Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Škrtac (Plaut)

U ovoj drami isprepliću se motivi kao što su škrtost, neskromnost, nezasitnost i zlato. Glavna tema djela je Euklionova škrtost i pohlepa za zlatom. Ovdje pisac ismijava ljudske osobine na humorističan način. Pisano je jednostavnim jezikom. Kompozicija djela je unutarnja sa 4 čina i jednom vanjskom.

Euklion već u uvodnom dijelu pronalazi zlato koje sakriva, u zapletu Magador želi oženiti Fedru. Na vrhuncu nestaje ćup sa zlatom, Likonid rješava zbrku u obratu. U raspletu Euklion dobiva svoj ćup sa zlatom, a Likonid dobiva Fedru.

Euklion je bio siromah koji je pronašao zlato i obogatio se. No bio je bogat samo u materijalnom smislu, a izgubio se na drugim razinama. Kod njega je blago pobudilo sebičnost, pohlepu i strah. Sve zaboravio, sve mu je postalo nevažno, samo je mislio na zlato. Euklionova kći Fedra koja voli Likonida ima ljubavi u sebi i vjerna je bogu. Megador je iz imućne obitelji. Želi se skrasiti pa iz tog razloga prosi Fedru, no na kraju ipak odustaje. Zato se Likonid iz ljubavi prema Fedri odriče svog bogatstva kako bi dobio nju i njihovo dijete.

Kratak sadržaj

Na početku radnje Euklion pronalazi ćup sa zlatom. On je škrti starac koji zlato pronalazi zakopano u svom domu te ga skriva kako ga netko ne bi pronašao. U to vrijeme je Likonid oljubovao Fedru koja je bila Euklionova kći. Megador je odlučio uz sestrin nagovor otići Euklionu prositi Fedru. Obzirom da Megador nije tražio miraz od Eukliona, on pristaje na njegovu prosidbu.

Euklion odluči zakopati ćup sa zlatom u šumu. Strobil (Likonidov sluga) zna gdje je ćup i krade ga. Likonid je molio Megadora da mu prepusti Fedrinu ruku. Iz Euklionove kuće izlazi Kućni bog koji priča priču o djedu koji je zlato dobio na čuvanje. Euklion je škrt kao i njegov djed. Kako je Fedra svaki dan odavala počast bogu on je za uzvrat dao Euklionu pronalazak zlata kako bi ju lakše udao.

Kućni bog je ito namjestio Megadoru prošnju Fedre kako bu je kasnije Likonid lakše zaprosio. Euklion je mislio kako ga Stafila uhodi pa ju je tjerao iz kuće. Ona odlazi na trg jer će tamo poglavar grada dijeliti srebro. Sestra Eumonija savjetuje svog brata Megadora da se oženi. Oni dolaze iz bogate obitelji.

Megador i Euklion se susreću i pozdravljaju. Euklionu je sumnjiva Megadorova ljubaznost pa brže odlazi provjeriti je li njegov ćup sa zlatom na mjestu. Megador objašnjava da je došao tražiti Fedrinu ruku i Euklion pristaje no bez miraza. Euklion je jako sumnjičav. Svi odlaze u njegovu kuću kako bi pripremili svadbu za Fedru i Megadora.

Euklion čuje buku i misli da su lopovi došli ukrasti ćup. Svojoj toljagom udara Kongriona te juri za njim misleći da je lopov. Kraj zbrke je kada Euklion pošalje kući Kongriona kako bi obavio posao za koji je namijenjen. Tada dolazi Megador i u razgovoru sa samimo sobom nam se otkriva kao pravednik.

Dok je Megador razmišljao na glas, Euklion ga je potajno prisluškivao. Zatim su razgovarali, no Euklion je i dalje strahovao za svoje blago te ga je odlučio sakriti u hram Vjere. Strobil želi da Likonid ženi Fedru. Strobil prati Eukliona, a Likond moli majku da mu pomogne. Želi da ona kaže Megadoru da on voli Fedru te da mu prepusti njenu ruku.

Fedra rađa i to potvrđuje Likonidovu priču. Strobil dolazi sa ćupom, a Euklion shvaća da njegovog ćupa nema i počinje luditi.

Strobil dolazi do Likonida i govori mu da je pronašao ćup sa zlatom. Likonid želi da se ćup vrati Euklionu. Za nas, tu je kraj priče, iako postoji još jedan dio jer pravi kraj je izgubljen. Nagađa se da je Likonid vratio Euklionu ćup i zauzvrat dobio voljenu Fedru.

Analiza likova

Euklion – glavni lik djela. Siromašan starac koji je živio pobožno. Jednog dana je uz kućnog boga Lara pronašao zlatni ćup koji je njegov djed sakrio na ognjištu. On ga jako čuva i stalno strahuje da će ga netko pokrasti ili iskoristiti. Pohlepan je, nepovjerljiv i sumnjičav prema svima. Čak toliko da je glumio i dalje siromaha kad je trebao udavati kćer samo kako ne bi morao dati miraz. Posuđivao je novce okolo kako se ne bi saznalo da je bogat. Stalno je razmišljao o tome gdje sakriti ćup kako ga netko ne bi pronašao. Kod njega škrtost puno više dolazi do izražaja nego roditeljska ljubav, kao što mu je i od sreće važnije zlato.

Fedra – Lijepa Euklionova kći koja je bila zaljubljena u Likonida. Ljubav je bila obostrana pa su dobili i dijete zajedno, a pretpostavlja se da su se i vjenčali.

Likonid – Jako je zaljubljen u Fedru i uopće mu nije bitno što je siromašna i što bi ju otac dao ženiti bez miraza.

Lar – kućni bog i zaštitnik ognjišta. Simbol je topline, sigurnosti i doma. Znao se poigravati likovima kao bi ima dao neke životne lekcije.

Biografija: Tit Makcije Plaut

Rimski komediograf Plaut živio je oko 254. -184. pr. Kr. Radio je svakakve poslove, od radova na pozornici, glumio je u Rimu, a onda se kao trgovac zadužio pa je morao raditi kao rob u mlinu. Iako mu se pripisivalo stotunu komedija, autorstvo je utvrđeno za samo 21. Najpoznatije su “Menaechmi”, “Hvalisavi vojnik” i “Škrtac”.

Ovaj autor obrađuje scene iz obiteljskog građanskog života. On u fino tkivo grčke komedije unosi elemente grube komike, pa i lakrdije. Koristi plesne i glazbene umetke prilagođene ukusu rimske publike željne razonode. Karakteristično za Plautove komedije je vješto vođena intriga. Tu presudnu ulogu ima rob, sočan narodni govor, živi dijalozi te jasno ocrtani i karikirani likovi.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>