Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Sam čovjek

Roman “Sam čovjek” Ive Kozarčanina izašao je 1937. godine. Autor je roman zamislio kao ispovijest osjećajnog, ali bezvoljnog čovjeka koji živi život koji nije dostojan čovjeka.

U prvi plan u ovom romanu došle su teme kao što su pesimizam, kompleksi, intimne traume, bijedan malograđanski život, apsurdnost postojanja… Cijeli roman napisan je u prvom licu. Glavni lik romana je Valentin koji je ujedno i pripovjedač.

Ovaj ispovjedno-lirski roman sastoji se od četiri djela – Noćni dijalog, Mračna mladost, Buga plače, Sam čovjek.

Roman je napisan modernom strukturom pa tako nema klasične fabule. Cijelim romanom dominiraju lirski pasaži, autorova razmišljanja i dugački monolozi. Autor je svoj pesimistički način razmišljanja o životu predočio u ovaj roman, a opisima prirode postigao je ugođaj i raspoloženje kakvo je u tom trenutku želio.

Vrsta djela: ispovjedno-lirski roman

Kratak sadržaj

U prvom djelu romana koji se zove “Noćni život” možemo uočiti funkciju prologa. Odmah se upoznajemo s glavnim likom romana koji se zove Valentin. On sjedi za stolom u jednoj krčmi u predgrađu i počinje pričati priču o svom životu koji je za njega propao i nema smisla. Osjeća se umorno i slomljeno, razočaran je životom, a i odbačen je od društva. Priča, nadalje, o tome kako se osjeća kao da je na brodu koji tone, a on pokušava saznati koji su uzroci njegovog poraza koji se odrazio na cijeli njegov život.

Drugi dio romana zove se “Mračna mladost”. Glavni junak Valentin ovdje se vraća u djetinjstvo. Prisjeća se tadašnjeg života. Naime, rodio se u jednom malom gradiću na obali Save, na granici sa susjednom Bosnom. Odrastao je u depresivnom okruženju jer u domu je dominirao beskrupulozni otac koji se bavio trgovinom i nije se ni najmanje brinuo o svojoj obitelji.

Valentinova majka odisala je nježnošću i pokorom, ali rano je preminula od sušice. Nakon što je ona preminula, otac je u kuću doveo Terezu. Tereza je bila sluškinja, ružna i bludna, a s njegovim ocem održavala je intimne odnose.

Nakon nekog vremena otac je doveo u kuću svoju buduću ženu koja se zvala Agata. Kada je Agata stigla u kuću, situacija se promijenila. Ona je sve preuzela na sebe, a otac joj se pokorio i smatrao je da je ona uvijek u pravu.

Za Valentina nova situacija nije bila nimalo dobra. Otac nije imao vremena za njega, posvetio je svu pažnju bogaćenju i novoj ženi, a Agata se prema njemu odnosila neprijateljski. Bolja situacija nije mu bila niti u školi. Školski prijatelji se nisu s njim družili, a nije bio omiljen niti među učiteljima.

Valentin je sve više vremena provodio sam sa sobom. Povukao se u sebe i mir i bijeg od života pronalazio je u prirodi. Dane je provodio šetajući uz obalu Save.

Valentinov otac nakon nekog vremena se obogatio, ali ubrzo je doživio živčani slom jer je njegova žena Agata pobjegla s avijatičkim poručnikom. Valentin nije naslijedio očevo bogatstvo jer su ono raznijeli vjerovnici, tako da je život nastavio živeći ga bijedno.

Treći dio romana zove se “Buga plače”, a opisuje Valentinov život nakon mature. On je upisao studij filozofije, no ubrzo se prebacio na pravo. Zaposlio se kao dnevničar u statističkom uredu.

Ubrzo je dobio unapređenje na poslu te se vjenčao s Bugom. U Bugu je Valentin bio dugo zaljubljen, iako o njoj nije znao puno. Njihov brak otpočetka je bio promašaj. Već na samom vjenčanju Buga se zabavljala s ljubavnikom, magistrom Hamanom.

Svakoga dana Buga i Valentin su otkrivali kako nisu stvoreni jedno za drugo, jaz između njih dvoje postojao je sve veći. Konstantne svađe, optuživanja i cjelokupno nezadovoljstvo zajedničkim životom, svakim su danom postajali sve uočljiviji.

Jedne je večeri Haman priznao Valentinu da su on i Buga već dugo ljubavnici. Jedne večeri nakon toga, Valentin ih je zatekao zajedno u krevetu te ih je nakon toga oboje zaklao.

Posljednji dio romana “Sam čovjek” vrlo je kratak te ima funkciju epiloga. On je napisao kao ispovijest glavnog lika Valentina.

U toj ispovijesti, Valentin je sebe razdvojio na dvije ličnosti, jedna ličnost je Valentin koji je počinio strašan, dvostruki zločin, a druga njegova ličnost je osoba koja se od svega toga odmakla, osuđujući društvo za sve što mu se dogodilo u životu.

Likovi: Valentin, Valentinovi roditelji, Tereza, Agata, Buga, Haman

Analiza likova

Valentin – glavni lik romana. Slomljen, tužan, sam i umoran od života. Njegov nesretni život odrazio se i na njegov karakter. Iako je ustrajao u životu, pokušao se izdići iz nesretnog djetinjstva, nikako to nije uspijevao jer ga je život gazio. Imao je nesretno djetinjstvo, majka mu je rano preminula, a otac se za njega nije uopće brinuo. Iako mu nakon smrti očevo bogatstvo nije ostalo, u neimaštini se ipak uspio pobrinuti za sebe. Školovao se i napredovao na poslu, i kada se činilo da ide sve dobrim tijekom, oženio se za Bugu u koju je oduvijek bio zaljubljen, ali koja ga nikada nije voljela. Buga ga je varala otpočetka, a kada mu je njezin ljubavnik Haman to i priznao i kada ih je netom poslije Valentin pronašao zajedno u krevetu, oboje ih je ubio.

Biografija: Ivo Kozarčanin

Ivo Kozarčanin bio je hrvatski književnik koji se rodio 1911. godine u Hrvatskoj Dubici. Svoje najranije djetinjstvo proveo je u Mađarskoj jer mu je otac ondje radio kao željezničar.

1918. godine vratio se u svoje rodno mjesto gdje je pohađao pučku i trgovačku školu. Nakon toga, školovanje je nastavio u Zagrebu upisujući građansku i učiteljsku školu.

1932. godine upisao je Filozofski fakultet, a malo nakon toga oženio se učiteljicom Marijom Bengez.

Svoj radni vijek obilježio je radeći kao književnik i novinar. U veljači 1941. godine poginuo je nesretnim slučajem kada ga je ustrijelio stražar u Ilici pokraj Topničke vojarne.

Književnim radom počeo se baviti još u 17. godini kada mu je pjesma “Umiranje” objavljena u časopisu Mladost. Od 1929. godine intenzivno se počeo baviti književnošću.

Njegova najpoznatija djela su: “Tuđa žena”, “Sam čovjek”, “Tihi putovi”, “Mati čeka”, “Mrtve oči”, “Sviram u sviralu”, a nakon njegove smrti objavljena je i zbirka novela “Mrlje na suncu”.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>