Nabavite najbolji električni bicikl!

Trnoružica

Trnoružica je klasična bajka koju je prvo objavio Charles Perrault pod nazivom “La Belle au bois dormant”, a braća Grimm su je objavili pod naslovom “Dornröschen”. Bajka govori o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo.

Kratak sadržaj

Jednom davno živjeli su kralj i kraljica koji su pokušavali dobiti dijete, ali nisu uspijevali. Kraljica je jednog dana naletila na žabu koja joj je obećala da će za godinu dana roditi kćer.

Kraljevskom paru se doista rodila kćer. Kako im se ispunila velika želja, odlučili su napraviti veliku proslavu. Pozvali su i vile na krštenje koje su živjele u kraljevstvu. Običaj je bio da svaka vila poželi nešto lijepo i time daruje dijete.

Osim spomenutih vila, bila je jedna stara vila koju su zaboravili pozvati na proslavu. Jako se naljutila zbog toga te puna bijesa krenula prema dvorcu. Dvorani su postavili stol za 12 vila, one su izrazile svoje dobre želje, a tada se pojavila i stara vila.

Bila je toliko ljuta da je je uzviknula strašnu kletvu i zaprijetila da će djevojčica doživjeti smrt kada odraste jer će se ubosti u vreteno. Djevojčica će s napunjenih 15 godina doživjeti strašnu sudbinu koju neće moći izbjeći.

Svi su ostali u šoku i nevjerici. Tada je istupila zadnja dobra vila koja još nije rekla svoju želju za lijepu kraljevnu. Rekla je da kletvu ne može poništiti, ali ju može ublažiti tako da djevojčica ne umre nego umjesto toga zaspe, a nakon 100 godina spavanja će doći princ koji će ju poljubiti i probuditi iz sna. Rekla je da princezu može spasiti samo poljubac prave ljubavi.

Kralj je bio jako u strahu zbog princezine sudbine da je odlučio spaliti sva vretena u kraljevstvu kako bi se izbjegla strašna sudbina. No, princeza jednog dana ostaje sama i upušta se u istraživanje dvorca.

Lutajući dvorce, naleti na staru ženu koja je sjedila za vretenom i prela. Bila je znatiželjna i sama je htjela probati presti. Tako se nažalost ispunilo prokletstvo zle vile. Trnoružica je zaspala snom koji će trajati sto godina.

Bilo je mladića koji su se pokušavali probiti do nje kroz raslinje kako bi je probudili. Neki su ostali i bez života zbog toga. Nakon sto godina, u gradu se pojavio mladić koji je čuo priču o dvorcu i odlučio ga posjetiti. Njegova je prisutnost imala suprotan učinak na raslinje i ono se počelo razmicati i pretvarati u prekrasno cvijeće.

Ušao je u dvorac, dvorani su spavali, a on je krenuo u potragu za Trnoružicom. Čim ju je ugledao, zaljubio se na prvi pogled. Poljubio ju je, a ona se istog trena probudila. Kraljevna se probudila, a s njom i cijelo kraljevstvo i nastavilo živjeti tamo gdje je stalo. Trnoružica i princ su se vjenčali i živjeli sretno do kraja života.

Biografija: braća Grimm

Zahvaljujući braći Grimm mnoga djeca su mogla uživati čitajući priče o zanimljivim junacima koji su na kraju uvijek mogli pobijediti zlo. Braća Grimm su poznati autori iz Njemačke, koji su uz pomoć narodnih priča uredili bajke u kojima su uživala djela, ali i odrasli.

Jacob Grimm je rođen 1785. godine, a umro je 1863. godine. Osim kao autor bajki Jacob je bio poznati lingvist i filolog, koji je tijekom svog života objavio njemački rječnik. Wilhem je bio mlađi brat, rođen 1786. godine, umro 1859. godine. Zajedno s bratom je radio na izdavanju njemačkog rječnika. Obojica su radila na području filologije i lingvistike.

Braća Grimm su autori najpoznatijih bajki u kojima i danas uživaju čitatelji cijelog svijeta. Dolaze iz Njemačke.

Za vrijeme studija u Marburgu nekoliko su se puta izjasnili protiv kralja Ernesta Augusta I., nakon čega su protjerani sa sveučilišta. Kako nisu mogli završiti studij počeli su raditi više toga. Putujući Njemačkom prikupljali su materijale za bajke.

Slušajući priče starijih generacija, napravili su bajke prema kojima su snimljeni crtani i igrani filmovi. Braća Grimm su se trudila da ne mijenjaju puno ono što su čuli, nego su htjeli doraditi bajke i prilagoditi ih mnogima.

Prvi dio njihovih priča objavljen je 1812. godine. Zbirka je sadržavala samo 86 priča, a kako je bila objavljivana nekoliko puta, broj je na kraju porastao na 200. Zajedno su ih prikupljali, obrađivali, a za jezičnu i stilsku verziju pobrinuo se mlađi brat Wilhelm. Njihove su bajke za razliku od ostalih i onih koje je potpisao Charles Perrault, bile vedrije i bez puno moraliziranja.

Najpoznatija djela braće Grimm su: “Snjeguljica”, “Trnoružica”, “Ivicu i Marica”, “Crvenkapica” i mnoge druge.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>