Nabavite najbolji električni bicikl!

Twist na bazenu

Twist na bazenu roman je autora Jadranka Bitenca. Riječ je o romanu za djecu, a naslov se ujedno odnosi na ime operacije unutar radnje koju provode tri dječaka. Glavni lik je dječak Ado koji živi sa sestrom Natašom, mamom i problematičnim, nasilnim ocem.

Roman sadrži kriminalistički zaplet koji se odnosi na vijest kako u Bregani netko krade časopise s kioska pored tržnice. Taj dio povezan je s napuštenim bazenom i Ado odluči otkriti kradljivca. Autor u romanu daje realan prikaz disfunkcionalnih obitelji.

Adin otac je alkoholičar i često kažnjava svoju djecu batinama ili ih psihički maltretira. Lennonovi roditelji su rastavljeni, a Hrgo živi s tetom jer su mu roditelji alkoholičari. U roman je uključena i ljubavna priča. Ado i Lennon su zaljubljeni u istu djevojku Ljiljanu, pa prepuštaju njoj neka odluči s kim će biti.

Autor daje realan prikaz ovih tematika, ali koristi se često humorom i žargonima. Pripovjedač je u prvom licu, tako da sve saznajemo iz Adine perspektive.

Vrsta djela: dječji roman

Vrijeme radnje: mjesec dana prije kraja školske godine

Mjesto radnje: Bregana, Zagreb

Kratak sadržaj

Ado i Nataša su u strepnji čekali povratak mame Ružice s informacija u školi. Pravili su se da uče kad je mama stigla. Bila je jako nezadovoljna jer Nataša imala dvije jedinice i nakupila je previše trojki. Nakupila je toliko loših ocjena, a nastava traje još svega mjesec dana. Da stvar bude još gora uhvatili su je u školskom wc-u kako puši cigarete s Bubicom.

Nataša obeća mami da će od sada više učiti pa mama odluči da neće ništa o tome govoriti njihovom tati jer uvijek dobije batine zbog loše ocjene. Iako je Ado odlikaš bio je u problemima jer ga je učiteljica uhvatila kako baca papiriće po učionici.

Život u njihovoj obitelji ispunjen je naglaskom na red i disciplinu, ako nisu poštivali pravila oca, koji je bio časnik u prijevremenoj mirovini, bili bi kažnjeni. Nataša je neko vrijeme živjela s bakom i tamo joj bilo ugodno, no baka je otkrila kako joj krade novac i nakit pa ju je poslala natrag u Breganu.

Otkako se vratila iz Zagreba već je dva puta dobila batina jer nije na vrijeme obrisala prašinu. Nataša je bila kod bake jer ju je tata tamo poslao nakon što ju je njena mama kad je imala dvije godine ostavila kod oca Zvonkeca i otišla. Otac ju je zatim poslao kod svoje mame u Zagreb. Iako je baka za to dobivala novce, Nataši je ona bila najdraža osoba.

Što se Ade tiče, namjerno je bacao papiriće kako bi učiteljici Kontroli odvukao pažnju i kako bi kriomice mogao predati pismo svojoj simpatiji. Njegov prijatelj Lennon i on su se zaljubili u istu djevojku iz razreda, pa su joj odlučili poslati pismo i ostaviti njoj konačnu odluku.

Lennonov otac pravi je hipi, nosi košulje s cvjetnim uzorkom, inače je stručnjak za računala, ali gotovo sve vrijeme provodi slušajući Beatlese. Supruga ga je ostavila i otišla u Stuttgart. Lennonov otac smislio je plan kako oživjeti bazen na Bregani. Za to je zadužio svog sina Lennona, Adu i Hrgu, a operaciju je nazvao Twist na bazenu.

Dečki bi imali zadatak počistiti prostor, počupati travu, on će sve financirati, a onda se možda i ostali odluče priključiti. Izašla je vijest kako netko krade ilustrirane časopise s kioska koji se nalazi preko puta Lennonova doma. Ado je pomislio kako bi Ado mogao uhvatiti lopova i tako postati slavan i možda progurati svoj bend Podroom band.

Lennon je tu zamisao odmah odbacio, a Ado je imao osjećaj da njegov prijatelj ne razumije kako je to kad te doma tako često čekaju batine. Ado je dobio odgovor na svoje pismo. Ljiljana iz 6.a odgovorila mu je kako je on taj kojega voli, Lennonu je malo bilo krivo kad je čuo.

Pozvao ju je u kino poslije škole, ali kad je došao doma vidio je oca kako pije sa susjedom Zvonkecom i znao je da neće moći u kino pa se otresao na sestru Natašu. Ado je imao i mlađeg brata, ali on je stanovao s bakom i djedom u Kloštar Ivaniću, njega su poslali tamo kad se Nataša vratila iz Zagreba.

Tata je bio ljut jer je Ado nakon nastave ostao igrati nogomet, a trebao je otići na šišanje kod Zvonkeca. Mama mu nije mogla pomoći, jednom je pokušala pa je i ona dobila pljusku. Ado je znao da ga čekaju batine pa prizna da je zaboravio i krene se lupati po glavi.

Dočekala ga je pljuska, ali ne od oca već od mame. Odgurala ga je u sobu i vikala na njega jer se tako ponižava pred ocem, ali Ado je bio zbunjen jer mu je draže ovako kad prođe bez batina. Otac mu ne dopušta odlazak u kino jer sutra moraju kopati temelje za novu kuću.

Ado se iskrade iz kuće i zaputi se prema kinu. Pričekao je da završi film. Ljiljana je izašla sa svojom prijateljicom pa se nje nekako morao riješiti. Sjeli su na klupu, a na kraju su se i poljubili. Nakon toga otpratio je Ljiljanu kući gdje ju je čekala prijateljica Bubica. Otišao je do Lennona, jer ga je ranije zamolio da ga kasnije odveze kući na biciklu no on se nije pojavio pa je krenuo pješke.

Dok se vraćao kući otkrio je kraj bazena skrovište onoga tko krade časopise. Ugledao je tamo i Zvonkeca. Stranac skoči na njega, a Ado uhvati letvu i opali ga po glavi i pobjegne. Mama ga je dočekala na prozoru, došla se dogovoriti za sutra i vidjela da ga nema.

Kopanje temelja je prošlo tako što je tata sjedio pod voćkom, a oni su radili. Ado je odlučio da mora istražiti što se to događa kod bazena. Kasnije ga je posjetio Lennon i pozvao ga da idu kod Hrge. Također su pozvani kod Bubice na rođendan sutra. Bit će samo njih četvero, Bubica, Ljiljana i njih dvojica. Lennon je pronašao novu simpatiju, bila je to Bubica.

Tata i mama odlaze za Zagreb jer im je djed Joža javio da dođu po krovište i stolariju. Neće ih biti tjedan dana i Ado i Nataša moraju za to vrijeme iskopati temelje. Otišli su kod Hrge koji stanuje s tetkom jer su njegovi roditelji pijanci. Ispričao im je da se sinoć kod bazena sukobio s nekim i da ga je neki treći tip udario letvom.

Ado je bio tamo i odlučio je otkriti što to Hrga skriva. Lennon je čitavu noć promatrao kiosk, ali ništa nije vidio. Otišli su do bazena u izvidnicu. Dok su istraživali netko je ukrao Lennonov bicikl. Odlučili su se vratiti kući na ručak i nakon toga izvući iz Hrge što to skriva.

Ispostavilo se da je Nataša uzela bicikl, Ado joj nije dopustio da ide s njima jer mora učiti kako bi ispravila ocjene. Ona ih je pratila, uzela bicikl i otišla kod Bubice. Pripremili su se za Bubičin rođendan, ali Adi ništa nije išlo kako treba. Lennon se motao oko Ljiljane i nije mogao ništa izvući iz Hrge, na kraju mu to sve dozlogrdi pa odluči otići kući.

U ponedjeljak navečer Ado je bio sam kod kuće jer se Nataša nije vratila. Nije mu bilo ugodno čitavu noć provesti sam u toj staroj kući. Bio je ljut jer je Nataša pobjegla kad je on odgovoran za nju. Naljutio je profesora zemljopisa kako bi ga ovaj istjerao van pa da može provjeriti kod kuće da li se Nataša sad tamo skriva.

Nataša nije bila kod kuće pa je otišao do bake. Posjetile su je Nataša i Bubica noć prije i ukrale joj novac. Dok se vraćao kući pukne mu guma na biciklu, ali naišao je Lennonov tata na motoru pa ga poveze do Bregane.

Promatrao je sljedeće jutro kiosk. Otišao je do bazena i ušao u jednu od svlačionica. Otkrio je kradljivca, bio je to Hrga, krao je časopise za nekog čovjeka koji mu je davao novac za sendvič. Kod kuće ga je dočekala Nataša koja se popela na trešnju i slušala glazbu.

Bio je ljut i isfrustriran od toliko problema pa je počeo mahnito kopati temelj. Za ništa ga više nije bilo briga, dosadilo mu je za sve biti odgovoran i samo je nastavio kopati.

Likovi: Ado, Nataša, Lennon, Hrgo, otac Zvonkec, mama Ružica, Bubica, baka Matilda

Biografija: Jadranko Bitenc

Jadranko Bitenc rođen je 29.6.1951. godine u Vrhniki, Slovenija. Završio je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je 1981. godine.

Odmah nakon završetka fakulteta zaposlio se kao nastavnik u osnovnoj školi, tamo radi u periodu od 1982. do 1984. godine. Godine 1988. postaje član Društva hrvatskih književnika. Od 1990. godine zaposlen je kao voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić- Grad.

Bavi se organizacijom raznih događanja i aktivnosti za mlade i starije. Organizira tako susrete lektirnih i nagrađenih dječjih književnika, lutkarske županijske radionice u Ivanić-Gradu, radionice mode i dizajna, filmske radionice, tenisku školu i sl.

Njegova djela dio su antologija hrvatske dječje i tinejdžerske književnosti, a djela su mu i u čitankama za osnovne škole. Godine 1983. piše roman za odrasle Statist, a objavio je četiri romana za djecu: Lana, godina mačke, Ljeto na koljenima, Twist na bazenu, Pyjama blues te dva romana za tinejdžere Osmijeh nepopravljivog optimista te Meko okidanje.

1996. godine dobio je nagradu grada Ivanić-Grad za doprinos kulturnom životu grada i hrvatskoj dječjoj književnosti.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>