Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Živa česma

Knjiga “Živa česma” čini zbirku pjesmama iz pjesničkih zbirki te izbor iz proze autora Nikole Milićevića. U knjizi se tako mogu naći pjesničke zbirke ” Zlatna grana”, “Obećanja žute zore”, “Snijeg i crna ptica”, “Prah zemaljski”, “Pod ravnodušnim zvijezdama” te cikluse pjesama “Nove pjesme” iz izbora “Ruke pune mošta”, “Pjesme iz tišine” te “Nepovrat”.

Što se tiče izbora iz proze ona se sastoji od: “Ponoćne prikaze”, “Kapetan u vrtu”, “Majmun” i “Godina u pamćenju”.

Velika inspiracija u pisanju Nikole Milićevića bili su njegov rodni grad Zvečanje te Zagreb u kojem je kasnije živio. Bio je veliki pjesnik, esejist, pripovjedač, kroatista i prevoditelj. Razvio je svoj način pisanja, a teme njegovih djela bile su značajne iz razloga što je prošlost vezao sa sadašnjošću, a povijest s modernim.

Njegova inspiracija u pjesmama bile su tradicija, kultura te romski pjesnici. Teme djela “Žive česme” su zavičaj i starinski običaji, a u njima se osjeti duboka povezanost i posebna veza s njegovim korijenjima, odnosno s gradom gdje je rođen, jezikom te s precima.

U prvim zbirkama vidi se nostalgija za Mediteranom, sjećanja na djetinjstvo i rodni zavičaj te na ljude koji su puno utjecali na njegovo djetinjstvo, na njihov težak rad i sudbinu koja ih je obilježila.

Kako su godine prolazile tako je i njegov rad bilo prožet novim iskustvima, a vidi ona su i ritmički skladna i kombinirana sa slobodnim stihom.

Kroz stihove osjećamo mirnoću, tišinu i pribranost, a tradiciju nije gradio na slijepom tumačenju prošlosti, već ju je cijelo vrijeme dograđivao.

Biografija: Nikola Milićević

Nikola Milićević rodio se 27. studenog 1922. godine u Zvečanju, pored Omiša. Bio je cijenjeni hrvatski pjesnik, javni djelatnik i prevoditelj. Nakon što je završio studij književnosti zaposlio se kao novinar, a radio je i kao jezični urednik te nakon toga kao profesor na sveučilištu.

U prvoj fazi svog književnog rada pisao je djela u kojima se puno spominje zavičaj, dok se kasnije okrenuo intimnoj strani pisanja.

Okušao se i u pisanju putopisa i autobigrafske proze. U svom radu bio je kvalitetan prevoditelj i antologičar – “Antologija svjetske ljubavne poezije”, “Zlatna knjiga španjolske poezije”.

Njegova najpoznatija djela su: “Zlatna grana”, “Obećanja žute zore”, “Prah zemaljski”, “Nepovrat”, “Pjesme iz tišine”.

1994. godine nagrađen je nagradom za životno djelo “Vladimir Nazor”.

Umro je u Zagrebu 1. ožujka 1999. godine.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>