Nabavite najbolji električni bicikl!

Tri domobrana

Tri domobrana jedna je od najpoznatijih novela autora Miroslava Krleže. Objavljena je 1921. godine u “Savremeniku” te 1922. godine u zbirci “Hrvatski bog Mars” u Zagrebu.

Novela nam donosi detaljan opis dana hodnog bataljuna kapetana ili satnika Jurja Ratkovića koji se često spominje i kao Ratković Jablanski. Dan nam donosi njihove pripreme prije samog odlaska na frontu.

Autor nam je prikazao stanje potpune nediscipline koji tada vladaju, što dovodi krajnje do histerije, a s čime se suočava i sukobljava kapetan Ratković. On agresivno prekorava i vrijeđa pojedince što dovodi do pomalo kaotičnog stanja.

Vrsta djela: novela

Vrijeme radnje: 17. stoljeće

Kratak sadržaj

Održava se mimohod, a satnik Račić nije pozdravio Slavka Wallensteina, pukovnika. Ne osjeća se dobro, umoran je jer se noć prije svađao sa ženom s kojom ima i dijete. No, njegovo stanje nije izazvalo nikakvo žaljenje od ostatka te prima udarce i pljusku.

Iz pisarnice, desetar Kohn prijavio je brojne neugodne događaje, a to su stalne borbe i svađe između žena koje se naguravaju ispred kasarne i straže, domobran Trtek tražio je dopust zbog toga što mora izbivati radi majčine smrti i sprovoda, a uz to sve dva su domobrana dezertirala iz skupine koja je išla na prijavu zbog poštede. Jedan od njih bio je Skomrak koji je kapetanu poslao pismo u kojem je napisao da je Ratković kupio kobilu za erarski novac, a spomenuo mu je i bogatu ljubavnicu Kayser. Drugi nestali vojnik zvao se Đuro Fink.

Ukradene su iz kasarne i četiri lagane puške (karabinke), u toaletu su razbijene lampe, a provaljeno je i u stol, netko je onečistio i popljuvao cigarete, papir, pera i olovke. Odnesen je i novac koji je bio dobitak brijačnice koja je bila otvorena za vojnike samo zbog Ratkovićeva zalaganja.

Policijska istraga nije donijela nikakve rezultate. Uostalom, prema ponašanju policijskog psa moglo bi se zaključiti da je počinitelj svih tih djela sam kapetan. Račić je izvrijeđao Ratkovića te je nakon toga obješen na kesten i to tako da rukama visi prema dolje. Prije toga isto to učinili su i Ciganinu Makeku.

Kapetan nema sluha za to da svojim ljudima koji ga zamole da noćni izlazak da mogu posjetiti žene. Nakon što je popodne posjetio ljubavnicu osjetio je da je ravnodušna oko toga da on odlazi na frontu. On vjeruje da iza toga stoji činjenica da ima novog ljubavnika koji je pomorski potporučnik fregate.

Na straži je predvečer iscrpljeni Račić. Autor nam je ispričao dio o prošlosti. O tome kako su Ratković, Račić i Skomrak pohađali zajedno školu. Račićeva majka bila je skromna žena koja se kasnije mnogo puta obraćala “Jurici” – Ratkoviću da joj pomogne da njezina sina svojim ugledom i primjerom dovede u red. Račić je dugo lutao u inozemstvu, a za vrijeme balkanskih ratova činilo se da je u Makedoniji. Besciljno luta i nema snage kako bi svoju racionalnost i borbu za pravdom usmjerio na pravi put.

Ratković mu je bio našao posao u dopisništvu novina, ali Račić nije htio da ga bilo tko sažaljeva, on je htio ići na frontu.

Straža je dovela uhićenog Skomraka, a tada se sukobe trojica školskih kolega. Ratković je iznerviran zbog neposlušnosti i anarhije svojih podređenih i ne uspijeva se kontrolirati. Ljude nazuva svinjama. Skomraka je počeo tući po glavi sabljom te ga je raskrvario. Račić ga glasno zove iz sobe i pokušava mu objasniti o tome koliko je važno ljudsko dostojanstvo. Predočio mu je svoje razmišljanje o tome da bude tolerancije među njima i da zajedničkim snagama sagledaju interese dok ih društvo trga i šalje u smrt.

No, razgovor nema nikakve svrhe, uzaludan je. Govor moralista Račića nema nikakve svrhe, njegove riječi kao da idu u zrak jer Ratković koji je bio opsjednut karijerom ne shvaća ljudsku logiku te misli da Račić govori nebuloze. Nakon što se pozdrave čisto službeno, svatko odlazi na svoju stranu.

Novela “Tri domobrana” bogata je događajima i opisima individualnih odnosa. Radi se o najtradicionalnijoj priči zbirke “Hrvatski bog Mars”. No, iako je napisana vrlo čitko i živahno, ona nije jedna od onih što će ostaviti najdublji dojam. Ova novela zanimljiva je zbog velike raznolikosti likova i odnosa koji iz toga proizlaze.

Likovi: Račić, Ratković, Skombrak

Analiza likova

Jurica Ratković Jablanski – glavni lik novele. Bio je strog kapetan, zahtijevao je od svojih vojnika red i disciplinu. Školovao se i završio škole da bi postigao nešto u životu. Često je u svojoj disciplini pretjerivao pa nije imao sluha za molbe svojih vojnika. Uz to, koristio je silu da bi ih urazumio pa ih je tako često tukao ili vješao. Bio je prijatelj s Račićem i Skomrakom od mladih dana, zajedno su pohađali školu, ali sada kada su morali zajedno djelovati u vojsci nikako se nisu mogli složiti. Njemu du podređeni bili Račić i Skomrak koji su se često s njim sukobili jer su bili dosta buntovni i anarhični što Ratković nije mogao podnijeti.

Račić – od mladih dana dosta buntovan i često je provodio svoju volju nikoga ne slušaju i ne poštujući autoritete. Njegova majka od mladih je dana s njim imala problema pa tako nije završio niti školu. Ratković mu je našao posao u dopisništvu novina, ali on to nije htio raditi. Odbijao je bilo kakvu pomoć jer nije htio da ga netko sažalijeva. Susreo se ponovo s Ratkovićem u vojsci pripremajući se za front i tada nije mogao podnijeti da je on njemu podređeni pa su se stalno sukobljavali.

Franjo Skomrak – buntovan i anarhični lik. Nije popuštao u svojim naumima. On je bio jedan od vojnika koji je dezertirao, a svom školskom kolegi napisao je pismo u kojem mu je prijetio do te mjere da će ga ubiti.

Biografija: Miroslav Krleža

Miroslav Krleža je cijenjeni esejist, dramatičar, pripovjedač, kritičar i pjesnik. Rođen je 7. srpnja 1893. godine u Zagrebu, a nakon što je u rodnom gradu završio pučku školu i četiri razreda gimnazije, otišao je put Pečuha kako bi upisao kadetsku školu za domobrane.

Završio je kao jedan od najboljih zbog čega je dobio carsku stipendiju i otišao u Budimpeštu na vojnu akademiju Ludoviceum. Tamo se zadržao dvije školske godine, a nakon toga je 1913. godine napustio akademiju i otišao u Skopje kako bi se pridružio srpskoj vojsci kao dobrovoljac. Ali umjesto da se pridruži vojsci uhićen je pod sumnjom da djeluje kao austrijski špijun. Poslan je u Beograd na ispitivanje.

Nakon prelaska granice kod Zemuna, hvataju ga austrijske vlasti i nakon saslušanja puštaju, pa je sredinom 1913. godine opet došao u Zagreb. Shvativši kako je sve ono što je ostalo iza njega bilo samo plod njegovog mladenačkog zanosa, odlučio je posvetiti se književnom stvaralaštvu.

Godine 1919. oženio se Leposavom Kangrga, a u razdoblju između dva svjetska rata živio je kao pravi književnik i pritom objavio razna književna djela i pokrenuo časopise. Od 1914. godine do 1981. godine Krleža je napisao razna djela i iza sebe ostavio veliku umjetničku vrijednost. Od 1950. godine nalazio se na čelu Jugoslavenskog leksikografskog zavoda. Umro je 29. prosinca 1981. godine u Zagrebu.

Najznačajnija djela su: “Tri simfonije”, “Balade Petrice Kerempuha”, “Gospoda Glembajevi”, “Povratak Filipa Latinovicza”, “Na rubu pameti”, “Hrvatski bog Mars”…

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>