Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Tartuffe

“Tartuffe” je djelo autora Jean Baptiste Poqelin Molierea i spada pod komediju. Radi se o tipičnoj plautovskoj komediji. Ona se sastoji od pet činova u kojima se događaju uvod, zaplet, vrhunac radnje i rasplet događaja.

Moliere je komediju napisao davne 1644. godine i te iste godine prikazana je po prvi put. Nakon prikazivanja, Moliere je imao problema s dobivanjem dozvole za nastavak prikazivanja. Naime, princ Conde je u društvu kralja pogledao Scaramouchea te je nakon toga izjavio da publika nije dobro prihvatila njegovu komediju zato što je tema njezine radnje ismijavanje i izrugivanje gospode što je tada bio veliki problem.

U konačnici, predstava je ipak bila ponovo izvedena i nastavila se izvoditi i dalje. Riječ Tartuffe je nakon izvođenja ove komedije dobila i svoje značenje. Ona je od tada predstavljala licemjernu osobu, odnosna hipokrita.

Kratak sadržaj

1. čin

U tijeku je svađa u kući Orgona. Svađa je nastala između gospođe Pernelle (Orgonove majke) i ostatka ukućana, a tema svađe je Tartuffe. Ukućani pokušavaju uvjeriti gospođu Pernelle da je Tartuffe jedna obična varalica i lažan čovjek koji ih je iskoristio jer su bili naivni, ali ona se nikako ne da razuvjeriti. Ona ostaje pri svom mišljenju da je Tartuffe jedan pobožan čovjek kojemu trebaju pomoći. Oni su s vremenom postali toliko naivni da je Orgon počeo toliko veličati Tartuffea da ga je nazivao svojim bratom. U međuvremenu je Cleante postao pomalo sumnjičav oko Marijaninih zaruka. Već se tada dalo naslutiti da Orgon razmišlja o tome kako će njezinu ruku dati Tartuffeu. Cleante tada upozorava Orgona da ne odstupa od svoje riječi koju je dao.

2. čin

Orgon ipak odlučuje da će zaručiti svoju kćer Marijana za Tartuffea. Tartuffe se do tada još nije pojavio u komediji, no pretpostavka je da je zainteresiran za zaruke iako ga Marijana ne zanima. Marijanina pratilica – Dorina sarkastičnim komentarima ismijava Orgona i njegovu naivnost. Orgon se na kraju na nju naljuti. Valerij – Marijanina ljubav, priča s Marijanom i govori joj da pristane na dogovorene zaruke iako su oboje jedno u drugo jako zaljubljeni. Dorina je prekinula njihovo jadanje i odlučila je smisliti plan kako da razotkrije da je Tartuffe lopov i varalica.

3. čin

Dorina je smislila plan kako bi mogla otkriti Tartuffea. Naime, ona i Damis (Orgonov sin), trebali bi prisluškivati razgovor između Elmire i Tartuffea. Elmira je Orgonova žena u koju se Tartuffe strstveno zaljubio. U početku, sve je krenulo dobro i po planu. Tartuffe je priznao Elmiri da je zaljubljen u nju, ali kada je Damis to čuo, pobjesio je te se razotkrio i napao Tartuffea. U taj čas dolazi i Orgon i Tartuffe odmah iskorištava njegovu naivnost. Orgon se toliko naljutio na Damisa da ga je istjerao iz kuće. Uz to, u naletu emocija on Taruffea proglašava jedinim vlasnikom njegove imovine i sve prepisuje na njega. Tartuffe je sve to prihvatio jako skromno, razmišljajući u sebi o činjenici kako mu je sada sve otvoreno prema obiteljskim sredstvima Orgona.

4. čin

Cleante pokušava razuvjeriti Orgona, govoreći mu da radi gluposti, ali on i dalje ne želi slušati i govori mu kako vjeruje svojim osjećajima. Elmira ga konačno nagovori da se tijekom njezina i Tartuffeova razgovora sakrije ispod stola kako bi čuo što joj Tartuffe govori. Orgon je pristao na to, no i dalje je uvjeren da ne može čuti ništa loše. Dolazi Tartuffe i odmah počinje obasipati Elmiru s lijepim riječima, izjavljujući joj ljubav. Elmira odugovlači sve više i više jer želi izvući sve više iz Tartuffea. Tartuffe tada govori Elmiri kako će njihova veza moći funkcionirati jer je njezin suprug Orgon velika naivčina. orgon se tada jako razljuti i krene napadati Tartuffea. Tartuffe je bijesan i odlazi iz kuće s riječima kako će se svima osvetiti. Orgon je u šoku, ni sam ne vjeruje što se dogodilo. Ali na pomolu su već novi problemi. S Tartuffeom su nestali i tajni papiri koje je Orgonu predao njegov prijatelj Argas. Tartuffe je poziciji da to sve može dobro iskoristiti. Uz to, sva Orgonova imovina prepisana je na njegovo ime.

5. čin

Gospođa Pernelle uvjerava svoga sina Orgona da je Tartuffe dobar i pošten čovjek i da griješi. Orgon se na to jako razljuti govoreći joj da je sve čuo, a i vidio te da će Tartuffe protiv njih iskoristiti to što mu je on prepisao svu svoju imnovinu. Dolazi gospodin Loyal koji obavještava ukućane da se Tartuffe obratio sudu, kao i kralju i da se do sutra moraju svi iseliti iz njegove kuće, kuća više nije njihova. Gospođa Pernelle se na to zgrozi. Malo nakon toga dolazi Valerij i govori Orgonu da mora pobjeći jer je Tartuffe pokrenuo čitav proces protiv njih. No, dolazi činovnik koji je riješio cijelu dramu. Govori im da su otkrili Tartuffea koji je već prije zadavao ljudima iste probleme. Uz to, zanemarili su tajne dokumente koje je Orgonu dao njegov prijatelj Argas. Komedija je završila pozitivno, krenule su pripreme za vjenčanje između Marijane i Valerija.

Vrsta djela: Komedija

Mjesto radnje: Pariz

Vrijeme radnje: 17. stoljeće

Likovi: Tartuffe, Orgon, Elmira, gospođa Pernelle, Damis, Marijana, Valerij, Cleante, Dorina, gospodin Loyal…

Analiza likova

Tartuffe – licemjeran i lažan čovjek oko kojeg se vrti cijela radnja iako se pojavljuje kao lik tek u trećem činu. Proračunat i jedini cilj mu je da na lak način dođe do novca. Uvukao se u bogatu obitelj s jednim ciljem – da izvuče što više novca i svoju korist. Pravio se da mu je potrebna pomoć pa je tako zadobio povjerenje gospodara Orgona. Pristao je i na brak s Orgonovom kćeri iako nije ništa osjećao prema njoj. S druge strane zavodio je Orgonovu ženu Elmiru. Beskrupulozan i nemoralan čovjek koji je na kraju otkriven u svojoj laži.

Orgon -gospodar kuće u koju se uvukao Tartuffe. Naivac kojeg je lako prevariti. Dosljedan je sebi i tvrdoglav. Nije vjerovao svojim ukućanima koji su ga pokušavali uvjeriti u to da je Tartuffe lažljivac i prevarant. Uz to imenovao ga je vlasnikom njegove imovine. Na kraju je spoznao da je pogriješio i da je prevaren.

Elmira – Orgonova žena. Ona je zaintrigirala Tartuffea. Kada je postala svjesna toga da je Tartuffe u nju zaljubljen htjela je što prije to dokazati i svome suprugu koji joj do samoga kraja nije vjerovao u to da je Tartuffe prevarant.

Marijana – Orgonova kći i Damisova sestra. Iako je zaljubljena u Valerija, njezin otac Orgon je planira udati za Tartuffea. Nije se često pojavljivala u radnji, iako se radnja vrti i oko tih zaruka.

Damis – sin Orgonov. Nije otpočetka vjerovao Tartuffeu i ogorčen je time što mu njegov otac Orgon nije htio vjerovati. Njihova svađa je došla do toga da ga je Orgon htio izbaciti iz kuće.

Valerij – mladić koji je iskreno zaljubljen u Marijanu.Nema ga često u radnji, ali možemo primijetiti da je čestit, plemenit, pošten, pametan i hrabar.

Cleante – Orgonov šurjak i Elmirin brat.

Dorina – Marijanina vjerna pratilica. Dobroćudna, vjerna obitelji. Često je u svome govoru ironična i sarkastična, a na taj način ismijava lakovjernost ukućana. S velikom ljubavi se brine o Marijani, a Tartuffea je odmah pročitala u laži.

Autor: Jean Baptiste Poqelin Moliere

Biografija: Jean Baptiste Poqelin Moliere

Jean Baptiste Poqelin Moliere rodio se 1622. godine i jedan je od najpoznatijih francuskih komediografa te uz Corneillea i Racinea, najbolji predstavnik “zlatnog vijeka” francuske drame koja je svoj vrhunac doživjela u 17. stoljeću.

Osim kao književnik Molière je djelovao i kao scenarist te doprinio mnogo razvoju humoristične satire.

Molière je rođen kao Jean-Baptiste Poquelin 15. siječnja 1622. godine u Parizu. Još je kao mladić odlučio da neće nastaviti karijerom pravnika, nego umjesto toga posvetiti se teatru gdje će kao glumac, pisac, redatelj te direktor glumačke družine raditi sve do kraja svog života, a tako je na kraju i bilo.

Napisao je 33 komedije, neke u stihovima, a neke u prozi, a koje se smatraju ogledalom francuskog društva 17. stoljeća. Molière se uvijek trudio pokazati karaktere iz svih slojeva društva te sredine Francuske iz 17. stoljeća, osuđujući pritom i ismijavajući sve što je smatrao da ne ide u skladu s prirodom, koja je po njemu bila simbol razuma.

Najpoznatije komedije su: “Tartuffe”, “Kaćiperke”, “Don Juan”, “Škola za žene”, “Umišljeni bolesnik”, “Škola za muževe”, “Škola za žene”…

Molière je ipak više želio pisati tragedije, ali je na kraju postao slavan zbog farsi koje su bile izvođene uvijek nakon tragedija i za razliku od njih pisane u jednom činu. Kasnije se posvetio pisanju glazbenih komedija.

Bolovao je od tuberkuloze s kojom se zarazio još kao mladić, a samo nekoliko sati nakon što je na pozornici iskašljavao krv Molière je umro. Bilo je to 17. veljače 1673. godine u Parizu.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>