Nabavite najbolji električni bicikl!

Sasvim sam popubertetio

Sasvim sam popubertetio roman je uspješne hrvatske spisateljice za mlade Sanje Pilić. Pisan je u 1. licu kako bi se čitatelji-učenici lakše poistovjetili s glavnim likom, Lukom. Luka je dečko koji završava 8. razred osnovne škole, što znači da ga čeka jedno stresno razdoblje u životu, a ono, naravno, uključuje i upis u srednju školu. Ipak, postojalo je nešto što je njemu u tom životnom razdoblju bilo važnije čak i od upisa u srednju školu. Bili su to odnosi s djevojkama.

Nikako se nije mogao odlučiti koja mu se djevojka više sviđa, Mihaela ili Zvjezdana.

Kada je shvatio da Mihaela ima dečka, svoju pažnju prebacio je na Zvjezdanu, pa je pristao glumiti da je s njom u vezi, kako bi ona dečka koji joj se sviđao učinila ljubomornim .

Osim školskih i ljubavnih problema, Luka je imao i obiteljske probleme.

Naime, njegova majka rastala se od njegova oca, koji im je već dugo radio probleme, pa s njim nikako nisu mogli izaći na kraj. Otac nakon toga s njima nije htio imati nikakav odnos. Nije ih zvao čak ni za rođendane, što je Luki i njegovoj sestri Martini jako smetalo. Čak i kad bi ga sreli na ulici, jedva da bi stali i porazgovarali. Njihov otac nije pomagao majci ni s alimentacijom.

Luka se brinuo za majku, pa kako bi je oraspoložio, čak je predložio susjedu Welleru da ju pozove na piće. To bi bila dobra izlika da malo izađe iz svoje rutine pisanja članaka i čitanja knjiga.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: kraj 8. razreda jedne generacije

Mjesto radnje: Zagreb

Kratak sadržaj

Luka je jučer proslavio 15. rođendan. Ima, kako on kaže, “bivšeg” tatu, koji ga se opet nije ni sjetio. Lukini roditelji su se razveli i od tada se njihov otac ponaša kao da njegova nekadašnja obitelj ne postoji.

Luka je otišao sa sestrom Martinom u disko proslaviti rođendan. Ona je imala 19 godina. U disku su bili neki Lukini prijatelji iz razreda, s kojima je on pio i pušio. Taj dio karaktera očito je naslijedio od oca, jer je njegov otac pušio i po 40 cigareta dnevno.

U disku je Luka promatrao Zvjezdanu i Mihaelu jer su mu se obje djevojke jako sviđale.

S druge strane, on se sviđao Mirjani, njegovoj pomalo debeloj prijateljici, ali se ona nije sviđala njemu.

Luka je bio u depresiji je jer se osjećao staro. Uz to, ima puno gradiva iz škole za učiti, a da bi stvari bile gore, mama mu je bila na školskim informacijama i saznala za jedinicu te za svađu s profesoricom. Luki uskoro završava školska godina.

Njegov najbolji prijatelj bio je Bero koji ga je večeras pozvao s na fliper, ali mami se ta ideja nimalo nije svidjela.

Luka je počeo intenzivno učiti, pa je spravio sve jedinice.

Mirjana ga je stalno promatrala iz prikrajka gledala, toliko joj se sviđao, ali on ju je jednom prilikom nenamjerno uvrijedio, i to tako da je počela plakati.

Navečer je Luka otišao na fliper s dečkima, ali je shvatio da ga takvo druženje više ne veseli. Razmišljao je nekim drugim stvarima. Poljubio je tek dvije cure u životu, a svi misle da ima puno više iskustva.

Mama je bila ljuta jer je došao u ponoć, a ne u jedanaest kako su se dogovorili. Otac je iz njihovih života nestao prije 5 godina, tako da je sva briga pala na majku.

Otac se ponovno oženio i nije im slao alimentaciju.

Luka je shvatio da mu se sviđa Zvjezdana. Dečki su popodne razgovarali tko će se gdje upisati u srednju školu, pa je Luka rekao da će on vjerojatno ići u klasičnu gimnaziju.

Luka je ovih dana bio posebno živčan. Dodatno ga je živciralo što si u tome nije mogao pomoći, jednostavno ga je snašao pubertet.

Izašao je s prijateljima u kafić “Čvenk”, kad su odjednom došli Mihaela i Denis zagrljeni. Luki se to nije svidjelo, jer se i njemu sviđala Mihaela. Ona mu je pričala o Mirjani kao dobroj prilici za vezu, na što je Luka poludio.

Luku je nazvao tata jer se sjetio da mu je bio rođendan. Dogovorili su sastanak, prvi puta u 5 godina. Luka se nadao da će mu dati koju kunu nakon toliko godina i još kao poklon za rođendan.

Kada su se našli, nisu imali baš puno tema za razgovor. Otac mu je dao 200 kn.

Luka je s razredom išao na izlet u dvorac Trakošćan. Tom prilikom razgovarao je s curama više nego inače. Prijalo mu je to. Na povratku je malo bolje promotrio Mirjanu i shvatio kako bi bila skroz lijepa da malo smršavi i ne nosi tako preuske hlače. Sestra ga je uvijek učila da ne gleda samo izgleda djevojaka, ali on si nije mogao pomoći.

Jednom prilikom obitelj je posjetila prabaku u staračkom domu. Prabaka je rekla Luki da je najvažnije da puno uči, a da će ljubav s vremenom sama doći.

Luka misli da mu ipak ne gine klasična gimnazija, jer je za opću trebao imati prosjek 5.0, a on ima samo 4.4.

Susreo je susjeda Wellera koji se kod njega raspitivao o mami. On je, naime, bio udovac s dvoje djece koji su bili blizanci.

Na vrata je pozvonila Zvjezdana. Rekla je Luki da joj se sviđa Davor, ali da on ne trza na nju- Htjela ga je zato učiniti ljubomornim, pa je pitala Luku želi li s njom sudjelovati u lažnoj vezi. Luka je s negodovanjem pristao.

Sljedeći dan u školi Zvjezdana mu se odmah bacila oko vrata. Svi su ih odmah počeli zapitkivati o čemu se radi. Zvjezdana i Luka dogovorili su rolanje na Jarunu u 5 h. Došao je po nju i rolanje je dobro prošlo. Luka je pitao Zvjezdanu što njemu nedostaje kad se zaljubila u Davora, a ne u njega. Rekla je da njemu ništa ne nedostaje, ali da je Davor nekako ‘faca’. Zbunilo ga je to. Rastali su se pred zgradom, a Luki se činilo da se malo zaljubio.

Mamu je hvatala panika hoće li se Luka uspjeti upisati u gimnaziju. Kupovali su poklon razrednici, a Luka je i dalje bio u lažnoj vezi s Zvjezdanom.

Zvjezdana mu je nakon jednog izlaska u kino rekla kako joj ne nedostaje Davor, ali kako se uz Luku osjeća pametno. Luki je počelo smetati što ga je Zvjezdana doživljavala samo kao prijatelja i stalno se nadao da će jednog dana imati pravu vezu.

Odlučio je promijeniti ploču i malo flertovati sa strane. I to s Mirjanom. Našli su se u kafiću “Grička vještica” kako bi joj dao tekstove nekih pjesama. On joj je pohvalio izgled, a ona mu je na to rekla kako je zbog njegove uvrede smršavjela. Priznala je Luki da joj se sviđa. Krenuli su u šetnju i Luka je odluči poljubiti. Mirjana nije imala ništa protiv.

Luka je sreo tatu u gradu, ali su razmijenili svega par rečenica. Mama je rekla kako je to baš tipično za njenog bivšeg muža.

Mirjana je u školi šutjela o poljupcu, ali mu je poslala poruku i pitala hoće li se opet vidjeti, na što je Luka odgovorio potvrdno. Shvatio je da ga boli briga za njegovu vezu sa Zvjezdanom i da od nje nema baš neke koristi.

Došao je i je zadnji je dan nastave. Svi su plakali zbog rastanka. U “Čvenku” nakon škole, Bero prizna da mu se sviđa Mirjana, jer se promijenila. Čim je došao kući Luka je nazvao Marijanu i dogovorio sastanak za sutra.

Luka je sreo Wellera i rekao mu kako bi trebao njegovu mamu pozvati na kavu. Našao se s Mirjanom, pa su krenuli na Ribnjak u šetnju. Sjeli su na klupicu i opet se poljubili. Marijana prizna Luki da ju je Bero pozvao u kino, a Luka odglumi da nije ljubomoran.

Kad je stigao kući, shvatio je da što više ljubi Mirjanu, to mu se ona više sviđa.

Weller je nazvao Lukinu mamu i ona je s negodovanjem pristala da se nađe s njim. Luka je nazvao Zvjezdanu i dogovorio s njom sastanak, kazavši joj kako misli da njihova gluma više nije potrebna, jer Davor na nju ne trza.

Njih dvoje se nađu se i odmah dogovore da će nakon preuzimanja svjedodžbi prestati s ‘vezom’.

Podjela svjedodžbi prošla je ubrzano i ništa se posebno nije događalo. Luka je tužan stigao kući i shvatio da se boji budućnosti.

Weller je odveo mamu u Samobor, a Luka je nazvao Mirjanu i pitao ju želi li se vidjeti s njim jer mu je jako lijepo s njom provoditi vrijeme. Kaže joj da više nije sa Zvjezdanom.

Našli su se na Cvjetnom trgu i dok su bili skupa, osjetili kako je sve nekako sjelo na svoje mjesto. Prošetali su po Gornjem Gradu i shvatili da će sve biti dobro: i upis u srednju školu i ljeto pred njima i njih dvoje, zajedno.

Likovi: Luka, Lukina mama, Martina, Zvjezdana, Mihaela, Mirjana, Davor, Bero, Weller

Analiza likova

Luka – petnaestogodišnji dječak koji ulazi u pubertet i muče ga klasični problemi tog životnog razdoblja. A to su djevojke, izgled, društvo i upis u srednju školu.

Pod svaku cijenu je htio imati djevojku, pa je čak pristao i na “lažnu” vezu, sve dok nije shvatio da mu se sviđa jedna druga djevojka, prava djevojka, za koju se uopće nije nadao da bi mu se mogla svidjeti, ali s kojom može ostvariti nešto stvarno i lijepo.

Luka ima stariju sestru i majku, te oca s kojim se jako rijetko viđa, a i kada se vide, razmijene tek nekoliko rečenica.

Mirjana – krupnija djevojka koja shvati da sama može utjecati na svoj život. Shvatila je da njena tuga neće riješiti probleme koji su je snašli, već da se mora sama pobrinuti za sebe i promijeniti se na način na koji to želi. Uspjela je učiniti bolju verziju sebe nakon što je smršavila i stekla samopouzdanje.

Nakon toga je imala dovoljno vjere u sebe da mu prizna svoju ljubav, a ne da ga samo promatra iz prikrajka. Nakon toga, stvari su krenule nabolje za njih oboje. Zaljubili su se jedno u drugi, shvativši da im je jako lijepo zajedno, pa su na kraju romana i “prohodali”.

Biografija: Sanja Pilić

Sanja Pilić  rođena je u Splitu 1954. godine i poznata je hrvatska spisateljica za djecu i mladež.

Završila je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna te radila kao fotografkinja, trik-snimateljica i koloristica na crtanim filmovima. Članica je raznih odbora vezanih za rad sa zlostavljanom djecom, te surađivala s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba.

Najviše se bavi pisanjem slikovnica za djecu te romana za mlade, po čemu je najpoznatija. Dobila je razne nagrade i priznanja za svoj rad, među kojima su nagrade Grigor Vitez, Mato Lovrak i Ivana Brlić-Mažuranić, a odlikovana je i Redom Danice hrvatske za osobite zasluge u prosvjeti i kulturi.

Do sada je objavila 27 knjiga za djecu i odrasle, s jako velikim nakladama, od kojih su neka doživjela i po desetak izdanja.

Knjige su joj prevođene na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik, a romani “Sasvim sam popubertetio” i “Mrvice iz dnevnog boravka” preneseni su i na kazališne daske.

Najpoznatiji romani za mlade Sanje Pilić su “O mamama sve najbolje”, “E, baš mi nije žao”, “Hoću i ja”, “Što mi se to događa?” i drugi.

Sanja Pilić i danas živi i radi u Zagrebu.

Autor: K.B.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>