Nabavite najbolji električni bicikl!

Vlak u snijegu

“Vlak u snijegu” je dječji roman u kojoj djeca imaju glavnu ulogu. Govori se o putovanju djece iz Velikog sela koju je učitelj Mato Lovrak poveo na izlet u veliki grad, a na kraju su se našli zatrpani u snijegu.

Radnja je temeljena na istinitoj priči. Glavnina radnje se odvija u vlaku, a ostatak u Velikom Selu, gradu i školi.

Pouka romana je važnost zajednice i kolektiva kako bi se lakše prevadali problemi. Govori nam ako smo marljivi i pošteni, možemo prevladati i nesavladive prepreke.

Snježni krajolici su predivno opisani, djelo odiše humorom uz puno smiješnih anegdota.

Kratak sadržaj

Na početku djela možemo vidjeti opis najljepše kuće u Velikom Selu, škole u koju su dolazila djeca iz udaljenog sela Jabukovca. To su bili Ljubana, Drago i Pero, troje prijatelja koji su u svađi još od igre svatova.

Jednog dana učitelj u školi im je pričao zanimljivu priču o tome kako se nekad živjelo u zadrugama. Predložio im je da i oni slože jednu takvu zadrugu i nekoga postave za domaćina ili vođu koji će se nalaziti na čelu organizacije. Pero je htio da odaberu njega jer je bio iz bogate obitelji i mogao je druge podmićivati raznim poklonima. Ljuban je za razliku od Pere bio siromašan, ali pravedan i pošten, pa su njega odabrali za domaćina.

Uskoro nakon što je osnovana zadruga, škola je dobila poziv iz grada da dođu na higijensku izložbu. Poziv je vrijedio za osmi veljače. Za mnoge je to bilo prvo putovanje u životu i uzbuđenje je zaista bilo na vrhuncu. Na vagon vlaka kojim su trebali putovati napisali su “Zadruga Ljubanovac” jer se tako zvala, a Ljuban je bio zadužen da sve prođe u najboljem redu.

Mnogi su bili začuđeni velikim gradskim kućama. Čim su došli posjetili su izložbu, nakon toga su obišli tvornicu čokolade, tiskaru gdje se tiskaju novine i tvornicu suhomesnatih proizvoda. Kraj su rezervirali za odlazak u kino, ali tada je učitelju pozlilo. Odveli su ga u bolnicu zbog čega su zadrugari ostali sami, pa su ih nadležni iz kina pomogli odvesti do željezničke stanice.

Nakolodvoru ih je čekalo pismo da se moraju pokazati kao složni zadrugari i sami vratiti kući. Ljuban je morao paziti na sve jer je on bio glavni domaćin. Već na samomm polasku je krenulo snježno nevrijeme. Vlak je krenuo, ali su počeli problemi.

Ljuban je dao prijedlog da skupe svu hranu na jedno mjesto jer ne zna koliko će trajati putovanje. Neki su se pobunili protiv toga pa ih je kondukter Lazić odveo u drugi vagon da ne bi došlo do problema. Slijedila ih je i Draga.

Kako se na pruzi stvorio veći nanos snijega, vlak je morao stati. Ložač i strojovođa su pokušali nakon što su odvojili vlak probiti nanos, ali lokomotiva se još više zakopala u nanos i vagoni su ostali bez grijanja. Ljuban se odmah pokrenuo i organizirao tri grupe kako bi pomogli osloboditi lokomotivu, a tada su se počeli vraćati članovi Perine grupe koji više nisu imali hrane što im je Pero podijelio.

Zadruga nije bila zlonamjerna pa ih je primila nazad, a i trebala im je dodatna radna snaga. Draga se nije osjećala dobro pa ju je Ljuban smjestio u vagon za bolesnike i počeo njegovati. Svi su se bacili na posao kako bi oslobodili lokomotivu, te na kraju i uspjeli. Lokomotiva je priključena i opet je toplo. Ljubanova organizacija je bila jako dobra, čime je bio i kondukter zadovoljan.

Svi su bili umorni pa su odlučili malo prileći dok ne dođe pomoć iz grada. Pero je odlučio ukrasti malo hrane, no Ljuban ga je odmah primijetio i odmah su se potukli. Kukavica Pero je molio Ljubana za milost. Ljuban mu je na kraju dao hranu i pustio da bude s ostatkom zadruge. Dragi je bilo bolje, a došla je i pomoć iz grada.

Kad su djeca stigla u selo, roditelji su odahnuli što su svi dobro. Kondukter je rekao Perinom ocu kako njegov sin nije bio s ostalima u slozi što je naljutilo oca. Draginom ocu je rekao da se može Ljubanu zahvaliti što je dijete dobro. Na kraju je Perin otac poveo djecu u Jabukovac i opet su svi bili složni.

Analiza likova

Ljuban – Glavni lik koji ima sve odlike dobre osobe – plemenit je, pošten, domišljat i hrabar. Vođa je svoje zadruge. ako često zbija šale i razne vragolije, zna biti i ozbiljan pogotovo kada se radi o zadruzi. Sjetio se rješenja koje bi moglo pomoći strojovođi kod lokomotive. Nije zlopamtilo, što se posebno vidjelo u odnosu s Perom kada je Pero mislio da će ga Ljuban tužiti učitelju za nestašluke koje je učinio prema njemu. Bio je zaljubljen u Dragu i za nju bi učinio sve što je potrebno da ga primijeti. Za nju bi učinio sve, odnosi se prema njoj kao pravi kavalir i prijatelj. Bio je zaslužan što njena bolest nije pošla po zlu. Prikazan je kao dječak bez mana kojeg poštuju svi. Učitelj mu je dao svoje povjerenje, a imao je i kondukterovo divljenje.

Pero – Odrastao je u bogatoj obitelji, imao je sve što je poželio. Bio je drugačiji od Ljubana. Bio je razmažen, sebičan i grub. Volio je lagati, bio je ljubomoran, neuredan i svadljiv. s druge strane bio je strašljiv i tužibaba. Htio je biti domaćin zadruge pa je koristio svoje bogatstvo da bi došao do cilja. Tako je krao od kuće novac i kupovao slatkiše kojima je podmićivao djecu da mu daju glas. Voli se sukobiti s Ljubanom jer je, između ostalog, i ljubomoran na njega. No, uvijek izvuče deblji kraj i biva poražen. Moli ljubana za oprost, a Ljuban mu oprašta. Ocu je bilo žao kad je saznao kako mu se sin ponaša. Na kraju priče se mijenja uz Ljubanovu pomoć.

Draga – zaljubljena je u Ljubana, ali to ne želi priznati. Tvrdoglava je i inatljiva. Kada vidi Ljubanovu zainteresiranost, još više se inati. On joj donese lončić vode, ona ga prolije. Nije voljela Peru i nije mu dopustila da je podmiti da glasa za njega. Ipak, kada se naljutila na Ljubana, odvojila se od društva s Perom i prešla je u drugi vagon. Tek kad se razboljela je uvidjela svoju grešku. Pokajala se i vratila društvu. Shvatila je značenje društva i zajednice.

Učitelj -njegova uloga u romanu nije velika. On je osnivač zadruge koju prepušta učenicima kako bi se naučili zajedništvu. Dobrog je srca, blag i ima sluha za dječje probleme.

Kondukter – nema povjerenja prema đacima jer zna da rade štetu u vlaku. Ipak, simpatičan je i svidio mu se Ljuban. Na koncu knjige kad se rastaje s Ljubanom, poteče mu suza.

Biografija: Mato Lovrak

Rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Kako je odrastao na selu, u svojom djelima često opisuje život u ruralnim sredinama. Književnim radom bavio se 50 godina, a najviše književnih radova napisao je za djecu.

Najveću popularnost stekao je zahvaljujući romanima “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”. Djela su dramatizirana, a prema njihovom sadržaju su snimljeni i filmovi. Moga djela su prevedena na više jezika. U romanima se oslanjao na radnju s elementima didaktičkog i pustolovnog.

Dio književnog stvaranja je posvetio i pripovjetkama.

Njegova djela: “Desetorica hrabrih”, “Anka Brazilijanka”, “Neprijatelj br. 1 i “Divlji dječak”, “Tri dana života”, “Zeleni otok”, “Andrija Jug” i mnoga druga.

Mato Lovrak umro je 1974. g. u Zagrebu.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>