Nabavite najbolji električni bicikl!

Bambi

Bambi je divna pripovijest namijenjena djeci, ali svakako može zainteresirati i starije čitatelje. Potaknut svojim zanimanjem i ljubavi prema prirodi i životinjama Felix Salten odluči napisati priču o srndaću Bambiju.

Priča prati srndaća od njegova rođenja. Prikazan je njegovim prvi susret sa svijetom te upoznavanje šume i njenih stanovnika. Srndać brzo uči i polako zna prepoznati opasnosti. Autor uspješno u liku srndaća portretira dječju zaigranost, radoznalost, ljubavi i strahove koji su sveprisutni u odrastanju.

Tijekom svog odrastanja Bambi se u nekoliko navrata suočava s čovjekom, koji je u priči prikazan kao strašan i nadmoćan progonitelj životinja i na njega se referiraju samo kao On. Bambi polako odrasta i neko vrijeme provodi sam.

Majku nije sreo od posljednjeg napada čovjeka, ali Stari se pojavljuje svako malo u njegovu životu i tako odrađuje ulogu roditelja.

Vrsta djela: pripovijetka

Mjesto radnje: šuma

Vrijeme radnje: Bambijev životni vijek

Kratak sadržaj

S proljećem je stigao i Bambi. Gotovo svi stanovnici šume bili su njime oduševljeni, a posebno svraka. Mali srndać je dane provodio uz majku, polako je učio hodati. Istraživali su isprva samo šumu, a zatim i livadu. Bambiju se otvarao čitav jedan novi svijet.

Majka je podijelila s njim životne mudrosti i dala mu savjete na što treba paziti te kako se najlakše snaći u šumi. Bambiju nije trebalo dugo da nađe nove prijatelje. Družio se sa zecom, Falinom, Gobom i srnom Enom i njenom djecom.

Bambi je jednom naletio na dva velika srndaća na livadi, a majka mu je poslije objasnila da je jedan od tih srndaća njegov otac kojega će u jednom trenutku upoznati. Bambi je brzo usvajao informacije, ali ubrzo mu je sve to postalo previše. Sad već neko vrijeme boravi u šumi pa je naučio da se danju treba posebno paziti, a noću svijet u šumi oživljava.

Također se uskoro upoznao s različitim vremenskim nepogodama, ali mogao je osjetiti i čari ljetne kiše. Jednog dana nije mogao naći majku pa je po prvi put osjetio pravi strah. Falina i Gabo su ga utješili kad su mu priopćili da niti njihove majke nema, vjerojatno su posjetile njihove očeve.

Majka je sve više i više izbivala, što je značilo da je Bambi većinu vremena provodio sam. Nije mu se to sviđalo pa bi često išao tražiti majku zbog čega ga je Stari jednom prilikom prekorio. Jednog dana pojavio se On. Njegovo pojavljivanje bilo je popraćeno snažnim udarom, srećom majka ga je pronašla pa su skupa pobjegli.

Jednom prilikom je sreo Starog pa je htio saznati tko je to On, no Stari mu je poručio da sam mora istraživati svijet i tako učiti. U šumi su se počeli pojavljivati prvi znaci jeseni. Lišće je promijenilo boju, a uskoro je počelo opadati. Zatim su slijedile kiše i sve hladnije vrijeme.

Veliki rođaci, jeleni otišli su svojim putem, a iza sebe ostavili su zimu. Život u šumi je sad bio posebno težak. Srne su se okupljale vrlo često, pa su tu bile Netla, Marena, Karus i Rono. Rono se susreo s vatrom kojom ga je napao On, od tada Rono šepa.

Bambi je uskoro saznao nešto više o tom zastrašujućem i tajnovitom biću. Osim što je mogao napadati vatrom, posjedovao je i treću ruku, također je mogao udarati gromom. Marena je vjerovala kako je to samo privremeno te kako će se životinje s njim uspjeti sprijateljiti tako da više neće biti neprijatelji. Nažalost, bila je u krivu.

Jednom se On pojavio s pratnjom i tad su napravili pravu pomutnju u cijeloj šumi. Nitko nije bio siguran od njihova napada. Pucali su na sve što se kretalo, nastradale su mnoge ptice, srne i zečevi. Bambi je vidio nepokretnog Gobu kako je ostao ležati u snijegu. Srećom, Bambi im je uspio pobjeći, ali nakon toga više nije vidio majku. Uspio je pronaći Falinu, Netlu i tetu Enu.

Došlo je proljeće, ali to nije utjecalo mnogo na Bambijevo raspoloženje. Ostali okrunjeni često su ga napadali i progonili tako da se Bambi uglavnom držao skrovitih mjesta. Većinu vremena bio je loše raspoložen, ali polako su se u njemu počeli buditi osjećaji čežnje prema Falini i njenim prijateljicama.

Dok je stiglo ljeto, Bambi je jedva mogao kontrolirati te osjećaje čežnje. Ponekad bi mu obuzelo svu pažnju što je bilo opasno. Bambi uskoro naiđe na Falinu, nisu se vidjeli nekoliko godina i oboje su bili sretni što su sreli nekoga iz djetinjstva.

Rono i Karus su mu pokušali zabraniti da se druži s Falinom, ali Bambi ih napadne i obojicu pretuče do krvi nakon čega obojica pobjegnu i ostave ih na miru. Bambi je polako postajao sve jači i veći. Falina mu je priznala da je zaljubljena u njega i Bambija je ta vijest obradovala.

Rano ujutro probudio ga je zov srne, nije mogao odoljeti pozivu misleći da ga to Falina doziva, no bio je to lovac koji je postavio zamku. Srećom, naišao je Stari i spasio ga. Jednog dana se šetao s Falinom kad sretnu Goba. Naime, cijelo ovo vrijeme bio je kod Onog. Bambi i Falina ga odvedu njegovoj majci Eni.

Gobo je pozitivno pričao o Onom jer ga je onog dana spasio i brinuo se o njemu, čak mu je postavio i ogrlicu oko vrata. Bambi biva sve stariji i polako ga počnu mučiti neka pitanja. Polako se odvajao od društva i tražio Starog u nadi da će on imati neke odgovore. Stari je i dalje bio štur na riječima , poručio mu je da će neke stvari morati sam shvatiti.

Jednog jutra Bambi nije bio dovoljno oprezan i lovac ga uspije ustrijeliti iz zasjede. U blizini je bio Stari koji nadmudri lovce i povede Bambija u skrovište. Dok se polako oporavljao u skrovištu Starog mnogo toga je naučio o ljekovitim travama, a mogao je uživati i u društvu Starog.

Prošlo je dosta vremena i Bambi više nije mladi srndać. Većinu vremena provodio je u samoći no jednom prilikom ugleda Falinu iz daljine. Odmah se prisjetio starih osjećaja i ljubavi koju je osjećao prema njoj. Stari ga jednog dana odvede do mrtvog lovokradice koji je ležao u snijegu. Htio mu je pokazati kako On nije svemoguć te da i on može nastradati.

Bambi je Starom na to odgovorio kako su iznad svih njih zakoni prirode. Stari je očito bio zadovoljan odgovorom jer mu poruči kako sada može slobodno i mirno otići tamo gdje svatko odlazi sam. Dok su se pozdravljali govori Bambiju kako ga je jako volio. Bambi u daljini začuje kako lane doziva majku te mu se približi i upita ga, kao što je davno upitao njega Starac, zašto ne može biti sam.

Likovi: Bambi, Bambijeva mama, Falina, Netla, Gobo, Karus, Rono, teta Ena, On

Biografija: Felix Salten

Felix Salten pseudonim je kojim se koristio Siegmund Salzman. Autor je rođen u Budimpešti 1869. godine, umire u Švicarskoj, gdje je emigrirao iz Austrije neposredno prije Drugog svjetskog rata, 1947. godine.

Još kao mali dječak se s roditeljima preselio u Beč gdje se školovao i zaposlio. Otac mu je doživio bankrot, tako da se Salzman morao zaposliti sa svojih šesnaest godina. Radio je kasnije kao novinar te kao kazališni kritičar.

Tijekom svoje spisateljske karijere napisao je nekoliko romana i kazališnih komada, ali ipak najveću pozornost dobiva nakon što je 1923. godine objavljena priča Bambi. Potaknut uspjehom tog djela kasnije piše nastavak koji naziva Bambijeva djeca.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>