Nabavite najbolji električni bicikl!

Paunaš

Zbirka pripovijedaka Paunaš slovi kao najpoznatije djelo za djecu autora Tita Bilopavlovića. Iako ovdje nije riječ o autobiografskom djelu, mogu se naslutiti neki elementi koji bi mogli biti preuzeti iz autorova života.

Priče govore o odrastanju dječaka Ivana i njegovoj svakodnevici. Zbirka se sastoji od šesnaest pripovijedaka i svaka od njih je mali isječak iz Ivanova života. Svaka ima svoju jasno razrađenu kompoziciju, sa zapletom, vrhuncem i raspletom, ali tek kad se čitaju skupa čine jednu koherentnu cjelinu.

Svaka priča je kao mala crtica iz Ivanova života. Sve počinje njihovom selidbom u novu kuću kraj ciglane gdje upoznaje dječake koji mu postaju jako dobri prijatelji. Ivan dolazi iz grada i imućnije obitelji što mu često otežava uklapanje u novu sredinu. Zbog toga je često suočen s raznim poteškoćama, ali on se uspijeva s njima nositi.

Riječ je o manjem gradu koji se tek počeo razvijati, ali još uvijek ima dominantne odlike sela, mnogo otvorenog prostora i ravnica, savršeno za igru i nepodopštine, što Ivan i njegovi prijatelji često koriste. Priče su pisane u prvom licu tako da se prenose iz dječje perspektive što pridodaje tom posebnom tonu dječje nevinosti i zaigranosti što je u skladu sa samim temama priča.

Vrsta djela: zbirka pripovijedaka

Mjesto radnje: neodređeno

Vrijeme radnje: period nakon 2. svjetskog rata

Kratak sadržaj

Ivan je sjedio u kočiji i razmišljao o novoj kući kraj ciglane koju je kupio njegov otac. Zanimalo ga je što će se sve promijeniti i novoga događati kad se presele. Upravo će taj prostor kraj ciglane biti mjesto gdje će upoznati prvi put dječake svog uzrasta i pronaći jako dobre prijatelje u njima.

Ivan se brinuo da se možda neće dobro slagati s njima, ali bio je u krivu. U sljedećoj priči pod nazivom Kradljivac, Ivan će ukrasti djevojčici iz razreda nalivpero i tako razočarati svoje roditelje, posebno majku.

Ivan se na vlastitoj koži uvjerio kako i u svijetu odraslih vlada krađa. Jednom je odlučio pomoći ocu svoga prijatelja i dopustio mu da prespava u drvarnici dok se ne otrijezni. Umjesto da mu muškarac iskaže zahvalnost on mu ukrade sjekiricu koju mu je otac poklonio i odnese je svom sinu.

Treća priča zove se Paunaš. Ivan dolazi u sukob s dječacima iz drugog dijela grada koji su naumili preuzeti njegovu praćku. To je bila Ivanova omiljena igračka i nije imao namjeru odvajati se od nje. Često je vježbao i bio je poprilično dobar strijelac.

Ivan je odlučio da neće prepustiti praćku bez borbe, a posebnu snagu ulijevala mu je prisutnost djevojčice Anice u koju je bio zaljubljen. Kad je čuo da ga ona bodri i podržava borio se još više. Uspio je spasiti praćku pa se sav poderan i u masnicama uputio kući.

Putem je ugledao bijelog goluba, paunaša. Ivan se zaleti, možda zbog nedavne borbe, i pogodi paunaša praćkom. Istog trena je požalio, imao je kod kuće jednog goluba o kojemu se brinuo i bilo mu je iskreno žao što je ovog tako pogodio.

Ponio ga je sa sobom kako bi ga pokušao spasiti, ali golub je brzo uginuo. Otišao je do voćnjaka kako bi ga pokopao i baš tad naiđe Anica koja se silno razočarala kad je shvatila što je napravio. Sad se njegova tuga udvostručila.

Sljedeća priča, Vilina kosa i  benzinsko bure odnosi se na događaje na Badnju noć. Ivan je kitio bor sa svojim roditeljima. Nakon toga imao je planove sa svojim prijateljima. Odlučili su zapaliti eksploziv u bačvi kako bi nadmašili suparničku ekipu Malčani.

Ivan je bio taj kojega su odredili za paljenje bačve. Iskrao se iz kuće nakon što su roditelji zaspali. Kasnio je pa su dječaci mislili da se neće ni pojaviti tako da je netko drugi potpalio eksploziv. Prasak je bio snažan i glasan.

Ivana je malo povrijedilo što ga nisu čekali pa je pomislio kako svojim prijateljima ipak ne može bezuvjetno vjerovati kao npr. svojim roditeljima, ali ipak znao je da su mu važni jedni i drugi u životu. U priči Lov na srndaća Ivanu otac pripovijeda o posebnoj srni koja je imala srebrno krzno.

U Jahačevoj slavi Ivan odluči probati jahati na konju po prvi put u životu. No, nije prošlo uspješno, završio je na podu, točnije u stajskom gnoju. Limenka Limunade tematizira stanje u društvu poslijeratnog perioda.

Dječaci su pronašli limenku koja im je bila sumnjiva. Nisu mogli točno procijeniti da li je tu riječ o limenki limunade koju su slali kao pomoć pripadnici UNRRA-e ljudima nakon rata, ili je to bila zaostala bomba iz rata.

Ivan je taj dan sa sobom poveo Anicu na druženje, na negodovanje mnogih dječaka iz ekipe. Kako bi saznali o čemu je riječ zapalili su limenku i pobjegli u zaklon. Ništa se nije događalo pa je Anica nestrpljivo napustila zaklon i štapom pogurala limenku koja je tad eksplodirala.

Srećom, Anici se ništa nije dogodilo, ali cijeli grad je danima brujao o tom događaju. U priči Prva cigareta Ivanova ekipa odlučila je da je vrijeme da počnu pušiti. Nakon prve cigarete osjećali su mučninu i još ih je Anica prijavila Ivanovu ocu. Ostali su uspjeli pobjeći, ali Ivan se nije snašao pa je nastradao.

Priča Ulaz strogo zabranjen govori o dječaku Nikici kojega su svi izbjegavali. Jednog dana su ga nagovorili da skine natpis s ciglarske sušare. Taj dan padala je kiša i dječak se razbolio te na kraju umro.

Plave pletenice ledenice tematiziraju Ivanovu prvu pravu ljubav. Zaljubio se u djevojku plave kose, odvojio se od društva zbog nje, ali na kraju je i to prošlo loše. Dok je on lutao po snijegu ne bi li naletio na nju, ona je vrijeme provodila s njegovim starim društvom i sanjkala se.

Tad se razočarao u čitav ženski rod i odluči da je vrijeme da se vrati svojoj ekipi, ali morao je vratiti njihovu naklonost. Moji veličanstveni izumi je priča u kojoj Ivan pokušava izumiti sanjke s jedrima i prve klizaljke u gradu. Odrasli su mu se podsmjehivali, ali on nije odustajao.

Jednog dana dok je klizio na njima propadne, srećom naišli su njegovi prijatelji i spasili ga, tako obnovivši njihovo prijateljstvo. Priča Dramski prvak odnosi se na još jednu Ivanovu ljubav, ovaj put prema djevojčici Dunji. Sudjelovao je u postavljanju predstave, ali gluma mu nije baš najbolje išla. Na kraju je zaključio da Dunja ipak nije vrijedna tolikog truda.

Priča kad su puževi potpomagali nogomet govori o prvom susretu dječaka s prvom pravom nogometnom loptom. Dosad su se igrali isključivo s onom krpenom. Pokušali su kupiti loptu u zamjenu za trideset puževa, ali kad su stigli trgovina se već zatvorila. Do jutra su puževi pobjegli iz kutije tako da su bili prisiljeni i dalje se igrati onom krpenom.

Priča Osvetnik u bijelom sedlu govori o tome kako su se Ivan i njegovi prijatelji sukobili s kozarom Joškom. Joško ih je jednom prilikom napao i bacio ciglu među njih. Također im je zaprijetio kako će se on ponovo javiti kao osvetnik u bijelom sedlu. Mislio je na kozu svinjara. Dječaci su ga pratili, ali Joško to prijavi svinjaru koji ih je onda ganjao kroz grmlje.

Veličanstvena Lili priča je o djevojčici u koju su svi dječaci bili zaljubljeni. Ivan se posebno zagrijao za nju pa ju je pratio na očevom biciklu i izjavljivao joj ljubav, tako ujedno zabavljajući i prolaznike. Dok ju je tako pratio Ljiljana padne pod kotač automobila i završi u bolnici.

Tužaljka za dimnjakom posljednja je priča u zbirci. Radnja priče smještena je dvadeset godina kasnije. Pripovjedač opisuje kraj u kojemu je proveo djetinjstvo te govori kako se dosta toga promijenilo, izgleda manje i skučenije. Upravo će minirati dimnjak, posljednju stvar koja ga je povezivala za dogodovštine iz djetinjstva.

Na tom mjestu izgradit će nešto novo. Autor taj čin tumači kao znak da završi knjigu.

Likovi: dječak Ivan i njegovi prijatelji Mokro, Gorda, Dorić, Ivanov otac, Tonković

Biografija: Tito Bilopavlović

Tito Bilopavlović hrvatski je autor. Rođen je 1940. godine u Novoj Gradiški. U istom gradu završio je osnovnu školu, a srednju pohađa u Novskoj. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Svoju spisateljsku karijeru započinje 1959. godine. Poznat je kao pisac kratkih priča.

Piše prozu, pripovijetke te poeziju. Radio je kao urednik u Školskoj knjizi te sudjeluje u uređivanju Smiba, časopisa za djecu. Poznatija djela za djecu i mlade su Paunaš, Filipini iza ugla, Otmica Labinjanki, Kutija za velike i male.

Također piše djela za odrasle. Neke od poznatijih su kratke priče Škola za sjećanje, Stid te roman Ciao slinavci.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>