Nabavite najbolji električni bicikl!

Pipi Duga Čarapa

Roman Pipi Duga Čarapa, fantastična je priča za djecu autorice Astrid Lindgren. U romanu se neprestano miješaju elementi realnog i nerealnog svijeta. U središtu radnje je lik djevojčice po imenu Pipi Duga Čarapa. Kao što i njeno ime nagovještava, riječ je o vrlo neobičnoj djevojčici. Otac joj je mornar i većinu vremena provodi na moru, a majka joj je umrla.

Pipi Duga Čarapa vrlo je snažna i samostalna devetogodišnjakinja. S obzirom na to da je većinu vremena bila prepuštena samoj sebi uglavnom je živjela prema svojim pravilima, gotovo ničega se nije bojala, a bila je obdarena i nevjerojatnom fizičkom snagom.

Roman prikazuje dječju zaigranost i slobodu koje bi gotovo svako dijete moglo poželjeti. Pipi je sama organizirala svoje slobodno vrijeme i nije htjela to vrijeme trošiti u školi tako da su joj dani bili ispunjeni igrom i zabavom. U njenim dogodovštinama prate je prijatelji Tom i Anika.

Tijekom ljetnih praznika djeca se otisnu na putovanje do otoka Gula- Gula gdje je trenutno boravio Pipin otac Efraim. Tamo se druže s lokalnom djecom i pri tome sukobljavaju s dva lopova, ali Pipi to rješava, kao i druge probleme bez poteškoća.

Iako su se pojavili negativni komentari zbog načina na koji živi Pipi Duga Čarapa, autorica je smatrala da je važno pokazati i drugu stranu djetinjstva koja je ispunjena veseljem i nedaćama. Također je pokazala kako se mnogo toga može naučiti i izvan prostora učionice.

Vrsta djela: fantastični roman za djecu

Mjesto radnje: švedski gradić, otok Gula- Gula

Vrijeme radnje: neodređeno

Tema: Dogodovštine neobične djevojčice Pipi Duga Čarapa i njenih prijatelja Toma i Anike.

Kratak sadržaj

Kuća obitelji Duga Čarapa nalazila su u jednom gradiću u Švedskoj. Bila je to pomalo zapuštena kućica na samom rubu grada. Kuću je kupio Efraim Duga Čarapa, a u njoj je sada živjela njegova kćerka Pipi Duga Čarapa.

Efraim je planirao ostatak života provesti u toj kući, no nažalost doživio je nesreću na palubi. Pipi je bila optimistična djevojčica i niti u jednom trenutku nije posumnjala da će se njen otac vratiti kući. Bilo je već poznato da je Pipi Duga Čarapa vrlo iznimno dijete i sposobno. Mnogo toga je naučila dok je putovala svijetom na očevom brodu Vrtirepka.

Pipi se vrlo brzo sprijateljila s djecom iz susjedstva. Brata i sestru, Toma i Aniku, pozvala je na doručak i od tog trenutka su postali nerazdvojni. Pipi je svoj dom nazvala Pipinovac. Djevojčica nije stanovala sama, društvo su joj pravili majmun Nilson i konj koji se smjestio na verandi.

Tom i Anika bili su željni prijatelja i društva tako da su se odmah nakon doručka zaputili kod nove prijateljice. Pipi ih je dočekala prekrivena brašnom jer je odlučila peći paprenjake. Već je isplanirala druženje za taj dan, smatrala je kako bi bilo zanimljivo baciti se u potragu za novim zanimljivostima jer na svijetu ima toliko još uvijek neistraženih stvari.

Dok su tako bili u potrazi za blagom, zateknu petoricu dječaka koji su se okomili na dječaka Vilija. Pipi Duga Čarapa bila je osjetljiva na nepravdu pa je odlučila intervenirati. Uhvatila je dvojicu dječaka i podigla ih na grane stabla. Tom i Anika su tad prvi put posvjedočili tome koliko je njihova nova prijateljica zapravo snažna.

Nakon toga nastavili su sa svojom potragom. Tom i Anika tražili su zlato, nešto što ima veliku vrijednost. Naravno, njihova potraga bila je neuspješna, zbog čega ih Pipi uputi gdje da gledaju. Anika pronađe crvenu koraljnu ogrlicu, a Tomi notes. Svidjela im se takva potraga za stvarima, pa su odlučili da će i dalje biti stvaroistražitelji.

Pipi je bila izmorena nakon cjelodnevne potrage pa je ubrzo otišla na spavanje. Otpjevala je sama sebi uspavanku i smjestila se u neobičan položaj u kojemu, prema njoj, spavaju ljudi u Gvatemali. Nekoliko susjeda brinulo se za devetogodišnju djevojčicu koja živi sama pa su odlučili dojaviti policiji o njenom slučaju kako bi provjerili što se događa.

Pipi se nije sviđala ideja da živi u dječjem domu i ide  školu tako da je odbila njihov prijedlog. Policajci su je nakon toga pokušali odvući na silu, ali Pipi je sve to shvatila kao igru pa je počela trčati po verandi. Nikako je nisu uspjeli uhvatiti pa na kraju zaključe kako djevojčica nije za život u dječjem domu.

Tom i Anika uspjeli su je nagovoriti da ide s njima u školu, ali ona je i to napravila prema svojim pravilima. Na nastavu je došla na svom konju, a kasnila je dva sata jer se ne voli ujutro rano ustajati. Učiteljica ju je ipak rado primila, no Pipi se i u nastavu teško uklapala. Sve je radila po svome i učiteljica je polako gubila strpljenje. Pipi je objasnila kako je nitko nije mogao naučiti drugačijem ponašanju s obzirom na to da joj je mama anđeo, a tata urođenički kralj.

Sklopila je dogovor s učiteljicom da se vrati u školu nakon što malo odraste. Izašla je van i ugledala djecu koja su se okupila oko njenog konja. Zatim im je ispričala kako je bila u Argentini gdje je škola znatno drugačija, djeca uče čitati samo petkom, a glavni zadatak im je jesti bombone.

Anika i Tomi su poslijepodneva provodili kod Pipi. Jednog dana pronašli su hrast koji je imao veliku duplju koja je sada postala njihovo skrovište. Kad je u grad stigao cirkus, Tomi i Anika povedu Pipi na predstavu. Pipi je bila oduševljena, ali ubrzo je postala nemirna pa je odlučila sudjelovati u ostalim točkama.

Dok je Pipi jedne večeri prije spavanja brojila svoje zlatnike posjete je Blum i Gromoglasni Karson, bila su to dva lopova. Zamolili su je za malo hrane, a kad su vidjeli koliko zlatnika ima odlučili su iskoristiti priliku. No, nisu znali s kim imaju posla. Pipi ih je bez poteškoće svladala, na kraju ih je obojicu nahranila i dala im svakom po zlatnik.

Za proslavu rođendana Pipi je organizirala druženje na tavanu. Na Pipinom rođendanu i gosti dobivaju poklone, Tomi je dobio frulu od slonovače, a Anika broš u obliku leptira. Na tavanu im je pokazala sablju i tri pištolja te im objasnila kako će biti gusarica kad odraste.

Stigli su i ljetni praznici. Roditelji Tomija i Anike otišli su na put, a djeca su vrlo brzo iskoristila novostečenu slobodu. Odlučili su se ulogoriti na obližnjem jezeru i igrati se brodoloma. Proveli su tamo puna tri dana, a nakon toga su se morali vratiti kući.

Pri kraju ljeta vratio se Efraim, Pipin otac i pozvao je da mu se pridruži na putovanju do otoka Gula-Gula. Pipi je priredila oproštajnu večeru, ali je odlučila da ipak ne može napustiti svoje prijatelje. Djeca su nastavila dane provoditi u igri i zabavi, sve dok Tomi i Anika nisu oboljeli od ospica.

Pipi otac pozove da ga posjeti na otoku i ona odluči na putovanje povesti svoje prijatelje. Tamo su ih dočekali s oduševljenjem. Svi su se okupili oko pridošlica, a zatim im je Pipi pričala kako djeca žive u njihovom gradu.

Dok su odrasli bili u lovu, djeca su odlučila istraživati okolne špilje. Put je bio opasan, jer se ispod njih prostiralo more puno morskih pasa. U jednom trenutku Tomi je upao u vodu, ali srećom Pipi ga je brzo spasila.

To nije bio kraj njihovim nevoljama, na otoku su se pojavili Jim i Buk s namjerom da otmu djeci bisere s kojima su se pikulali. Pipi je odmah prozrela njihovu namjeru. No, Jim i Buk bili su uporni. Ubrzo su Pipi dosadili pa ih smjesti na čamac, nakon toga nisu se vraćali na otok.

Povratak kući bio je dug, pa su propustili proslavu Božića zbog čega su se Tom i Anika rastužili. Pipi stoga odluči razveseliti svoje prijatelje i organizirati božićnu proslavu. Djeca su uživala u toj proslavi i poželjeli su da nikada ne odrastu.

Likovi: Pipi Duga Čarapa, Tomi i Anika, Efraim Duga Čarapa, Gromoglasni Karson, Blum, Jim, Buk

Biografija: Astrid Lindgren

Astrid Lindgren rođena je 14.11.1907., a umire u 95. godini života, 28.1.2002. godine. Riječ je o švedskoj književnici poznatoj upravo po raznim romanima za djecu. Napisala je više od trideset knjige te tematike, a uz to bavila se pisanjem tekstova za slikovnice, a okušala se i u pisanju nekoliko filmskih scenarija.

Neko vrijeme pisala je za lokalne novine i ubrzo ostala trudna s prvim djetetom. Nakon toga seli se u Stockholm gdje nastavlja školovanje za stenografkinju. Lindgren je vrlo uspješna autorica. Napisala je tako više od 120 priča, a njena djela se prevode na 80 jezika. Mnoge od tih priča ekranizirane su,  a prema nekima od njih nastaju crtići.

Ipak, autorica je najpoznatija po svojoj knjizi Pipi Duga Čarapa. Upravo joj je to djelo donijelo svjetski uspjeh i tako se našla na listi 20 autora čija su djela najčešće prevođena. Godine 1958. dobiva Međunarodnu nagradu Anderson, a mnoga priznanja za svoje književno stvaralaštvo dobila je u Švedskoj i Njemačkoj.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>