Nabavite najbolji električni bicikl!

Put oko svijeta u 80 dana

“Put oko svijeta za 80 dana” pustolovni je roman slavnog pisca Julesa Verna, koji se u svojim romanima može dičiti nekim znanstvenim predviđanjima koja su se u skoroj budućnosti i ostvarila. Ovaj roman doduše nema velikih znanstvenih otkrića niti predviđanja, kao što je primjerice bilo s njegovim romanom “20 tisuća milja pod morem” ili “Put na Mjesec”, ali sama tema je itekako intrigantna – obilazak svijeta u 80 dana, u vremenu kada avioni još nisu bili prijevozno sredstvo, već su se putnici oslanjali na parobrode i vlakove. Roman je objavljen 1873. godine, kao vrhunac stvaralaštva Julesa Verna u sferi pustolovnih romana. Glavna tema ovog romana je putovanje Phileasa Fogga oko svijeta, koje mora obaviti u roku 80 dana ako misli dobiti okladu. Pri tome mu pomaže njegov sluga Jean Passepartout, a slijedi ih policijski detektiv Fix, koji sumnja da Fogg putovanjem ne pokušava dobiti okladu, već bježi nakon što je opljačkao banku.

Na tom putovanju, čiji je cilj samo što brže proći kroz razna mjesta i napraviti krug oko Zemlje, putnicima se događaju razne pustolovine, a glavni lik pritom upozna i ljubav svog života. Pri opisu putovanja i raznih avantura, Verne opisuje i različite krajeve kojima putnici putuju, različite kulture, krajolike, gradove i prirodne opasnosti, pritom opisujući jedna posve drugačija društvena ustrojenja i vjerovanja. Knjiga ne samo da opisuje pustolovinu putovanja, već je sama po sebi puna obrata, komplikacija, napetih događaja i zanimljivih likova, a sve je dodatno napeto zbog vremenskog ograničenja koje je stalno u primisli likova, a onda i samih čitatelja. Ipak, šaljiv ton romana i od ozbiljne situacije učine zabavnu, stoga je ova knjiga u svakom pogledu jedna vrlo uzbudljiva i šaljiva priča.

Roman je podijeljen na 36. poglavlja, a zbog datuma i vremena koje je obilježeno na svakom poglavlju, ostavlja dojam pravog putopisa, za koji je teško pomisliti da je samo fikcija, jer podsjeća na putopise karakteristične za 19. stoljeće.

Kratak sadržaj

Philleas Fogg je britanski gentelman koji živi lagodnim životom. Povučen je i šutljiv, drži do sebe i otpušta svakog slugu koji mu nije po volji. Svakoga dana ruča za istim stolom u klubu Reform. U istom tom klubu se okladi sa ostalom gospodom kako je moguće obići svijet u 80 dana. Okladi se na 20.000 funti, a kao dokaz mora donijeti sve vize u putovnici. Period u kojem oklada mora biti izvršena je od 2. listopada do 21. prosinca, točno u 8:45h.

Slijedećeg dana Fogg kreće na putovanje sa svojim novim slugom Jeanom Passepartoutom. Uzima 20.000 funti za džeparac i osnovnu prtljagu. Prvi dio puta je putovanje vlakom kroz Europu do Sueza. Ta dionica je trajala 7 dana.

U Engleskoj je pljačkaš opljačkao Englesku banku, i detektiv Fix sumljiči gospodin Fogga te za njim kreće na putovanje. Putovanje se nastavlja brodom preko Crvenog mora do Calcute, gdje im se pridružuje general Cromarty. U Indiji Passepartout nailazi na nevolje, Indijci mu uzimaju cipele i on jedva stiže na vlak. Osim generala Cromartya, putnicima se pridružuje i mlada princeza Auda koju su spasili od smrti na lomači.

Putovaje se nastavlja sa mnogim problemima koje uzokuje detektiv Fix. On je, naime, opija slugu u nadi da im on neće prenijeti poruku kako brod za Shangaj kreće ranije. Gospodin Fogg ne odustaje, unajmljuje peljarski brod kojim stižu na svoj cilj, a od tamo se odmah ukrcavaju na parobrod za Ameriku.

Američki su kontinent odlučili preći vlakom, no napadaju ih Indijanci i otimaju Passepartouta, kojeg na kraju ipak spase. kako su zbog neočekivane otmice zakasnili na parobrod za Liverpool, Fogg unajmljuje teretni brod kojim stižu u Englesku.

Po dolasku u domovinu, detektiv Fix uhićuje gospodina Fogga i u zatvoru ga zadržava 18h. Zbog zadržavanja u pritvoru Fogg zakasni u London 5 minuta i izgubi okladu. Auda se zaljubila u njega i zaprosila ga je. Ipak su shvatili kako su putujući na istok dobili jedan dan. Tako na kraju Fogg ipak dobiva okladu.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: 2.10.1872.- 22.12.1872. godine

Mjesto radnje: London, Suez, Bombay, Calcutta, Hong Kong, Jokohama, San Francisco, New York.

Likovi: Philleas Fogg, Passerpatout, detektiv Fix, gospođica Auda

Biografija: Jules Verne

Jules Verne francuski je pisac romana za djecu i odrasle, te pionir znanstvene fantastike. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.

Rodio se 1828. godine u gradu Nantesu (Francuska) u obitelji oca odvjetnika, kojeg Jules nije htio naslijediti u odvjetničkoj kancelariji.

Nakon završetka pravnog studija u Parizu Jules se odlučio posvetiti književnosti. Kao jedanaestogodišnjak se ukrcao na brod koji je trebao isploviti za Indiju, ali ga je otac spriječio. Ljubav prema moru ga je držala i u starijoj dobi.

Jules Verne je u svojim romanima istraživao ne samo more, nego i Mjesec, podzemlje i nestale kontinente. Djelo koje je napisao za mladež ima naslov Neobična putovanja i u sebi sadrži 63 romana znanstveno-fantastičnog i pustolovnog sadržaja. Među njima je i 20.000 milja pod morem.

Prvi roman pod nazivom Pet tjedana u balonu napisao je 1862. godine. Samo godinu dana kasnije izlaze djela: Od Zemlje do Mjeseca, Put u središte Zemlje, Avanture kapetana Hanterasa, Put oko Mjeseca…

Umro je kao bogat čovjek 24. ožujka 1905. godine.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>