Nabavite najbolji električni bicikl!

Potraži me ispod duge

Kratki roman “Potraži me ispod duge” (2008) Bernarda Jana na vrlo dojmiv i poetski način skreće pozornost na ekološke probleme. Radnja o mladom tuljanu Dannyju čiji život završava na tragičan način zbog ljudske nehumanosti zasigurno će dotaći učenike viših razreda osnovnih škola i utjecati na stvaranje njihove svijesti o osjetljivim ekološkim problemima.

Autor je jednoj životinji, tuljanu Dannyju, pripisao ljudske osobine i ljudski način razmišljanja ne bi li izazvao empatiju čitatelja prema živim bićima koja nas okružuju i na taj način promijenio njegov odnos prema prirodi kao istinske ljudske vrednote. Ova knjiga na kraju ostavlja duboku ekološku poruku te napomenu autora svima onima koji se žele uključiti u organizirane akcije zaštite životinja na našem planetu. Glavni likovi su Jon, Dannijev brat; Helen, portret ženske osobe čiji se bijes pretvara u akciju te želi spasiti tuljana.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: Newfoundland

Kratak sadržaj

Roman “Potraži me ispod duge” sastoji se od tri kratka poglavlja koja govore o odnosu čovjeka i okoliša. Čovjek je opisan kao opasna vrsta prepoznatljiva u mirisima koje autor uspoređuje s mirisom straha, nesreće i boli.

Okrutnom pričom o mladom tuljanu Dannyju za čije nevolje je odgovoran čovjek i njegovo neodgovorno ponašanje prema prirodi dirnut će svakog čitatelja. Radnja se odvija u čistim i netaknutim krajolicima Newfoundlanda gdje se rađa tuljan po imenu Danny. Autor opisuje i prati njegov život te život njegove majke i ostalih članova zajednice sve do trenutka kada oni tragično završavaju.

Autor uspostavlja analogiju između ljudskog i životinjskog svijeta dajući tuljanima ljudske osobine. Tako tuljani vjerujuju u priču o tzv. Velikom tuljanu koji će ih na kraju njihovog života pozvati da se pridruže u Veliku zemlju, a svoj će poziv prepoznati kada ugledaju osobitu dugu vidljivu samo onima kojima je namijenjena.

Glavni likovi: Danny (tuljan)

Biografija: Bernard Jan

Bernard Jan rođen je 1968. u Zagrebu.

Bernard Jan pseudonim je za zagrebačkog pisca koji je objavio romane “Anđeo moga rata”, “Svjetla umirućega grada” i “Priča o Luki”.

Pod pseudonimom Michael Daniels objavio je zbirku pjesama “Razglednice s one strane stvarnosti”. Njegov kratki roman “Potraži me ispod duge” objavljen je u tri izdanja, a jedan je objavljen i na engleskom jeziku, u Londonu.

Bernard Jan dugogodišnji je aktivist za prava životinja što je i pokazao pišući članke koje se dotiču animalističke tematike.

Autor: K.S.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>