Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Petar Pan

Petar Pan je roman za djecu autora Jamesa Matthewa Barrieja u kojem opisuje život dječaka koji nije htio odrasti. Lik Petra Pana prvi se puta pojavio u romanu pod imenom “The Little White Bird” te 1904. godine u drami “Petar Pan”.

Nakon velikog uspjeha predstave, uskoro izlazi nova knjiga “Petar Pan in Kensington Gardens”, a velika popularnost nagnala je autora Jamesa Matthewa Barrieja da temu doslovno prenese u roman pod nazivom “Peter and Wendy” 1911. godine. Roman je na hrvatski jezik preveden pod nazivom Petar Pan.

Riječ je o romanu čija tematika nije tipična za jednu bajku. Naime, autor nam na kraju romana ne nudi pouku kao što je to uobičajeno u klasičnim bajkama. Djeci se ne govori kakva bi trebala biti te što bi trebala raditi, čak suprotno od toga, čitatelji su upoznati s likom koji nikada ne želi odrasti.

Petar Pan ne želi poput većine djece što prije odrasti. On smatra da je odrastanje dosadno i da, jednom kada odrastu, ljudi nemaju mašte i postaju dosadni. Petar Pan nije u potpunosti pozitivan lik, što je također neuobičajeno za glavnog lika romana. Riječ je dječaku teškog karaktera koji je uobražen i hvalisav i voli samo sebe. I vila koja ga prati nije dobra, draga i plemenita kao većina vila u bajkama, već zajedljiva i ljubomorna.

Ovim romanom autor James Matthew Barrie otkrio nam je svoje ironično razmišljanje na temu dječje književnosti toga doba. Neodrastanje i pomalo negativan glavni lik, bili su novost u dječjoj književnosti.

Kratak sadržaj

Obitelj Darling živi na broju 14, a gospodin i gospođa imaju troje djece, djevojčicu Wendy te sinove Michaela i Johna. Gospođa Darling posvećena je cijeli dan djeci. Priča im bajke i brine za njih, dok gospodin Darling pazi da imaju sve što im treba i da budu dobro odgojena.

Kako ništa ne bi prepustili slučaju, obitelj Darling ima i dadilju, a to je pas Nana. Njezino budno oko pazi na djecu, a uz to ih i presvlači i pazi da uvijek budu čista. Pomagala im je i kućna pomoćnica Liza. Ova obitelj bila je skladna sve dok se nije pojavio dječak po imenu Petar Pan.

Petar Pan se svake noći potajice ušuljao u dječju sobu i svirao sviralo. Mama Darling se ljutila jer je mislila da to djeca sviraju, umjesto da spavaju, a Wendy ju je uvjeravala da to ne rade oni već jedan neobičan dječak. Jednom prilikom mama se konačno uvjerila u istinitost njihove tvrdnje, a tada je Nana skočila i ulovila dječakovu sjenu. Dječak je pobjegao kroz prozor, a mama je hitro spremila sjenu u ladicu.

Jedne večeri Darlingovi su išli u goste, no prije toga su se uvjerili da su njihova djeca sigurna. Dobro su zatvorili sve prozore, a Nanu su ostavili svezanu u dvorištu zbog nesporazuma otprije.

Kada su djeca zaspala, vila Zvončica je nečujno uletjela u sobu, a odmah iza nje, pratio ju je Petar Pan. Krenuli su u potragu za Petrovom sjenom, a ubrzo su je i našli u ladici. Malo nakon toga Wendy se probudila i nije se nimalo preplašila ugledavši Petra Pana. Čak mu je odlučila pomoći tako što mu je prišila sjenu.

Petar joj je tada ispričao svoju priču i Wendy je saznala da je on jedan neobičan dječak. Nije živio s roditeljima, već je pobjegao od njih kada je čuo što će se dogoditi kada odraste. Sada je bio vođa izgubljenih dječaka i živio je u Nigdjezemskoj.

Odjednom su se probudili i Michael i John, a Petar Pan ih je odlučio naučiti letjeti. Dogovorili su se da će svi posjetiti Nigdjezemsku.

Mamu i tatu Darling je nakon večere kod kuće čekalo pravo iznenađenje. Vidjeli su svoju djecu kako leta, a tata je zaključio kako je pogriješio s time što je svezao Nanu u dvorištu.

Kada su Wendy, Michael i John stigli u Nigdjezemsku, nisu se mogli načuditi onome što vide. Bila je to prekrasna zemlja, a ugledali su i brod strašnog gusara kapetana Kuke. Kapetan Kuka bio je smrtni neprijatelj Petra pana, a ime je dobio po tome što je umjesto ruke, imao kuku. Naime, za vrijeme jedne borbe, Petar mu je odsjekao ruku.

Kada su se približili brodu, gusari su počeli pucati po njima. Zvončica je prva sletjela na zemlju i pritom ugledala izgubljene dječake. Budući da je bila jako ljubomorna na Wendy, rekla im je da pucaju u nju. Jedan od izgubljenih dječaka, Bezubi, tada je pogodio Wendy u trbuh, a ona je pala na pod. Kada je stigao Petar Pan, toliko se naljutio na njega, da ga je htio ubiti, no, Wendy je bila dobro.

Kako bi joj se odužili, izgubljeni dječaci su sagradili za Wendy kuću i pobrinuli se da joj ništa ne nedostaje. Ona se brinula za njih, da žive zdravo i jedu pravilno. Za to vrijeme Zvončicu je opsjedala sve jača ljubomora. Čekala je priliku kako bi naudila Wendy.

Jednom prilikom gusari su se nečujno približili kući, napali ih zarobili. Wendy i dječake su odveli na brod i pripremili sve za smaknuće. Wendy je tada pokazala izuzetnu hrabrost jer je odbila ponude gusara da bude njihova dama.

Za to vrijeme Petar Pan je spavao, a kapetan Kuka mu je ulio otrov u čašu. Kada se probudio, htio je ispiti iz čaše, ali u zadnji tren se pojavi Zvončica i spasi ga. Odmah je požurio spasiti izgubljene dječake i Wendy, a u konačnici se obračunao s Kukom. Obojica su uložili svu snagu i borbu, a na kraju je ipak pobijedio Petar Pan koji je kapetana Kuku odgurnuo preko palube, a ovaj je pao u ralje gladnih krokodila. Nakon toga, Petar Pan je postao glavni gospodar otoka.

Došao je trenutak kada su se Wendy i njezina braća morala vratiti svojim roditeljima. Kada ih je mama ugledala, nije mogla vjerovati, mislila je da sanja. Nakon toga, stiglo je i šest izgubljenih dječaka, a obitelj Darling ih je posvojila.

Petar Pan i Zvončica ostali su u čarobnoj zemlji jer nikada nisu htjeli odrasti. Prolazile su godine, a Wendy je odrasla te je i sama postala majka djevojčice Jane. Pričala joj je o Petru Panu, sve dok ih jedne noći i on sam nije posjetio. Poveo je djevojčicu Jane u Nigdjezemsku, a Wendy je bila tužna jer ne može ići s njima. U toj čarobnoj zemlji nije bilo mjesta za odrasle.

Likovi: Petar Pan, Zvončica, Michael, Wendy, John, kapetan Kuka, gospođa i gospodin Darling, izgubljeni dječaci, gusari, Indijanci…

Biografija: James Matthew Barrie

James Matthew Barrie je rođen 9.5.1860. godine u velikoj radničkoj obitelji. Rođen je u škotskom gradiću Kirriemuiru. Otac mu je bio tkalac, a James je rođen kao deveto dijete.

Oduvijek je volio kazalište, pa je još kao dijete organizirao predstave u kojime je i sam glumio. U sedmoj godini Barrie je nesretnim slučajem izgubio brata, što je utjecalo na njega. To se kasnije vidjelo i na njegovu stvaralaštvu, a najviše u priči o dječaku koji nikada nije želio odrasti – Petar Pan.

Poslije završetka fakulteta Barrie je radio kao novinar, a uz svoj je rad pisao kratke priče, drame i romane, najviše za odrasle. Na početku književne karijere James je ostvario veliki ugled ne samo u književnosti, nego i u kazalištu.

Od svih djela koje je napisao, najpoznatije djelo je Petar Pan. Prvo je bio napisan kao kazališni igrokaz, a nakon što je igrokaz doživio veliki uspjeh, James je Petra Pana nakon toga preradio u roman. Napisao je još: Ibesnov duh, Jane Annie, Ulica kvalitete, The Admirable Crichton…

James Matthew Barrie umire u Londonu, 19.6.1937. godine.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>