Nabavite najbolji električni bicikl!

Snjeguljica

Snjeguljica je klasična bajka prema kojoj je snimljen i dugometražni crtani film iz poznatog studija Walt Disney-a.

Ova bajka kao i većina tadašnjih bajki ima zlu vješticu, odnosno maćehu, lijepu djevu, princa i skupinu patuljaka. Na kraju dobro pobjeđuje zlo, a lijepa princeza živi do sretno do kraja života sa svojim princem.

Kratak sadržaj

Jednom davno u jednom kraljevstvu, kraljevna je rodila djevojčicu čiji su obrazi bili bijeli poput snijega zbog čega je na kraju dobila ime Snjeguljica.

Kraljevna je umrla, a otac se ponovo oženio. Ovog puta je to bila zla žena koja je zapravo bila vještica. Smatrala se najljepšom u cijelom kraljevstvu i šire, a uz sebe je uvijek imala čarobno ogledalo koje joj je govorilo da je najljepša.

Ogledalo joj je to govorilo svakog dana sve do jednog kada je reklo da je Snjeguljica najljepša mlada djevojka. Ogledalo je reklo istinu, a maćeha se jako naljutila i postala je jako ljubomorna. Odlučila je napakostiti Snjeguljici.

Maćeha je naredila lovcu da povede Snjeguljicu u šumu i tamo je ubije. Lovac je odveo djevojku u šumu, ali nije imao srca ubiti ju, pa ju je pustio da pobjegne, a on je zaklao svinju i uzeo njeno srce kako bi dokazao kraljici da ju je doista ubio. Neko vrijeme kraljica je bila mirna.

Snjeguljica je bježala duboko u šumu da se sakrije od zle maćehe. Lutajući šumom naišla je na kućicu u kojoj se nalazilo sedam patuljaka. Patuljci su se sažalili nad njenom pričom pa su je pustili u kuću, a ona im je zauzvrat čistila i kuhala te su svi bili sretni novo nastalom situacijom.

Jednog dana maćeha je opet pitala ogledalce tko je najljepši na svijetu. Očekivala je svoje ime jer je mislila da je Snjeguljica mrtva. Ogledalo joj je reklo da je Snjeguljica najljepša što je kraljicu šokiralo i razbijesnilo. Ogledalo joj je i reklo gdje se Snjeguljica nalazi.

Kraljica je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i sama ubiti Snjeguljicu. Prerušila se u prosjakinju i napunila košaru jabukama, a na vrh je stavila najljepšu jabuku koju je napunila otrovom. Patuljci su svaki dan odlazili raditi u rudnik i pri izlasku bi uvijek upozorili Snjeguljicu da ne razgovara s nepoznatima.

Prosjakinja joj je ponudila jabuku, čim je Snjeguljica zagrizla prvi zalogaj, srušila se na pod. Kad su se patuljci vratili, našli su Snjeguljicu kako leži nepomično na podu. Pokušavali su je oživiti na sve načine, kada su vidjeli da spasa nema, odlučili su joj napraviti stakleni lijes jer će je tako moći gledati još neko vrijeme. Bila je prelijepa da bi ju zakopali u zemlju. Lijes su pokrili lijepim cvijećem i svaki dan stražarili kraj Snjeguljice.

Jednog dana sumom je prolazio mladi princ i ugledao prekrasnu Snjeguljicu kako leži u lijesu. Pitao je patuljke koja je to djevojka, oni su mu ispričali što se dogodilo, a princ se nakon toga sagnuo i poljubio djevojku. Djevojka je otvorila oči i jabuka joj je izletila iz grla. Patuljci su bili presretni što je njihova Snjeguljica živa. Princ je zaprosio Snjeguljicu, ona je pristala, a patuljci su ih otpratili do prinčeve palače. Kad je maćeha saznala za sve to, pala je na mjestu mrtva.

Biografija: Braća Grimmm

Jacob Grimm je rođen 1785. godine, a umro je 1863. godine. Osim kao autor bajki Jacob je bio poznati lingvist i filolog, koji je tijekom svog života objavio njemački rječnik. Wilhem je bio mlađi brat, rođen 1786. godine, umro 1859. godine. Zajedno s bratom je radio na izdavanju njemačkog rječnika. Obojica su radila na području filologije i lingvistike.

Braća Grimm su autori najpoznatijih bajki u kojima i danas uživaju čitatelji cijelog svijeta. Dolaze iz Njemačke.

Za vrijeme studija u Marburgu nekoliko su se puta izjasnili protiv kralja Ernesta Augusta I., nakon čega su protjerani sa sveučilišta. Kako nisu mogli završiti studij počeli su raditi više toga. Putujući Njemačkom prikupljali su materijale za bajke.

Slušajući priče starijih generacija, napravili su bajke prema kojima su snimljeni crtani i igrani filmovi. Braća Grimm su se trudila da ne mijenjaju puno ono što su čuli, nego su htjeli doraditi bajke i prilagoditi ih mnogima.

Prvi dio njihovih priča objavljen je 1812. godine. Zbirka je sadržavala samo 86 priča, a kako je bila objavljivana nekoliko puta, broj je na kraju porastao na 200. Zajedno su ih prikupljali, obrađivali, a za jezičnu i stilsku verziju pobrinuo se mlađi brat Wilhelm. Njihove su bajke za razliku od ostalih i onih koje je potpisao Charles Perrault, bile vedrije i bez puno moraliziranja.

Najpoznatija djela braće Grimm su: “Snjeguljica”, “Trnoružica”, “Ivicu i Marica”, “Crvenkapica” i mnoge druge.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>