimi i dijalektizmi ili riječi prikladne za određeno podneblje.

U romanu čitatelj može pratiti s jedne strane gusare iz Omiša koji žele zadržati svoja prava, a s druge strane njihove neprijatelje kojima je jedino zajednička nepravda i pohlepa.

Kratak sadržaj

Nadbiskup Rajnerije jedan je od najutjecajnijih ljudi u Splitu u vrijeme kada se grad nalazio pod kontrolom Bizanta. Uz pomoć raznih spletki uspijeva se dokopati zemlje u Srinjanima, koja je u to vrijeme pripadala Kačićima, pleme iz Omiša koje se dotada uspješno suprostavljalo bilo kojoj tuđinskoj vlasti.

Kada je biskup došao kako bi utvrdio granice svog posjeda, sukobio se s Kačićima, koji su ga htjeli izbaciti s posjeda što su oni smatrali svojom djedovinom. Biskup nije želio popustiti i pristati na njihove zahtjeve, pa su ga Kačići odlučili kamenovati. U gradu je nakon smrti biskupa nastala strka i Kačići su to iskoristili kako bi kod ribara Jakova i žene Murve sakrili Malduha koji će uskoro postati knez.

Dječak se nedugo nakon dolaska kod ribara zaljubio u Mariju kćer Petra Plusnika, kojeg su svi poznavali kao velikog pristašu Bizanta te smrtnog neprijatelja Kačića. Kada se prvi put susreo s Marijom shvatio je da se i on njoj sviđa, a to je odmah uočila Jurislava. Ona se brinula za Mariju, a iako se predstavljala kao sestra njenog oca, bila je zapravo njegova ljubavnica. Plusnikovi su nakon otkrića da je Malduh zaljubljen u Mariju odlučili organizirati njegovu otmicu, nakon čega je odveden u tamnicu.

Prošlo je više godina i Malduh je sada odrastao. Jedan je od onih koji uspješno vlada morskim vodama i tako se suprostavlja Mlečanima. Iako ima već neko vrijeme Malduh nije zaboravio svoju prvu ljubav, zbog čega ju pokušava pronaći. Marija se sada nalazi u jednom samostanu pored Splita.

Nažalost Malduhova sreća se potrošila i biva zarobljen te 14 mjeseci robuje na jednog galiji. Tamo mu je najgora pokora i mučitelj bio brat od Marije Dominik, koji je sada radio kao gonič robova na galiji pod imenom Domenico. Omišani su se opet dali u akciju i još jednom spasili Malduha. Odlučio je pustiti Dominika, ali mu je ovaj zauzvrat morao reći gdje se nalazi Marija.

Malduh je napokon pronašao svoju Mariju. Vjenčali su se i nedugo nakon vjenčanja Marija je rodila sina Osora. Nakon toga se Malduh vratio moru jer je želio ujediniti sve dalmatinske gradove, ali uspio se dogovriti samo s Dubrovnikom. Sljedećih nekoliko godina Omišani su uspjeli još više osnažiti svoju flotu te se hrabro boriti protiv Mlečana. U jednoj od borbi Malduh je zarobio Dominika i opet mu pružio priliku da se izvuče.

Dominik je morao sedam puta upravljati zapaljenim brodom i sudariti se s mletačkom galijom kako bi izgorila. Dominik je u tome uspio, a zahvaljujući tom uspješnom pothvatu između Malduha i njega se razvio odnos pun poštovanja. Mletački dužd Enrico Dandolo uspio je ucijeniti križare da mu pomognu u uništenju grada Zadra. S nevjericom je Malduh gledao kako uništavaju Zadar i zakleo se na osvetu. Velika omiška flota uspjela je 1221. godine uništiti papinsku flotu. Tada se Malduhu izgubio svaki trag, a sumnja se da je poginuo.

Biografija: Alojz Majetić

Alojz Majetić je cijenjeni dramski pisac i pjesnik. Rođen je 30. kolovoza 1938. godine u Rijeci. Školovanje je započeo u Delnicama gdje je završio osnovnu školu i nakon toga gimnaziju. Poslije završetka srednje škole krenuo je u Zagreb da bi upisao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu.

U životu je radio puno toga pa se tako dokazao kao novinar, korektor te urednik. Neko vrijeme je djelovao kao tajnik u Društvu hrvatskih književnika. Uređivao je časopise “Republika” i “Paradoks” i autor je filmskih scenarija te televizijskih i radijskih drama.

Kada se počeo baviti književnošću odlučio je istaknuti slobodu tijekom izražavanja te ujediniti tri kraja u kojima je boravio; Delnice u kojima je živio do studiranja, zatim veliki grad kao što je Zagreb te život na pučini ili Susku, udaljenom otoku na Jadranu.

Objavio je dva romana za mlade: “Glavata priča” i “Omiški gusari”. Oba romana su dobila najveće moguće priznanje, a to su književne nagrade. Napisao je još: “Vrata iza pučine”, “Glasovi ispod površine”, “Daljinsko upravljanje”, “Kako uspjeti u životu”, “Čangi”…

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>