Nabavite najbolji električni bicikl!

Put u središte zemlje

“Put u središte zemlje” roman je svjetski poznatog pisca Julesa Verna. On je u svojim popularnim romanima opisivao putovanja na mjesta koja su i danas, a kamoli tada, bila nedostupna. Ipak, njegova mašta i nevjerojatan smisao za predviđanje razvoja tehnologije, omogućili su mu da stvori nevjerojatno uzbudljive priče u kojima se ta putovanja čine vjerodostojnima. Upravo zbog svojih predviđanja napredne tehnologije, Julesa Verna se smatra praocem znanstvene-fantastike. U žanr znanstvene-fantastike svrstavamo djela koja u sebi sadrže trenutno nedostignuta tehnološka otkrića, ali ona za koja smatramo da će daljnjim razvojem tehnologije jednog dana biti moguća. Upravo je takva tehnologija predstavljena u Vernovim romanima – nekada nedostižna, ali danas itekako ili dio svakodnevice ili u doglednoj budućnosti moguća.

Ovaj roman sadrži upravo to. U njemu imamo opisano još jedno zanimljivo putovanje na nama nedostižno mjesto – središte Zemlje. Vern je upravo tamo smjestio jedan sasvim novi, neistražen i samodostatan svijet, za koji nitko nije sumnjao da postoji. Taj svijet je uzbudljiv i golica našu mašu, pogotovo jer je odlično dočaran, baš kao i cijeli roman, kojeg je teško ispustiti iz ruku prije nego ga pročitamo do kraja.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: 1863. godina

Mjesto radnje: Hamburg, Island

Kratak sadržaj

Pripovjedač i glavni lik ove knjige je dječak Axel. Njegov stric Otto Lidenbrock je predavač mineralogije i kolekcionar starih knjiga. Tako je jednoga dana došao kući i pokazao svome nečaku staru knjigu koju je kupio. Bila je to islandska knjiga stara 700 godina, dok su ju listali iz nje je ispalo jedno pismo. Kada su ga dešifrirali saznali su da je u pismu detaljno opisan put u središe zemlje i to preko vulkana Snaefellsa. Najbolje vrijeme za krenuti na taj put je krajem lipnja. S obzirom da je bio već kraj svibnja nečak i stric su trebali krenuti odmah.

Tako su se uputili u pustolovinu preko Korsora, Kopenhagena, sve do Reykjavika. Na Islandu su saznali kako je autor knjiga bio heretik te da su sva njegova djela spaljena. Njih dvojica nikome nisu otkrili točan razlog svog putovanja, već su se samo uputili na vulkan. Put je bio dug i naporan, a s njima je išao i vodić Hans Bjelke.

Ušavši u krater, uočili su inicijale autora knjige i krenuli putem kojeg je on opisao. Nakon nekolio danas hoda Axel se izgubio, a našli su ga tek četiri dana poslije polumrtvog.

Putujući dalje našli su se u spilji uz podzemno more, sagradili su splav koji su krenuli dalje, a hranili su se ribama koje su ulovili. Naišli su na stijenu koju su morali minirati kako bi prošli dalje. Nakon toga su upali u jedan procjep koji se konstantno punio vodom i dizao ih na površinu.

Kada su napokon izašli na površinu, nisu znali gdje se nalaze sve dok im jedan dječak nije rekao da su u južnoj Italiji. Vijest o putu u središe zemlje se proširilo svijetom, a Alex i njegov stric su postali jako popularni.

Likovi: Otto Lidenbrock, dječak Axel, vodič Hans i Marta

Biografija: Jules Verne

Jules Verne francuski je pisac romana za djecu i odrasle, te pionir znanstvene fantastike. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.

Rodio se 1828. godine u gradu Nantesu (Francuska) u obitelji oca odvjetnika, kojeg Jules nije htio naslijediti u odvjetničkoj kancelariji.

Nakon završetka pravnog studija u Parizu Jules se odlučio posvetiti književnosti. Kao jedanaestogodišnjak se ukrcao na brod koji je trebao isploviti za Indiju, ali ga je otac spriječio. Ljubav prema moru ga je držala i u starijoj dobi.

Jules Verne je u svojim romanima istraživao ne samo more, nego i Mjesec, podzemlje i nestale kontinente. Djelo koje je napisao za mladež ima naslov Neobična putovanja i u sebi sadrži 63 romana znanstveno-fantastičnog i pustolovnog sadržaja. Među njima je i 20.000 milja pod morem.

Prvi roman pod nazivom Pet tjedana u balonu napisao je 1862. godine. Samo godinu dana kasnije izlaze djela: Od Zemlje do Mjeseca, Put u središte Zemlje, Avanture kapetana Hanterasa, Put oko Mjeseca…

Umro je kao bogat čovjek 24. ožujka 1905. godine.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>