Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Zagonetno pismo

Zagonetno pismo autora Zlatka Krilića uzbudljiv je roman za djecu koji će držati čitatelja od početka do kraja u neizvjesnosti. Naime, na samom početku autor nas suočava s napetom situacijom kada dolazi do pljačke stana, a Kištra je sam kod kuće. Pljačkaši se služe prijevarom kako bi što lakše došli do plijena.

Roman je poučan i govori nam da ne smijemo biti lakovjerni. Uvijek moramo biti na oprezu i pokušati što bolje procijeniti situaciju. Uz to, autora nas uči i kako je prijateljstvo važno, odnosno odanost i poštenje. Pravi prijatelj uvijek mora biti spreman pomoći svom prijatelju u teškim situacijama.

Mjesto radnje: Zagreb

Vrijeme radnje: jedne jeseni

Kratak sadržaj

Jednoga dana kada je Kištra bio sam kod kuće netko je pozvonio na vrata. Kištra je tada naivno odmah otvorio vrata nepoznatim ljudima koji su mu se predstavili kao specijalna policija. Kasnije će se saznati da se u biti radi o velikim prevarantima i razbojnicima.

Prevaranti su tako iz Kištrinog stana odnijeli sve vrijedne stvari tako što su ih utrpali u kombi RTV servisa, a potom su se odvezli u nepoznato.

Cijeli je slučaj prijavljen policiji i oni tragaju za razbojnicima, u prvi mah bezuspješno. Kištrini prijatelji pozvali su ga na nogometnu utakmicu, a on se zbog pljačke nije mogao tamo pojaviti. Njegovi prijatelji ni ne sluteći što se dogodili, proglašavaju Kištru izdajnikom i kukavicom.

Od svih osoba, jedino je Marina vjerovala da nije onakvim kakvim su ga svi nazivali. Naime, Marina je oduvijek bila zaljubljena u njega i znala je da Kištra ne bi samo tako lako izdao prijatelje. I Kištra je zaljubljen u Marinu, no nikako ne može skupiti hrabrosti da joj to i kaže.

Kištra se jako zanima kako napreduje istraga pa često odlazi na policiju ne bi li saznao novosti. Odluči i kako će Marini reći da je već dugo zaljubljen u nju te tako počinje, na njihovo obostrano zadovoljstvo, i njihova veza.

Razgovarali su u Kištrinom stanu te su došli do spoznaje da je u cijelu pljačku vjerojatno umiješan i poštar Tuna.

Malo nakon toga, veza između Marine i Kištre stavljena je na kušnju. Naime, lijepa djevojka iz škole Lili, pod svaku je cijenu htjela hodati s Kištrom.

Istraga nije davala nikakvih rezultata i inspektor Vidović bio je već vidno razočaran jer nikakvih dokaza nije bilo. U taj čas, Marini je dostavljeno preporučeno pismo. Kada ga je otvorila znala je da se nalazi u velikoj opasnosti. Tada je odmah pomislila na Kištru te ga je brzo nazvala. No, Kištra je bio jako ljut na nju zbog ljubomore pa joj je spustio slušalicu nimalo joj ne vjerujući.

Tada već prerušeni pljačkaši dolaze do Marininog stana spremni na akciju. Marina ih je prepoznala, ali nikako nije mogla spriječiti pljačku.

Pljačkaši su brže bolje pokupili svoj plijen i pohitali do kombija. Marina je odmah htjela nazvati svog tatu u Švedsku no nije mogla jer je tada shvatila da nema telefona. Pljačkaši su odnijeli i njega.

No, tada se događa preokret. Kod kombija su ih već čekali inspektor Vidović s policijom.

Iako je Kištra bio jako ljut na Marinu, ipak joj je vjerovao te je odmah nazvao policiju. Za vrijeme dok su policajci lovili sve pljačkaše, Kištra je otišao u Marinin stan da bi se uvjerio da je dobro. Tamo ju je našao vezanu i odmah ju je oslobodio.

Kištra je tada bio glavni junak, a i pomirio se s Marinom te su njih dvoje obnovili svoju vezu.

Likovi: Kristijan (Kištra), Marina, pljačkaši, Kištrina mama, inspektori Vidović i Mile, Kištrini prijatelji Silos, Traka i Anđelak, Lili, poštar Tuna, prijateljica Višnja koju svi zovu Trešnja…

Analiza likova

Krešimir Kovačićek – glavni je lik i svi ga zovu nadimkom Kištra. On je po svim karakteristika jedan sasvim običan dječak. Ne ističe se po ničemu, niti je puno bolji niti je puno gori od drugih. Lako vjeruje drugima i naivan je, iako je jako hrabar i odan kada je to potrebno. Ponekad se voli hvaliti, no nikada nije zlonamjeran. Oduvijek je zaljubljen u Marinu, ali nikako da skupi hrabrost da joj to kaže. Iako je bio ljut i jako povrijeđen, prevladao je svoj ego i pomogao je Marini. U isto vrijeme on policiji pomaže u hvatanju prevaranata.

Marina – dobra i pristojna djevojčica koja s Kištrom ide u istu školu.Stanuje u blizini škole, a u Kištru je već dugo zaljubljena. Nikada ga nije iznevjerila pa čak ni u najtežim situacijama kada Kištrin prijatelj Traka posumnja u njega. Ponekad je malo ljubomorna. Kada joj se dogode teške situacije, uvijek će prvo potražiti Kištrinu zaštitu i pomoć.

Biografija: Zlatko Krilić

Zlatko Krilić hrvatski je pisac koji piše za djecu i za odrasle. Rodio se 1955. godine u Osijeku.

Rane dane djetinjstva proveo je u Čepinu, a školovao se u Zagrebu gdje je završio Pedagošku akademiju. U Zagrebu živi i danas.

Jako brzo shvatio je kako će se njegov život vrtjeti oko književnosti, a završen studij kasnije mu je bio od velike pomoći kod pisanja pripovijetki za djecu.

Od knjiga za djecu i mlade moramo izdvojiti priče “Početak plovidbe”, “Prvi sudar”, “Veliki zavodnik”, “Šaljive priče i priče bez šale” te romane “Čudnovata istina”, “Zagonetno pismo” i “Zabranjena vrata”. Za odrasle je napisao roman “Živi pijesak”.

Objavio je i zbirku igrokaza “Krilate lutke” i “Kazalište lutaka i drugi igrokazi”. Za pripovijetku “Početak plovidbe” koja je izašla u nekoliko izdanja, dobio je i nagradu “Grigor Vitez”. Krilić se bavi i pisanjem filmskih i televizijskih scenarija.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>