Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Otelo

Otelo je drama tj. tragedija u kojoj je glavna tema Otelova ljubomora i osveta, a temeljni motivi su rasizam, ljubav, ljubomora, izdaja i prevara s najosnovnijim sukobom između Otela i Cassia. Radnja se odvija u mjestu Cipar u periodu od 1489. – 1570.god.

Pripovjedač je u 3. licu i objektivan. Drama se sastoji od 5 činova. Glavni likovi su: Otelo, Desdemona, Cassio i Jago. Od ostalih tu su: Barbanzio, Lodovico, Roderigo, časnik, glasnik, mornar, Emilija, Bianca…

Drama Otelo oslanja se na novelu Priča o Otelu, koja je povučena iz zbirke novela “Ecatommiti”, poznatog talijanskog književnika Giambattiste Giraldia Cinzija. Iz brojnih kuteva Otelo se smatra tragedijom prostodušnosti, tragedijom nevinosti i tragedijom inteligencije.

Dolazi se do zaključka da Otelo nije bio previše lakovjeran da ne bi ubio Desdemonu, da ona nije bila previše bezazlena ne bi nastradala, a da Jago nije bio kao vrag, ni bi mu se u mislima motala osveta zbog malih uvreda.

Kratak sadržaj

Otelo je cijenjeni general velike i snažne vojske mletačkog dužda. Svi ga znaju zbog njegove hrabrosti i odlučnosti. Mnogi ga cijene zbog toga što je pravedan čovjek čista srca, koji je podjednako omiljen među nadređenima te među potčinjenima.

Zbog svoje popularnosti Otelo često izaziva zavist kod određenih osoba. Njegova hrabrost i neustrašivost privuku prekrasnu kćer senatora Brabanzija, Desdemonu koja se potajno udala za Otela.

Radnja započinje na ulici u Veneciji u jeku svađe između Roderiga, bogatog čovjeka i Jaga. Roderigo je plaćao Jagu da mu pomogne u parnici za Desdemonu. No Roderigo saznaje da je Desdemona udata za Otela. Jaga služi Otelu, ali ga prezire. Jago i Roderigo odlaze do senatora i govore mu kako mu kćer nije u kući, već je sa svojim ljubavnikom Otelom.

Barbanzio taži svoju kćer Desdemonu. Jago sada govori Otelu kako je Roderigo rekao loše stvari o njemu senatoru i tada dolazi Cassio, Otelov pomoćnik i obaviještava ga kako ga dužd hitno treba jer je na Cipru izbio rat protiv Turaka.

Otelo brzo odlazi duždu gdje se susreće sa Barbanziom koji ga optužuje da mu je oteo kćer. U taj čas dolazi Desdemona koja ocu objašnjava da se ona svojevoljno udala za Otela. Objašnjava kako ju je Otelo zaveo svojim pripovijetkama i kako želi otići s njim na Cipar. Oni odlaze već tu noć na Cipar.

Barbanzio upozorava Otela da brine o njegovoj kćeri. Roderigo se želi ubiti zbog Desdemone, ali ga u tome spriječava Jago. On mu predlaže da i on otiđe na Cipar kako bi zadobio Desdemoninu ljubav.

Na Cipru slave jer su dobili Turke. Otelo se vraća zadnji jer ga je oluja zadržala. Svi slave i veličaju Otela kao junaka osim Jaga. Jago govori Roderigu kako misli da Desdemona neće još dugo voljeti Otela. Jago misli da je Otelo bio s Cassiovom ženom i zbog toga mu se želi osvetiti.

Glasnik javlja da je vrijeme za slavlje na otoku. Jago i Cassio stražare. Jago napije Cassia i ostavi ga na straži. Dolazi Roderigo po dogovoru i izvrijeđa Cassia. Cassio ga pretuče, ali se u gradu digne velika uzbuna. Dolazi Otelo i nakon što vidi što se dogodilo smjeni Cassia s mjesta pomoćnika. Cassio se kaje zbog svojih djela. Jago mu se ulizuje i nagovara ga da pokuša od Desdemone dobiti oprost. Sve je to Jagov tajni plan.

Cassio moli Desdemonu za oprost no ubrzo dolazi Otelo i Cassio pobjegne. Desdemona moli Otela da oprosti Cassiu. Jago daje znakove Otelu kako bi posumnjao u vjernost svoje žene. Desdemoni slučajno padne rubac koji joj je Otelo poklonio kao znak ljubavi. Do njega dolazi Jago i iskorištava ga kako bi Otelo još više posumnjao u Desdemoninu vjernost. Otelo sad samo čeka vidljivi znak prevare. Njih se dvojica dogovaraju za ubojstvo ljubavnika.

Otelo pita Desdemonu gdje joj je rubac i odlazi ljutito kada Desdemona ne zna odgovor. Desdemona se povjerava Emiliji i žali se na Otelovu prekomjernu ljubomoru u posljednje vrijeme. Cassio i njegova draga Bianca razgovaraju. Biancu zanima gdje je Cassio u posljednjih tjedan dana no Cassio ju ušutkava. Jago ima plan kako da raskrinka Cassia. Jago razgovara s njim i Cassio mu priznaje kako više ništa ne osjeća prema Bianci. To čuje Bianca i baci mu rubac u glavu govoreći mu da ga mrzi.

Otelo koji je sve to gledo, spazi rubac i poludi. Došlo mu je da ubije Desdemonu. Desdemona kaže da na prijateljski način voli Cassia i na to ju Otelo lupi i naređuje joj da ga čeka u krevetu. Cijela stvar završava tako da Roderigo na nagovor Jaga, napada Cassia ispred Biancine kuće, pa Roderigo umire, a Cassio je teško ranjen. Ljut i ogorčen Otelo davi Desdemonu. Ranije je još umro Barbanzio. Emilija otkriva Otelu da ga je Jago prevario, on joj ne vjeruje te ju probada mačem i pobjegne van. Na samom kraju pronalaze se pisma koja je Jago pisao Roderigu te svi Jagovi planovi izađu na vidjelo. Otelo se ubije.

Na kraju petog čina na postelji se nalaze dvoje mrtvih ljudi: Desdemona i Otelo. S njima je u sobi i Jago kojeg čuvaju stražari, da bi ga kasnije prepustili krvniku i stavili na najgore muke. Jago je svojim ponašanjem, prepun laži i kleveta doveo Otela do ljubomore, a zbog čega je ovaj na kraju ubio ženu koju je volio i na kraju sam sebi presudio kada je doznao da je Desdemona bila nedužna, a da je on cijelo vrijeme bio lutka najgoreg bića.

Likovi: Otelo, Desdemona, Jago

Analiza likova

Otelo – ponosan, hrabar i plemenit. Naivan u tolikoj mjeri da vrlo lako može postati žrtva. Iako se čini da je nasilan jer on je čak i ubojica, na kraju shvaćamo da je jedina žrtva upravo on sam. On se veseli životu poput djeteta, priča zanimljive priče i pun je zanosa. Prkosi sudbini i bori se. Njegova osobnost opčinila je Desdemonu koje je odlučila napustiti sve i udati se za njega. Od hrabrog vojnika postao je ubojica svoje žene jer je bio strašno ljubomoran, a to sve zbog osjećaja manje vrijednosti. Radi toga je stalno sumnjao u sebi razmišljajući o tome može li ga Desdemona stvarno i iskreno voljeti. Sebe je smatrao običnim vojnikom koji uz to nije bio niti bijelac.

Desdemona – glavni ženski lik u knjizi oko koje se vrti cijela radnja. Lijepa je i bogata, ali i plemenita. Živi u svijetu mašte i otkada je srela Otela, opčinila ju je njegova osobnost. Suprotstavi se ocu i mužu koji su bili vlasnici njegovog uma. Čezne za burnijim životom, za borbom i hrabrosti, a sve to pronalazi u Otelu. Povezala ih je velika ljubav, a ona joj i daje snagu da se suprotstavi svima i pa i ocu i potajno uda za Otela. Njihovu iskrenu i veliku ljubav uništila je ljudska zloba.

Jago – čovjek velike zlobi i zločestoće. Uživa kada netko drugi pati i kada mu nanese zlo. To u njemu znači prevlast nad žrtvom i time hrani svoje bolesni ego.  Ako nekoga ne može prestići on će ga do kraja uništiti ne birajući pritom sredstva kojim će doći do cilja. Zavidan je Otelu na svemu što on ima i radi toga ga želi uništiti. Iz tog razloga je dvoličan, pravi se da je Otelu pravi prijatelj koji će mu ukazati na njegove mane dobronamjerno, no u biti je zloban i svoje nedostatke i manjak samopouzdanja želi prikriti tako da uništi onog jačeg od sebe. Iako dobro na kraju pobijedi i njega snađe nesreća, slaba je utjeha zbog svih podlosti koje je učinio.

Biografija: William Shakespeare

William Shakespeare bio je veliki engleski, ali i svjetski dramatičar. Rodio se u Stratford-on-Avonu 1564. godine. Iste godine u Rimu je umro Michelangelo. Bio je najstarije od osmero djece, a živio je u imućnoj obitelji.

Malo se zna o njegovom životu. 1582. godine oženio se za Ann Hathway koja je bila osam godina starija od njega. Brzo nakon toga dobili su kćer Susann te blizance Judith i Hamleta. Do 1592. godine ne zna se što točno radi jer mu se gubi trag, a tada se u Londonu bavi pisanjem i glumom. Ubrzo nakon toga objavljene su mu poeme “Venera i Adonis” te “Silovanje Lukrecije”.

Mnogo je pisao, a njegove drame bile su rado izvođene. Postao je i suvlasnikom kazališta “The Globe”. Shakespeare je napisao čak 37 drama, a one se dijele na romantične igre, kraljevske drame ili historije tragedije i komedije. U zadnjim godinama života odlučuje se vratiti u Stanford gdje 1616. godine umire.

Njegova najpoznatija djela su “Henrik IV”, “Rikard III”, “Romeo i Giulietta”, “Ukroćena goropadnica”, “Komedija zabluda” , “Dva veronska plemića”, “Uzaludan ljubavni trud”, “Mletački trgovac”, “Hamlet”, “Otello”, “Kralje Lear”, “Mjera za mjeru”, “Zimska priča”, “Oluja”.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>