Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Zaljubljen do ušiju

“Zaljubljen do ušiju” je dječji roman u kojemu je tema prava ljubav. Cijeli roman ispričan je poput dnevnika u prvom licu, a glavni pripovjedač je dječak Mario. Na samom početku dječak priča kako na njega utječe ljubav, a nakon toga radnja se vraća u prošlost i na događaje koji su prethodili njegovoj zaljubljenosti.

Roman čini trideset poglavlja, a svaki od njih ima naslov. U uvodu saznajemo sve o glavnom liku i njegovoj obitelji, a zaplet započinje njihovom selidbom u Zagreb. Tada Mario shvati da se zaljubio u djevojčicu Lanu. Vrhunac radnje događa se kada Mario piše Lani oproštajno pismo gdje je obavještava o svom odlasku. Završetak i rasplet radnje dovodi Marijeve roditelje u Novu Gradišku te čitanje Laninog pisma u kojem mu govori kako jedino njega voli.

Mario je nesretno zaljubljen u djevojčicu Lanu za koju smatra da se nalazi u vezi s Grgom. Sve to dovodi do prave pomutnje i zapleta, a da bi prenio pažnju na sebe, Mario čak namjerno oslabi u školi. Osim ljubavne priče između Maria i Lane, autor je usporedno prenio i ljubav Marijevih roditelja te tako pokazao na kakve sve nedaće može naići par u zreloj dobi.

Čitatelji saznaju kako nisu sve ljubavi idealne iako traju dugo. Kroz ljubavni život mame i tate, čitatelji saznaju kako u svaku ljubav treba ulagati i graditi je. Važan je kompromis i nesebičnost jer jedino tako ljubav može opstati. Ljubav i iskrenost idu zajedno pa je pouka knjige da u ljubavi uvijek moramo biti iskreni.

Autor je u romanu prikazao i socijalne motive poput bračne krize s kojima se u današnje vrijem susreće sve više parova. Htio nam je pokazati kako sve to utječe na djecu koja se teško nose s takvim situacijama.

U romanu je također opisan život u gradu i na provinciji te se lako može uočiti kako izgleda život na obje strane.

Zanimljivo je da Mario spominje kako ni sam ne vjeruje što ga je snašlo i tek sada može shvatiti što ustvari znači biti zaljubljen:

“Smijao sam se prijateljima koji su bili nesretno zaljubljeni. Mislio sam da su obični slabići i kukavice i da se meni tako nešto nikada neće dogojditi. A dogodilo se kad sam se najmanje nadao. Na sličan način “zaglavio” je i moj tata u braku s mojom mamom. Pričao mi jednom. I on je mislio da je cijepljen na ljubav, pa ga je mama “iznenadila” kao Lana mene.”

Sve teme koje ja autor obradio u romanu, bliske su čitateljima i u jednoj od njih se svatko može pronaći. Upravo zato, roman sa zanimanjem čitaju brojni naraštaji djece pa čak i odrasli.

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: Nova Gradiška, Cernik, Zagreb

Vrijeme radnje: u vrijeme jedne školske godine od rujna do proljeća, u doba Domovinskog rata

“Negdje oko trinaest sati polazi vlak za Novu Gradišku. Kupit ću si kartu i nešto hrane. Putovanje traje pet i pol sati otkako su Okučani okupirani, i stara pruga presječena.”

“Bilo je to sredinom rujna, prošle godine. Ja sam tek dva tjedna išao u peti razred i još sam se navikavao na nove prijatelje.”

“Kad je osvanula ona subota, meni se srce slomilo. Dan je bio sunčan, predivan. Prvi pravi proljetni dan ove godine. Kao stvoren za izlet i za šetnju zaljubljenih po šumskim proplancima.”

Tema radnje: Ljubav Maria i Lane

Ideja djela: Ponekad stvari nisu onakve kako su nam prikazane. Trebamo se riješiti ovisnosti kako bismo spasili obitelj koja je najvažnija.

Kratak sadržaj

Glavna tema romana je ljubav između Maria i djevojke Lane, a u isto vrijeme pisac priča o obnovi ljubavi između Marijevih roditelja. Mario je dječak koji pohađa peti razred i provodi svoje djetinjstvo u Novoj Gradiški. Marljiv je i odličan učenik te ima mnogo prijatelja. Živi s roditeljima i starijom sestrom Anitom i starijim bratom Ivicom. Anita je ide u treći razred gimnazije, dok je Ivica već student, u Zagrebu studira strojarstvo.

Marijevi roditelji nisu u najboljim odnosima. Tata ponekad vara mamu, a mama nije zadovoljna životom u provinciji, htjela bi živjeti u velikom gradu. Iz svih tih razloga, mama često traži utjehu u alkoholu.

Jednog jesenskog, rujanskog dana Mario je stigao iz škole i zatekao mamu kako spava. Opet se napila te nije bilo ni skuhanog ručka. Tata je očajan i više ne zna kako da joj pomogne, dok su se Ivica i Anita navikli na činjenicu da im je majka alkoholičarka.

Sljedeći dani prolaze u svađi Marijevih roditelja te u maminom sve češćem pijanstvu. Izmjenjuju se posljedice i uzroci i više se ne zna pije li mama jer je tata vara ili je tata vara zato što ona pije. Uz to sve, razmišljaju i o rastavi. Mario više ne može bespomoćno sjediti i gledati takvo stanje pa odlazi do bake i traži njezinu pomoć. Baka je već znala za njihove probleme i govori Mariju da se ona ne smije i ne želi mješati, ali da on može pokušati popričati s njima jer ga roditelji jako vole.

Mario je poslušao bakin savjet i već sljedeći dan razgovarao s roditeljima o toj temi. Oni su ga odlučili poslušati i spasiti brak zbog ljubavi jedno prema drugome, ali i prema djeci. Tata više neće gledati druge žene, a mama neće popiti niti čašicu alkohola. Isto tako, odlučili su preseliti u Zagreb te tamo svi zajedno započeti novi, bolji život.

I sve se činilo idealnim. Na kraju mjeseca studenog već su stanovali u Zagrebu. Mama je radila u knjižnici, a tata je dobio posao u Ministarstvu obrane. Mario je vjerovao da je svima bilo bolje nego njemu. Razlog tomu nije bio taj što se Mario nije uspio prilagoditi u novoj školi i steći nove prijatelje, već taj što se prvi puta zaljubio. Naime, pogled mu je sve češće zastajkivao na djevojčici Lani. Njih dvoje išli su u isti razred i Mario ju je često potajno gledao. Imala je crnu kosu, ošišanu na kratko te prćast nos i velike oči.

No, prijatelj Pavo rastužio je Maria kada mu je rekao da je Lana u vezi, i to s nesimpatičnim Grgom. Naime, Grga je bio u Marijevim očima ulizica i štreber i nikako mu se nije sviđao.

Mario je bio tužan i bezvoljan, nije imao volje za ničim. Jedan dan nakon nastave otišao je u šetnju Cvjetnim trgom i razmišljao o svojoj nesretnoj ljubavi. Misli su mu stalno odlazile Lani. Na kraju je donio zaključak da više ne može tako i da će se morati odljubiti. Ali, čim je u ponedjeljak stigao u školu i ugledao Lanu, shvatio je da to nije tako lako.

Taj dan, Lana je priopćila cijelom razredu da će se osnovati novinarska grupa. Tko želi može se prijaviti i doći na sastanak. Pošto je Grga podignuo ruku i prijavio se, isto je odlučio učiniti i Mario. Mario nije bio baš zainteresiran za novinarstvo, ali nije si mogao dozvoliti da ne vidi što se događa između Lane i Grge.

Odmah na prvom sastanku novinarske grupe, Mario je dobio zadatak da napravi intervju s čuvarom zoološkog vrta. Taj intervju Mario je trebao obaviti za školski list Iskra, a tema je bila – neobična zanimanja. Sve je prošlo u najboljem redu, Mario je obavio intervju. Ali, onoga dana kada ga je trebao predstaviti u školu, Mario se razbolio. Dva je tjedna proveo u temperaturi, a kada je došao u školu, Lana se jako ljutila na njega. Proglasila ga je nesavjesnim i glavnim krivcem za ugrožavanje izlaženja novinarskog lista. Mario je radi svega toga bio jako nesretan.

Tada mu je prijatelj Pavo dao novu ideju. Predložio mu je da skupi što više neopravdanih sati i loših ocjena jer će se tako zasigurno svidjeti Lani. I Mario je odlučio provesti tu ideju u djelo. Postao je zločest prema Grgi, a jednom prilikom mu je čak usipao i papar u čaj. Tada je Grga kašljao cijeli dan. Sve je ovo Mario činio iz jednog razloga. Bio je uvjeren da će se tako konačno početi svidjeti Lani i da će ga primijetiti.

Ubrzo su i roditelji saznali za cijelu situaciju jer ih je obavijestio razrednik. Bili su ljuti na Maria i zabranili su mu izlaske i gledanje televizije. Nije mogao ići niti na Sljeme s razredom.

Mario je bio jako očajan. Cijeli vikend je zamišljao kako Lana uživa na Sljemenu s Grgom. Tada je odlučio napisati oproštajno pismo Lani i pobjeći iz Zagreba ponovo u Novu Gradišku. Uzeo je novac iz sestrine ladice i umjesto u školu, zaputio se na vlak za Novu Gradišku.

Mario je odmah otišao baki jer nije imao gdje drugdje. Iako je baka bila iznenađena što ga vidi, umirila se kada joj je Mario slagao da su ga k njoj poslali roditelji jer u Zagrebu je došlo do velike epidemije i nema nastave.

Mario je uživao par dana u bakinoj kuhinji kada su se na vratima pojavili zabrinuti roditelji. Ispričali su baki kako se zabrinuli za Maria i čak i prijavili njegov nestanak policiji, dok im Lana nije pokazala pismo. Tada su saznali da je Mario otišao kod bake.

Lana je poslala i Mariju pismo i tada ga je Mario dobio od tate. Uzeo ga je, a ruke su mu drhtale. Bojao se što će pročitati u njemu. No, razloga za brigu nije imao jer mu je Lana u pismu izjavila ljubav. Priznala mu je da ga voli od prvog dana kada ga je ugledala, a Grga joj je bio samo prijatelj.

Lana je htjela biti s Mariem, ali rekla mu je da čak neće s njim niti pričati, dok ne ispravi sve ocjene. Mario je u vrlo kratkom roku ispravio ocjene, a Lana mu se tada obratila i čestitala mu. Od tada su bili zajedno, sretni i zaljubljeni.

Likovi: Mario, Lana, tata, mama, baka

Analiza likova

Mario – savjestan, pametan i veseo dječak. Voli kada ga hvale i zato pazi kako se ponaša prema učiteljima, ali opet ne tako da bi netko mogao reći da je ulizica. Rado će pomoći drugima, a njegovu zadaću može prepisati tko god želi.

Čitatelj upoznaje Marija u teškom razdoblju njegova života, u trenucima kada se po prvi put zaljubljuje. Na početku je mislio kako se samo ljudi slabog karaktera zaljubljuju, a onda se to i njemu dogodilo, zbog čega se osjetio neshvaćenim od strane okoline. Zagreb polako postaje grad gdje ga nitko ne voli.

Mario je prikazan kao žrtva ljubavnog nesporazuma, a osjećaj povrijeđenosti natjerat će ga da prihvati savjet prijetaljea Pavla s kojim će smisliti pogrešnu ljubavnu taktiktu, “što gore, to bolje”. Vjerujući da radi dobro Mario će inzistirati na provedbi svog plana. Na kraju će shvatiti da zaljubljene osobe s vremenom postaju ranjive, neoprezne i opasne najviše za sebe.

Lana – djevojčica velikih crnih očiju, kratke crne kose i prčastog nosića. Odlična je učenica koja bi se htjela jednog dana baviti novinarstvom. Ima dobrog prijatelja Grgu koji stanuje u njenon ulici i zbog čega često idu zajedno kući, a iz tog je razloga Mario pomislio da je to njezin dečko.

Kada Mario nije odradio novinarski zadatak bila se naljutila na njega. Smatrala je da je neodgovoran i da mu se ne može vjerovati. Lana je isto zaljubljena u Marija, ali mu to ne želi priznati sve do kraja knjige, kada mu u ljubavnom pismu prizna da ga voli.

Ona je pametna i odgovorna djevojka, koja se zabrinula kada je saznala da je Mario pobjegao od kuće. Otišla je do njegovih roditelja. Iako je bila zaljubljena u Maria, postavila mu je nekoliko uvjeta. Morao je ispraviti sve jedinice ako je htio biti s Lanom.

Tata – prikazan kao dobar otac, ali ne i muž. Vara svoju ženu koja je zbog toga nesretna. Svi postupci koje čini odraz su nesretnog čovjeka, a čim mu se pruži prilika da obiteljski život postavi na čvrste temelje, pokaže se kao dobar čovjek odan ženi i obitelji. Zbog toga se odlučio na selidbu u Zagreb kako bi mogli početi ispočetka.

Mama – na početku nesretna žena čiji muž ima ljubavnice, a zbog čega ona često rješenje nalazi u alkoholu. Kada se napije ne može otići na posao ni skuhati nešto za svoju obitelj, koja se već navikla na ovakvo ponašanje. Mama je oduvijek sanjala život u velikom gradu, ali nakon završetka studija vratila se u Novu Gradišku, zbog toga što je njen muž htio živjeti u Slavoniji. Selidbom u Zagreb postaje sretnija, radi u knjižnici i napokon uživa u tome što može odlaziti u kino, kazalište i muzeje. Sretna je jer je tata pristao na selidbu.

Baka – vesela, brižna i mudra žena. Kuha odlično i Mario obožava njena jela. Često u njoj vidi zaštitu i utočište kada se roditelji svađaju. Upravo njoj bježi svaki put kada se želi osjetiti sigurno. Baka je za roditelje uvijek govorila kako se oni zapravo vole, ali samo vole prkositi jedno drugom.

Biografija: Miro Gavran

Miro Gavran je hrvatski suvremeni književnik rođen je u Gornjoj Trnavi, mjestu pored Nove Gradiške 1961. godine. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje je završio u Novoj Gradiški, dok je dramaturgiju diplomirao u Zagrebu i to na Akademiji za kazalište, film i televiziju.

Bavi se pisanjem romana, knjiga za mlade, drama i filmskih scenarija. Miro Gavran je najizvođeniji hrvatski dramatičar u zadnjih petnaest godina. Njegove drame su prevedene na čak više od dvadeset jezika, a izvode se i izvan Hrvatske.

Najvažnije kazališne predstave su mu: “Noć bogova”, “Muž moje žene”, “Sve o ženama”, “Traži se novi suprug, “Zaboravi Hollywood”, “Pacijent doktora Freuda”.

Pošto je jedan od cjenjenijih dječjih pisaca, najpoznatije knjige za djecu su: “Oproštajno pismo”, “Zaljubljen do ušiju”, “Svašta u mojoj glavi”, “Sretni dani”, “Kako je tata osvojio mamu”, “Pokušaj zaboraviti”.

U svom književnom stvaralaštvu objavljena su i čak šest romana: “Krstitelj”, “Judita”, “Margita”, “Judita”, “Kako smo lomili noge”, “Zaboravljeni sin”.

“Djed i baka se rastaju”, poznat je scenarij po kojem je sniman film.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>