Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Alisa u zemlji čudesa

Alisa u zemlji čudesa napisana je 1865. godine i slovi za jedno od najpoznatijih djela žanra dječje fantastike. Lewis Carroll piše o djevojčici koja ugleda Bijelog zeca i odluči ga pratiti u zečju rupu. Alisa tako završi u magičnom svijetu nastanjenom raznovrsnim neobičnim likovima.

Alisa istražuje taj novi svijet u kojemu se slučajno našla i mora se suočiti s brojnim preprekama kako bi na kraju stigla kući. Alisa cijelim putem pokušava pratiti užurbanog Bijelog zeca i pri tome proučava Zemlju čudesa.

U jednom trenutku nađe se u opasnosti jer susreće Kraljicu koja vlada ishitreno i nerazumno. U dva navrata je naredila da se Alisi odrubi glava, ali Alisa to uspijeva izbjeći.  Radnja se u ovom djelu odvija prema zakonima sna i nikako nije podvrgnuta logici zbilje.

Iako u tom svijetu vladaju posebni zakoni i u njemu borave neobični likovi to se prihvaća kao što se prihvaćaju neobičnosti prisutne u snovima. Iako je namijenjena prvenstveno djeci, Alisa u zemlji čudesa je prikladna za gotovo sve uzraste zbog kompleksnosti i neobičnosti prikazanog svijeta.

Vrsta djela:  bajka

Vrijeme radnje: ljeto

Mjesto radnje: Zemlja čudesa

Kratak sadržaj

Jednog ljetnog dana dvije sestre su se zabavljale čitajući knjigu. Mlađa sestra, Alisa slušala je priču koju je čitala njena sestra. Odlučila se popeti na stablo ispod kojega su sjedile. Tamo je zaspala, a sljedeće što je ugledala bio je Bijeli zec, odjeven u hlače i majicu. U ruci je držao sat i činilo se da je u žurbi.

Uskočio je u rupu i Alisa znatiželjno krene za njim. Prošla je kroz sobu u kojoj su letjele stvari. Zec je prošao kroz vrata. Ona ga je odlučila dalje pratiti, ali kad se približila vidjela je da su ta vrata za nju premalena. K tomu su još bila i zaključana. Pronašla je zlatni ključ na stolu u toj istoj prostoriji, ali nije odgovarao niti jednim vratima.

Dok je istraživala sobu pronašla je jedna vrata skrivena iza zavjese, ključ je odgovarao, ali vrata su bila  premalena da bi prošla kroz njih. Mogla je samo proviriti kroz njih i ispred nje se protezao predivan vrt kakav nikada u životu nije vidjela. Vratila se do stola i ondje pronašla bočicu s natpisom ˝Popij me˝.

Provjerila je da li na bočici postoji nekakvo upozorenje da je riječ o otrovu i zatim je ispila tekućinu. Isprva je bila oprezna pa je uzela samo gutljaj, ali napitak joj je bio fin pa je ispila još malo. Smanjila se toliko da je sada mogla proći kroz mala vrata, ali sada joj je trebao ključ koji je ostavila na velikom stolu. Srećom, ispod stola je pronašla kolačić na kojem je pisalo ˝Pojedi me˝.  Nakon što ga je pojela dogodilo se nekoliko neobičnih stvari.

Pojavio se Bijeli zec koji se uplašio kad ju je ugledao. Ona je nekako prošla kroz ključanicu, upala u bocu vode i našla se u šumi. Ispred nje se našao sluga koji je nalikovao na ribu koji je  predao drugom slugi sa žabljim licem pismo putem kojeg kraljica poziva Vojvotkinju na kriket.

Nakon što je Alisa prošla kroz vrata naiđe na Vojvotkinju koja je sjedila u prostoriji i u naručju držala bebu. Obje su nekontrolirano kihale, a mačak koji se također tamo našao se neprestano smijao. Vojvotkinja joj pruži bebu da je na trenutak pričuva i Alisa shvati da u naručju drži nešto što je nalikovalo na svinju više nego na bebu. Zamolila je mačka da je uputi kako da napusti sobu, a on joj objasni kako se s jedne strane nalazi Šeširdžija,a  s druge Kunić i obojica su ludi kao i on.

Alisa to isprva nije htjela prihvatiti jer nije htjela biti u njihovom društvu ako su ludi, ali nakon što joj mačak poruči da je i ona luda s obzirom na to da se našla tamo ipak se zaputi prema Kunićevoj kući. Ondje je zatekla obojicu kako imaju čajanku. Ponudili su je vinom, ali na stolu je bio samo čaj, što je Alisu naljutilo. Nudili su je nečim što uopće nemaju, ali oni joj odgovore kako si je sama kriva jer je došla na čajanku, a nitko je nije pozvao.

Šeširdžija je posjedovao sat koji mu je govorio datum, ali bio je pokvaren i prema njemu uvijek je bilo vrijeme za čajanku.  Kunić i Šeširdžija su joj bili suviše čudni pa odluči krenuti dalje. Stigla je do drveta na kojemu su bila vrata pa prođe kroz njih.

Ugledala je ispred sebe drvo bijelih ruža koje su Sedmica, Petica i Dvojka upravo bojili u crveno. Objasnili su joj da su zabunom posadili bijele ruže pa su ih u strahu od kraljičine kazne odlučili obojiti u crveno.

Ubrzo naiđe i sama kraljica, nije joj se svidjela Alisa pa izda naredbu da joj se odrubi glava. Vojvotkinja se pojavi i ošamari kraljicu i sada se s Alisom našla u teškoj situaciji. No, kraljica otjera Vojvotkinju i nastavi igrati kriket s Alisom. Odluči je poslati kod Lažne kornjače kako bi joj ispričala vrlo neobičnu priču.

Grifon je odvede do Kornjače koja ispriča nekoliko priča o svom životu. Pripovijedao je o svom školovanju, učio je francuski i saznao da postoji predmet pranje. Zatim joj na zapovijed Grifona ispriča nešto o igrama. Nakon susreta s kornjačom Alisa završi na suđenju. Bilo je to vrlo neobično suđenje, kao i svi događaji na ovom čudnom mjestu.

Sudilo se Pub-Srcu jer je kraljici krao kolače. Kralj je imao ulogu suca, a svjedoci su bili Šeširdžija, kuharica, a zatim Bijeli zec kao svjedokinju pozove i Alisu. Šeširdžija je tvrdio kako ništa ne zna pa su ga pustili. Kuharica je u ruci držala papar i sve što je imala za reći je da se kolači prave od papra.

Kralja je prvo zanimalo zna li Alisa nešto o kolačima, no ona ništa o tome nije znala. Tijekom suđenja, Alisa je polako sve više i više rasla. Kraljica je odlučila da će se prvo održati presuda, a tek onda će uslijediti suđenje. Alisa se odmah pobunila na tu odluku jer nije uobičajeno da se odredi kazna prije nego što se odvilo suđenje.

Nakon njene pobune kraljica ponovo naredi da se Alisi odrubi glava. Prema njoj krene hrpa karata, Alisa je vrisnula kad ih je ugledala i u tom trenu se probudi. Ispričala je sestri sve o neobičnom snu, a godinama poslije svoje putovanje u svijet mašte prepričavala je djeci.

Likovi: Alisa, Bijeli zec, Vojvotkinja, Kraljica, Šeširdžija, Kunić, Grifon, Lažna kornjača

Biografija: Lewis Carroll

Lewis Carroll je pseudonim kojim se koristio Charles Lutwidge Dodgston. Autor je rođen u Daresburyju 27. siječnja 1832. godine. Umire 1898. u Guilfordu. Uz to što se bavio pisanjem i bio po tome poznat, radio je kao fotograf, a također je bio logičar i matematičar.

Njegovo djelo Alisa u zemlji čudesa postalo je poznato diljem svijeta i priče o djevojčici Alisi ubrzo su postali klasici. Napisao je i prču Lov na zrcalo, a bavio se i pisanjem matematičkih djela. Priča je nastala na Oxfordu dok je kćeri predstojnika fakulteta pričao o dogodovštinama Alise, a nakon toga je nastalo i djelo Lov na zrcalo kao svojevrstan nastavak.

Obrazovao se na Oxfordu gdje je i bio zaposlen neko vrijeme. U periodu između 1855. do 1881. predavao je matematiku. U međuvremenu je, 1861. postao i anglikanski svećenik.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>