Nabavite najbolji električni bicikl!

Ružno pače

Priča “Ružno pače” govori o nevoljama i teškom životu mladog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijezdu. Odmah su ga obilježili kao drugačijeg i već tu počinju njegovi problemi. Pače su omalovažavali i zlostavljali zbog toga što nije vjerovao u sebe. Mislio je da je bezvrijedan pa napušta pačje pleme.

Može se povezati svijet ljudi i ove priče gdje su životinje u prvom planu. Ludi su skloni druge suditi pema njiovoj sposobnosi da se prilagode većini, prema vanjskom izgledu, a rijetko kada pitaju za unutarnje vrijednosti. Ako si drugačiji to budi neprijateljstvo u drugima i teško je živjeti u svijetu koje nema razumijevanje za one koji su posebniji.

Biti neprihvaćen od većine Andersen ovdje prikazuje na dva načina. Prvi je pačje pleme u kojem se mali labud nikako ne uklapa svojim izgledom. Drugi isto nije pogodan za pačića, prikazuje pleme u babinoj kući gdje se ne uklapa zbog svoje beskorisnosti.

Radnja se odvija pored stare vlastelinske kuće, opasanog dubokim opkopima, livadama i jezerima. Tu je seoska kuća s babom, kokošima i mačkom. Prikazuje se pačje djetinjstvo i početak mladenaštva. Vrijeme trajanja je oko godinu dana. Ovo djelo je autobiografsko jer je i sam Andersen bio ružno i siromašno dijete.

Kratak sadržaj

Prekrasno je toplo ljeto, pšenica se zlati, roda štuka na svojim dugim nogama i klepeće egipatski. Čitatelju se dočarava polje oko kojeg se nalaze šume s jezerima. Jedini osunčani dio je vlastelinsko imanje, okruženo opkopima vode što pomalo podsjeća na utvrdu. Između vode i bedema nalazi se repuh, a usred tih repuhova guštika je sklonila gnijezdo patke.

Patka skriva svoje gnjezdo od znatiželjnih pogleda, sjedi na jajima, promeškolji se da ne utrne i nastavi dalje sjediti. Bio je to težak ali vrijedan posao. U jednom trenutku nešto se počelo događati s jajima, patka se razveseli jer je čula kljucanje nakon čega su se pojavili i pačići. U početku im je svijet izgledao jako velik, a mama im je objasnila kako to nije sve što vide.

Pojavili su se tako prekrasni mali kljunovi, a jedno jaje je ostalo netaknuto. Ono je bilo i najveće. U tom trenutku prolazi stara patka i govori majci da je to jaje od pure i najbolje bi bilo da ga ostavi. S purićima će imati samo muke. Ali majka kao prava majka odluči ostati i pričekati da se izlegne i to najveće jaje. I došao je i taj dan, jaje se izleglo.

Majka se začudila kad je iz jajeta izašlo veliko ružno pače. Unatoč tome, pače je veselo ušlo u vodu plivati što je odmaknulo majci sumnju da je to purić jer oni ne plivaju. Mama patka je povela pačiće na pačje dvorište koji se prvo trebaju pokloniti staroj patki sa najvećim odličjem, a to je crvena krpica zavezana oko noge. Ona je znak da treba biti upadljiva i biljkama i životinjama jer ju ne žele izgubiti.

Kako su pačići prilazili, ostali su počeli prigovarati zbog njihove količine, a najviše protiv velikog ružnog pačeta. Jedna ga je patka i ugrizla za zatiljak, no majka ga odmah obrani. Nedugo nakon toga su ga svi počeli zadirkivati, kljucati i vrijeđati. I to svi, patke, purani, kokoši. I braća su ga nazivali nakazom.

Ružno pače se ohrabrilo i odlučilo pobjeći od ponižavanja i patnji kojima je bio izložen. Nakon nekog vremena je primijetio kako ni biti sam nije jednostavno jer ga muče glad, žeđ, lovci s psima. Neko vrijeme provodi u kući jedne bake, ali kako nije davao pačja jaja, prozvali su ga beskorisnim pa je opet pobjegao.

Nakon godinu dana, njegovo je djetinjstvo završilo, a pačić je napokn odrastao i to u prekrasnog labuda koji je bio najljepši u cijelom jatu labudova. Dočekao je i on svoju sreću nakon sve patnje i cijenio je lijepe trenutke koje mu je sudbina napokon podarila.

Analiza likova

Ružno pače – glavni lik priče. Bio je jako ružan kad se izlegao i svi su ga se bojali. Vrlo brzo je postao i sam svjestan te činjenice. Vrijeme je prolazilo, a on je bio samo omalovažavan od svih, nitko se nije htio s njim družiti. Bio je i preplašen, odbačen, nevoljen i neshvaćen. Kada je vidio labudove, facinirala ga je njihova ljepota i htio je izgledati poput njih. Nije bio zavidan, ali je htio dobiti malo više razumijevanja za sebe kako bi se mogao bolje uklopiti. Kada se pače pretvorilo u prekrasnog labuda bilo je sretno, no ne i umišljeno.

Majka – kao prava majka voljela je svoje pače i branila ga kada su ga druge patke napadale.

Patka – htjela se riješiti pačića iz dvorišta jer joj je bilo ružno.

Biografija: Hans Christian Andersen

Rođen je 2. travnja 1805. godine u Odenseu. Bio je siromašan od djetinjstva. Otac je bio postolar, nakon njegove smrti ga je samo majka odgajala. Prije no je otac umro, Hans je uživao i u kazalištu lutaka koje mu je otac izradio i čitao mu je priče iz “Tisuću i jedne noći”. U kući Andersenovih se mnogo čitalo pa nije ni čudno što je najmlađi član krenuo stopama velikih književnika.

U četrnaestoj godini Andersen se bez novaca, školovanja i ikakvih planova uputio u Kopenhagen kako bi išao u kazališnu školu. Uskoro ga otpuštaju, a majka želi da izuči zanat. No Hans ju nagovara da ga pusti samog u grad kako bi izgradio svoj život i budućnost.

Njegovo prvo uspješno djelo je bio putopis “Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine.” Postao je poznat po romanu Improvizator iz 1835. oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju.

Umro je u Kopenhagenu 4. kolovoza 1875. godine.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>