Nabavite najbolji električni bicikl!

Tajni leksikon

Tajni leksikon tematizira život tinejdžera. Roman govori o ljubavi Anamarije i Igora koja je morala isprva prevladati nekoliko prepreka kako bi na kraju bila ostvarena. Anamarija ima veliku podršku svojih prijateljica Bojane i Zale.

Sve važne informacije pronalaze u leksikonu koji kruži školom i nudi im sve odgovore. Anamarija nije jedina koja je zapazila Igora. Tu je i Patricija koju Anamarija baš i ne simpatizira pa smišlja, uz pomoć Bojane, razne nepodopštine.

Roman je pisan u formatu dnevnika tako da se sve informacije dobivaju od pripovjedača u prvom licu. Anamarija opisuje svoj život, svoju obitelj i prijatelje. Autor često koristi žargone i na taj način vjernije dočarava život tinejdžerice Anamarije.

Anamarija često u dnevniku govori o svojim problemima i dogodovštinama. Njena ljubav s Igorom na kraju ipak završava uspješno na njenoj proslavi trinaestog rođendana.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: Zagreb, Bohinjska bistrica u Sloveniji

Vrijeme radnje: drugo polugodište sedmog razreda

Kratak sadržaj

1. Moja galaksija (glavni planet)

Anamariju Kirchmayer iz sna budi alarm. Ona se budi i govori čitatelju kako ide u sedmi razred, uskoro će joj trinaesti rođendan. Prezime joj je malo komplicirano pa bi ponekad htjela da se drugačije preziva. Mama joj se zove Dubravka, a tata Vladimir.

Voli se družiti s Igorom i Bojanom. Igor je odličan u informatici, bavi se plivanjem, a i sladak je. S Bojanom ide u razred i ona joj je najbolja prijateljica. Ponekad se druži i sa Zalom, djevojčicom koja je rođena u Sloveniji. No, ona ide u sedmi A, a Anamarija i Bojana sedmi C.

Također ima brata i sestru. Matej ide u prvi razred, a Katarina ima petnaest godina i pohađa drugi razred Klasične gimnazije. Mama je zaposlena kao arhitektica,a tata je nuklearni fizičar.

2. Moja galaksija (sporedni planet)

Neki od drugih ljudi koji su dio Anamarijinog života su Petra koja je često nepredvidiva u svom ponašanju. Poznaje i Mraveca koji je veliki štreber. I na kraju Orfej, dječak s kojim je jednom otišla u kino, a on ju je cijelo vrijeme pokušavao poljubiti. Anica je dobra prijateljica koja slovi kao najbolji poznavatelj filmova u njihovom razredu.

Anamarijin popis prekine Bojanin poziv. Mora se brzo spremiti, inače će zakasniti u školu. To nikako ne bi bilo dobro jer prvi sat ima kemiju koju predaje opaka profesorica.

3. Tajni leksikon

Nakon nastave Bojana donese leksikon koji joj je poslao Domagoj iz Zalina razreda. Našle su se u šest po dogovoru kako bi čitale što su drugi pisali. Zadnja osoba koja je ispunila leksikon bila je Patricija iz njihovog razreda.

Anamarija joj nije baš naklona, a nakon što su prešle i prokomentirale njene odgovore zaključile su da laže. Neko vrijeme su joj se smijale, a kad su vidjele da je napisala da se ljubila s tri dečka, iza trojke su dodale nulu. Kad su vidjele da je za simpatiju navela ime Igor H. strašno su se iznenadile. Na kraju su odustale i nisu ispunile leksikon.

4. Elementarna nepogoda

Zala za proljetne praznike ide kod bake u Bohinjsku bistricu pa je pozvala Anamariju i Bojanu da joj se pridruže. Njima se svidjela ta ideja. Nakon što je Bojana vratila Domagoju neispunjen leksikon, on nezadovoljno prokomentira kako je uobražena glupača.

Zala, Bojana i Anamarija skupa odu do McDonalds’a i  tamo sretnu Patriciju koja je bila u društvu starijeg dečka. One su to naravno sve komentirale kasnije, a Patricija ode dalje na vespi s mladim gospodinom.

5. Elementarna nepogoda II.

Bojana i Anamarija dobile su jedinicu iz matematike i to pred same praznike. Anamariji je dosta ovih neprilika pa jedva čeka otići u Sloveniju. Zalin otac će ih sutra odvesti.

6. Dežela

Zala je prijateljicama objasnila kako ”dežela” znači država. Zalin otac se zadržao samo prvu večer, a sljedeće jutro se vratio za Zagreb. Djevojčice su jako lijepo ugostili. Cijeli dan su provele skupa, pričajući o raznim temama tako da su rano legle, iscrpljene od cjelodnevnog druženja.

Anamariji je Igor malo nedostajao pa je odlučila nazvati ga, ali njegova mama joj je rekla da je Igor u kinu jer ga je Patricija pozvala da idu gledati film. Anamarija je bila u šoku.

Nazvale su ga sljedeći dan i ovaj put je bio doma, ali u jednom trenutku su čule kako njegova majka nudi Patriciji sok. Djevojke su bile zaprepaštene. Ostatak vremena bile su zaokupljene pričom o Igoru i Patriciji.

7. Imperij uzvraća udarac

Dok su gledale film Ratovi zvijezda: imperij uzvraća udarac, Bojana smisli plan kako će prevariti Patriciju. Ponudile su njenoj prijateljici, Snježani lažne odgovore za test iz fizike. Snježana ništa nije posumnjala.

Profesor je bio iznenađen s odgovorima četiri učenika. Snježana, Patricija, Suzana i Igor su prepisali one lažne odgovore. U Vinceku su proslavile uspjeh, ali ipak im je bilo žao što su podvalile i Igoru. Anamarija je pričala prijateljicama kako je njena sestra ušla u godine kad je opsjednuta svojim izgledom. Cijelo vrijeme se promatra u zrcalu.

8. Sestrinska ljubav

Anamarija je večerala s Katarinom kad zazvoni telefon. Bila je to Bojana, zvala je Anamariju da idu u kino. Anamarija ispriča prijateljici o Katarininom dečku Kreši i kako mu je njihov tata zabranio da je posjećuje u kući jer je čudan.

Odlučile su gledati film Prva ljubav. Bojana ispriča kako je vidjela Kristijanovu mamu kako nosi sunčane naočale, i bila je uvjerena da je to zato što je muž pijanac tuče jer tko nosi naočale u četvrtom mjesecu.

Zala joj poruči kako bi mogla biti novinarka i raditi za CNN jer je dobra u istraživačkom novinarstvu, a Bojana se malo uvrijedi na takav komentar. Anamarija čitav film nije mogla prestati razmišljati o Igoru.

9. Kravlje ludilo? Slinavka?

Bojana i Anamarija su odlučile pripaziti na Suzanu i Patriciju ako slučajno budu planirale kakvu osvetu. Sve novine pišu o kravljem ludilu, bolesti koja se proširila. Anamarija pomisli kako bi mogla odglumiti bolest i tako izbjeći koji ispit u školi.

Bojana je dobila pismo od Roberta iz sedmog A. Pozvao ju je da se nađu u pet popodne u subotu kod McDonalds’a. Sumnjale su da je riječ o podvali.

10. Baywatch ponuda

Znale su da će ih tamo čekati Suzana i Patricija, pa su poslale Hrvoja iz Zalinog razreda s pismom. Tamo je pisalo kako ih produkcija Baywatch zove na suradnju jer im treba još koja glupa cura. Suzana i Patricija bile su bijesne.

Svi su ih prozvali Baywatch cure. Katarinu je ostavio dečko, na veliko zadovoljstvo njihovih roditelja.

11. Igorova bolest

Igor je završio u bolnici jer je dobio mononukleozu. S obzirom da su posjete zabranjene, Anamarija, Bojana i Zala mu pošalju pismo. Anamarija već mjesec dana nije vidjela Igora i nije mogla prestati razmišljati o njemu. S druge strane, Patricija je ubrzo našla novog dečka.

12. Ozdravljenje i povratak u školu

Igor se vratio u školu i Anamarija je bila oduševljena. Katarina ima novog dečka Gordana koji je mnogo bolji od Kreše. Djevojke su se našle kod Anamarije i gledale album Životinjskog carstva i pričale o svemu. Zala im je rekla da ih neki u njenom razredu zovu trkuljašicama.

13. Ljubav?

Anamarija je dobila kasni poziv na telefon. Bila je to Zala. Vidjela je kako je Igor u jednom leksikonu napisao kako bi ostatak života htio provesti s Anamarijom Kirhcmayer. Odlučila je pozvati ga na svoj rođendan.

14. Moj slavljenički tulum

Proslava je bila u subotu. Mama je pripremila kolače i sokove pa je s tatom i Matejem otišla kod kumova, a Katarina je otišla kod Gordana. Igor je kasnio, ali je na kraju došao. Zabavljali su se,a kad su pustili lagane pjesme Igor je pita za ples i izjavi joj ljubav.

Prije nego što je tulum završio poljubio ju je i pozvao u kino.

15. Napokon, ljubav!

Brzo se proširila vijest kako su Igor i Anamarija zajedno. Bojana i Robert su također završili zajedno i već su počeli planirati kako će se družiti preko ljeta.

Likovi: Anamarija, Bojana, Igor, Patricija

Biografija: Želimir Hercigonja

Želimir Hercigonja rođen je u Zagrebu 29. ožujka 1956. godine. Bavi se pisanjem i to uglavnom piše djela za djecu. Napisao je tri zbirke priča te bajke za djecu. Bajkovnica je objavljena 1997. godine, Srebrnasta nit snova 1999., a 2000. izlazi Vladar ledene osame.

Jedan od poznatijih romana je upravo Tajni leksikon koji je objavio 2001. godine. Neke od poznatijih slikovnica su : Maslačkova kruna objavljena 2001. i Tuga, radost i divlja svinja također objavljena 2001.

Uz to što piše prozu poznat je i po pisanju poezije, posebno one namijenjene djeci. Neki od knjiženih uzora i utjecaja na njegovo stvaralaštvo su Hans Christian Andersen te Charles Perrault.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>