Nabavite najbolji električni bicikl!

Smogovci

“Smogovci” su roman namijenjen prvenstveno djeci i mladima, a bavi se temama o tome kako izgleda život mladih u Zagrebu. Sam naslov romana “Smogovci” ima preneseno značenje od riječi smog jer roman opisuje živote mladih koji žive u centru grada koji je pretpostavljamo zagađen smogom.

Ovaj roman je najuspješnije i svakako najpoznatije djelo, popularan među djecom i mladima, ali i kod odraslih. Popularnost svjedoči i tome što je doživio i svoju ekranizaciju te smo imali prilike uživati u televizijskoj seriji.

Sastoji se od 36 kratkih poglavlja u kojima smo imali priliku upoznati obitelj Vragecovih te njihove susjede iz Nebodera, Nosonje i njegovog sina Dade. Na samom početku svakog poglavlja ističe se jedna rečenica koja nagovještava daljnju radnju i pobuđuje znatiželju kod čitatelja.

Tema romana, o kojoj se priča u cijelom romanu, je ljubav, dobrota i plemenitost, a rad je mjerilo vrijednosti čovjeka. Roman je prožet humorom koji još više daje na zanimljivosti.

Roman je napisan na standardnom hrvatskom književnom jeziku, a ponegdje su ubačene i rečenice na kajkavskom dijalektu te zagrebačkom žargonu.

Stil pisanja je humorističan. Iako autor opisuje krajolike i interijere, opisi nisu dugački jer bi preopširni opisi remetili dinamičnost radnje.

Vrijeme radnje: sredinom 70-ih godina

Mjesto radnje: uglavnom u zagrebačkom kvartu Peščenici. Povremeno se radnja odvija i u drugim zagrebačkim kvartovima (Maksimir, Sljeme, Kvaternikov trg…).

Kratak sadržaj

Radnja romana “Smogovci” odvije se u zagrebačkom kvartu Peščenica. U knjizi se taj dio zove Naselak. Naselak se smjestio u onom djelu Peščenice gdje su uličice krivudave, a kuće bez ikakve forme i u neskladu s urbanističkim planovima. U tom djelu Peščenice kuće su male, obiteljske, s lijepim vrtovima.

Na jednom djelu Naselka izgrađena je nova zgrada. Radi se o deveterokatnici u kojoj je smješteno puno novih stanova. Ona se naziva Neboder. Djeca iz Nebodera i Naselka pohađaju školu u samom centru Peščenice pa kada idu u školu moraju prelaziti glavnu i jako prometnu ulicu. U tome moraju biti oprezni jer vozači ne paze kako voze, tj. ne poštuju prometna pravila.

Školu će ove godine prvi puta pohađati i Slon, Dado, Marina i Štefek Vragec. Slonu je to nadimak, a dobio ga je po prezimenu Slalom koje je samo skraćeno u Slon. Njegov tata bio je nogometni trener. Dado stanuje u novom Neboderu s roditeljima. Njegov tata je slikar, a svi ga zovu Nosonja. Marina ne živi u Naselku već u obližnjoj Harambašićevoj ulici. Ona je tek nedavno došla u Zagreb iz Karlovca. Dado će se zaljubiti u Marinu. Štefek Vragec ima čak šestero braće s kojima živi i jednu sestru o kojoj brine susjeda. Naime, otac im je umro, a mama je otišla raditi u Njemačku kako bi zaradila novac i kako bi mogla platiti školovanje, ali i obnoviti trošnu i staru drvenu kuću u kojoj žive njezini sinovi. Najstariji od Vrageca, Drago, brine se za svoju braću. Svaki od Vrageca po nečemu je specifičan.

Štefek polazi prvi razred i odličan je učenik iako baš i ne provodi puno vremena za knjigom. Najmlađi od Vrageca zove se Buco. On je stalno gladan i u konstantnoj je potrazi za hranom. Cobra ima jedanaest godina i također pohađa školu. Bavi se izumima i od svoje braće najviše je vezan uz majku. Mazalo želi jednoga dana postati velikim slikarom jer više od svega voli likovnu umjetnost. Pero voli nogomet i jako je talentiran, a također on se i školuje za električara. Najstariji Dragec ima dvadeset godina i on cijelu obitelj kontrolira svojom čvrstom rukom i ozbiljnošću.

Dunja također ide u istu školu kao i gore spomenuta djeca. On ide u VIII b s Mazalom. Njezin otac je policajac i stalno pazi na svoju kćer. Zovu ga Žandar. Iako se pravi često da je strog, to je više gluma radi njegovog posla policajca.

Tijekom priče se osim spomenutih đaka, ali i njegovih roditelja pojavljuju još i neki drugi susjedi iz Naselka. Najpoznatiji je August Krantek kojeg zovu Papirus. On je star i stalno ga se može vidjeti uz svog psa koji se zove Cucak. U radni se ističe i Crni Džek koji slovi za huligana te njegov brat Mali Džek. Spominje se i puno drugih Zagrepčana te dvojica Austrijanaca.

Sve je počelo kada je Dado trebao krenuti u školu. Na humorističan je način prikazana cijela situacija u kući, Dadin dolazak u školu te događanja u razredu. U razredu se među učenicima najviše ističe Štefek, svi ostali kao i Dado nisu baš i najblistaviji učenici. Čak se Slonov tata muči s nekim gradivom iz matematike.

Nadalje, prikazuju se sva područja koja su bitna za radnju, a to su Neboder, Naselak i škola te neki događaji u obitelji Vragecovih.

Radnja dalje teče u različitim smjerovima. Slonov tata otkrio je talent nogometaša u Peri Vragecu te ga je odlučio malo pogurati kako bi talent bio i iskorišten. Doveo ga je da igra za juniore Dinama te je Pero postao i velika nogometna zvijezda. Vrageci su jako bili ponosni na svog brata.

Ali Pero nije krenuo u dobrom smjeru. Previše se ponio za slavom te je krenuo krivim putem. Počeo se družiti s huliganima na čelu kojih je bio Crni Džek. Sve to dovelo ga je i do velikih novčanih problema te on počinje po Naselku otimati ženske torbice. Prozvali su ga “Fantom na biciklu”. O fantomu pišu i poznate zagrebačke novine “Večernjak”. Isto tako obitelj Vragec često priča i komentira priču o fantomu, a nitko ni ne sluti da se radi o njihovom bratu, slavnoj nogometnoj zvijezdi.

U to isto vrijeme Mazalo se zaljubi u Dunju. Ljubav procvjeta na satu engleskog jezika, a njih dvoje doživjet će kao par mnoge zgode i nezgode. Kada su išli u kino sreli su Malog Džeka koji Matala prisili da mu da teško steknut džeparac kojim se htio pokazati pred Dunjom. Zatim, ljube se pred ogradom starog Papirusa, kada se ograda sruši i oni upadnu u dvorište. Od tamo ih otjeraju Papirus i njegov pas Cucak. Oni idu i na maturalac gdje se jako dobro provedu, ali Dunju ugrize zmija za nezgodno mjesto.

Slikar Nosonja također je pun zgoda i nezgoda. Pošto mu se nikako ne rastaje od svog sina Dade, on ga prati u školu. Tamo spašava neke đake koji su zakasnili na nastavu, a i okreće se i zviždi za zgodnom učiteljicom. Dadi je to sve noćna mora i srami se što ga otac prati uopće u školu. Nosanja vodi i Dadu u zoološki vrt gdje su proveli neko vrijeme kod majmuna jer se Nosanja s njim odlučio svađati, a nakon toga slučajno je upao i u bazen s morskim lavovima.

Kada se Dado i njegova majka razbole, otac Nosonja ih liječi bolje od bilo kakvog liječnika dajući im velike količine luka i češnjaka. Isto tako na vrlo čudan način opravda Dadin izostanak iz škole. Nosanja se uputi i na izlet s Vragecima gdje im se izgubi Buco. Uočio je Nosonja i Mazalov veliki talent u slikarstvu te će se među njima razviti veliko prijateljstvo. Nosonja će i brati gljive kao veliki stručnjak, ali će se u posljednji čas otkriti da su one nejestive, tj. otrovne. Kod primanja nagrade u “Lisinskom” za crtani film, Nosonja će ponovo doživjeti nezgodu.

Jednom prilikom kada je Buco krao pekmez, slučajno je doznao da je tajanstveni fantom upravo njegov brat Pero. Iako je Peri obećao da nikome neće odati tu tajnu, on je ipak razglasi među svojom braćom. Vrageci tada održe suđenje kod kuće Peri gdje donose nekoliko pravila. Sav novac bit će vraćen u tajnosti žrtvama, a to će Pero zaraditi tako da će raditi najteže poslove na kući koja je već dugo u izgradnji. Isto tako ponovo će krenuti u školu i na nogometne treninge koje je zapustio. Ne smije više ni pomisliti na druženje s Crnim Džekom radi kojeg se i uvalio u sve ove probleme. A Dragec se pobrinuo da Crni Džek ni ne pomisli više imati posla s Vragecima. Naime, jedne noći ga je teško pretukao.

Cobri je jako nedostajala majka pa je odlučio pobjeći do Frankfurta kako bi bio uz nju. No, zabunom je došao do Beča te an kraju završio u dvorcu Schonbrunnu gdje je prepao tamošnje čuvare. Nakon tih anegdota dospio je nekoga uz pomoć Bečana do majke u Frankfurt.

Kasnije, Cobra se sprijateljio s Papirusom i njegovim psom jer je Cucka spasio od smrti. Također, papirus mu je pomogao da dođe do posebnog papira koji će mu pomoći za izradu krila za letjelicu kojom će pokušati letjeti. I to je odmah i isprobao. Pao je s krova gimanastičke dvorane, ali srećom nije bilo posljedica.

U međuvremenu je umro stari papirus, sakupljač papira i Cobrin dugogodišnji prijatelj. Njegov pas Cucak pripao je Cobri.

Vrageci pomalo gradnju kuće privode kraju. I kada su mislili da je uskoro sve gotovo dolazi Damir Travica, građevinski inspektor koji nakon nadgledanja odluči da kuću moraju srušiti jer je bespravno sagrađena. Ipak, Vrageci su spriječili rušenje. Našli su rupu u zakonu koja kaže da se kuća ne smije rušiti ako u njoj živi trudnica. Vrageci nisu znali da im to može pomoći, ali Dragec je imao rješenje. Dragec je imao ženu koja je bila u drugom stanju i ime joj je bilo Sonja. Nitko nije znao da Dragec ima ženu i još k tome da je trudna.

Na kraju romana svi likovi se nalaze na Dinamovoj utakmici. Uživaju u majstorskim potezima vrhunskog nogometaša Pere Vrageca.

Likovi: Dragec, Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco, Dunja, Dado, Nosonja, Maja, žandar, Papirus…

Analiza likova

Ovaj roman specifičan je po tome da nema jednog ili dva lika koji se mogu okarakterizirati kao glavni likovi. Ovdje likovi nastupaju kao zajednica, društvo. Tako možemo u prvom redu primijetiti važnost Vrageca, i to od Drageca koji je najstariji pa sve do Buce koji je najmlađi.

Kroz priču se susrećemo s mnoštvo likova i svaki od njih je na neki način važan te opisan opisom, kroz dijalog ili kroz neko zbivanje u knjizi. Ti dijalozi, opisi i zbivanja su obično i humoristični pa čak i glavni negativci ne djeluju toliko strašno, već simpatično (na primjer Crni Džek).

Jedan od zanimljivijih likova je lik slikara Nosonje. Osim što je slikar, on je autor crtanih filmova i ilustrator. Specifičan je zato što na poseban način brine o svom Dadi. On se može spustiti na njegov nivo, nivo đaka. Često izvodi i sam svakakve šale, vragolije i gluposti, a na kraju obično izvuče i deblji kraj. On brine i za ostalu djecu, posebno za Vragece, a Mazalu će biti podrška da se još posveti još više slikanju. On je jednostavan, dobroga srca i plemenit te kroz njegov lik možemo pročitati i jednu od pouka romana koja glasi da je u životu sve bolje i lakše ako se gleda s daškom optimizma.

Biografija: Hrvoje Hitrec

Hrvoje Hitrec (1943.) hrvatski je književnik, romanopisac, filmski i televizijski scenarist, poznat po brojnim knjigama za djecu.

U Zagrebu je diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Bavio se novinarstvom i politikom, no najviše utjecaja ostavlja u književnosti.

U njegovim romanima i pripovijetkama, glavno mjesto radnje je Zagreb. Prvi njegov roman je “Pustinjakov pupak”, a slijede “Manijak” i “Ljubav u crnom baršunu”. Slijede još neka najpoznatija djela: “Smogovci”, “Smogovci i strašni Bongo”, “Zbogom”, “Smogovci i biće iz svemira”, “Smogovci u ratu”, “Kanjon opasnih igara”.

Najveću popularnost postiže televizijski serijal “Smogovci” napisan po istoimenoj sagi o odrastanju djevojčica i dječaka. Hitrec je bio jedan od najistaknutijih ekologa u hrvatskoj književnosti, a tako je i nastalo djelo “Eko Eko”.

Bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, a godine 1990. postao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a nakon toga ministar informiranja.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>