Nabavite najbolji električni bicikl!

Eko Eko

Dječji roman “Eko Eko” autora Hrvoja Hitreca je zapravo znanstveno fantastični humoristični roman.

Autor u ovom djelu čitatelje ne opterećuje znanstvenim činjenicama koje su djeci možda nerazumljive, nego je orjentiran na nestvarne i čudesne fantastične elemente. Povremeno se negdje nađe neki znanstveni naziv.

Roman ima 15 poglavlja, a završni dijelovi su manje napeti i strašni jer se može zaključiti kako se bliži sretan kraj.

U uvodnom dijelu pisac nas upoznaje s likovima, smiješta prostor i vrijeme, a svemu daje ekološku podlogu. U zapletu upoznajemo lika svemirca Eko Eko, a zemaljska djeca odlaze na planet Zmaz. U vrhuncu priče djeca pobjeđuju Smeće i njegove podanike Zmaz. U raspletu se odvija slavlje i susret Eka Eka s Boncima. Nakon posjeta Bonu, djeca se vraćaju sa žderijem i čiste naš planet od smeća.

Autor cijelo vrijeme drži djecu u napetosti i iščekivanju sljedećeg događaja. Kroz priču im pokušava osvijestiti uvijek aktualni problem zagađenja okoliša.

Ovaj roman na šaljivi način nosi poruku kako se moramo boriti protiv zagađenja na Zemlji. Kako je problem zagađenja velik i teško ga je riješiti te iz tog razloga spominje žderižderije. No, autor ipak vjeruje da djeca mogu biti nositelji svijesti i napraviti promijene u sljedećim naraštajima.

Roman obiluje velikim brojem fantastičnih elemenata, a malim brojem konkretnih podataka da bismo mogli zaključiti u kojem se gradu radnja događa, a čije je predgrađe Hrčkovo Brdo. Isto tako ne možemo zaključiti niti vrijeme održavanja radnje, ali znamo da je problem kojim se autor bavi srodan našem problemu, problemu koji se događa u svakom gradu, a to je onečišćenje i bacanje smeća. Naziv romana “Eko Eko” također je srodan temi, a on potječe od naziva “Ekologija”.

Stil pisanja je duhovit. Možemo naići na brojne šaljive dijaloge, opise i zapažanja. Neke žargonizme je autor smislio samo za potrebe romana poput “pušketiri”, “babura”, “duplići” i tako dalje. U djelu se može čuti i kajkakvskog jezika.

Kratak sadržaj

Na početku romana autor govori djeci kako će pročitati jako strašnu priču te ukoliko ih je strah da prestanu čitati. Nakon toga, upoznajemo likove Vesnu i blizance Voki Toki, Vesninog brata Mljacka, te mentalnog zaostalog Krcka. Svi žive u predgrađu koje se zove Hrčkovo Brdo.

Nekad davno na Hrčkovom brdu je bilo jako lijepo. Nije bilo zagađenja dok se danas tamo baca svakakvi otpad. U potoku sad riba gotovo i nema jer se u njega bacaju otpaci iz rudnika, a od životinja je ostala samo vjeverica Perjanica koja je Vesnina ljubimica.

Vesna i blizanci se ne slažu. Djeca se igraju obično vani u olupini starog auta Opela. Vesna blizance zove duplićima, a oni nju zadirkuju zbog toga što je pretjerano samouvjerena.

Jednog dana svi su išli do Anine pećine brati gljive. Vesna se prerušila u izvanzemaljca kako bi prestrašila blizance, no ona je nasjela na njihovu šalu kada su je oni na svojoj raketi napravljenoj od drveta lansirala u zrak i to dva metra.

Ubrzo, majka je poslala Vesnu po još gljiva kod Anine pećine. Dok je Vesna opušteno brala gljive, ispred nje se stvorio neobičan čovječuljak koji ju je prestrašio. Ubrzo je shvatila da je dobročudan i miroljubiv.

Taj čovječuljak se zvao Eko Eko. Kako mu se pokvario pretvarač riječi, sve je je ponavljao dva puta. Došao je na Zemlju jer su ga neprijatelji ranili, a oteli su ostale članove patrole i njegovu sestru Eku. Njegov planet se zove Bon, a bonski neprijatelji su smrdljivi Zmazi. Bonci brinu da planeta bude čista, a smeće čiste pomoću čistača robota žderi žderija.

Čovječuljak se svidio Vesni i ona mu je odlučila pomoći. Odlučila je da će dovesti policiju do Vokijeve i Tokojeve rakete i Martina Picka koji je jedini vidio Ekovu raketu.

Eko Eko je izgubio mnogo krvi i ostao je bez goriva u letjelici. Bonci to gorivo zovu gama.

Vesna je sve ispričala blizancima, a oni su saznali da je gama zemaljski molibden kojeg ima u rudniku iznad Hrčkovog Brda.

Uspjeli su aktivirati Ekovu letjelicu te stroj za transfuziju krvi. Eko je ozdravio i počeo normalno govoriti jer su pomoću maminog zlatnog prstena popravili Ekov pretvarač jezika.

Usprkos Ekovoj dvojbi, prihvatio je pomoć od djece koja su pomogla osloboditi zarobljene Bonce. Eko nije bio otporan na smeće pa se on nije mogao suprotstaviti vladaru Smeću.

Prije odlaska poslali su dva žederija kako bi očistili smeće. U svemir je s Vesnom išao njen prijatelj Krcko.

Naravno, prije odlaska u svemir morali su se pripremiti. Morali su biti zaleđeni kako ne bi ostarili u svemiru. Eko im je dao upute što činiti kada dođu do Zmaza. I djeca su se uputila u oslobađanje Ekovih prijatelja.

Vladar Smeć koji živi na Zmazu oteo je Eku i zaljubio se u nju. Htio ju je priviknuti da živi s njim uz smeće. Ondje žive i prastanovnici s cvijećem na glavi a nazivaju se Vazi. Dobri su i miroljubivi i ne bore se protiv Zmaza koji su im oteli planetu. Oni isčekuju svoju božicu Doli.

Odlučili su Vesnu pretvoriti u Doli kako bu se borila protiv Zmaza. Vazi su joj napravili umjetne ruže na glavi.

Pripreme za rat su počele, a borit će se kolonjskom vodom i sapunom. Bitka će započeti nakon 10 dvodana jer planet Zmaz ima dva sunca Ola i Trola.

Opsada je trajala sedam dvodana, a Zmazi su pružali otpor. Vesna je predložila da Krcko bude deblo koje će razvaliti vrata. Tako je on uništio ostale Zmaze i oni su se približili Smećevoj palači. Uspjeli su osloboditi zarobljenike s Bona i zatvoriti Veliko Đubre Smeća.

Nakon slavlja s Vazima, vratili su se u raketu. Bonci su pokazali djeci svoj planet, a njima se jako svidio te su poželjeli takav život i na Zemlji.

Zato što su djeca pomogla Boncima, oni su njima dali žderije koji će im pomagati u čišćenju zemlje. Za 30 dana će patrola s Bona doći na Zemlju. Vesna je imala ulogu pripremiti Zemljane za njihov dolazak.

Eko je zamolio liječnike s Bona da operiraju Krcka i učine ga razumnim.

Prošlo je više od godinu dana kada su djeca otišla sa Zemlje, a roditelji su izgubili nadu i mislili su da su mrtvi. Kada su se djeca vratila, svi su bili jako oduševljeni, a najviše Krckovi roditelji.

Analiza likova:

Eko Eko – miroljubiv i dobroćudni patuljasti vanzemaljac. Nosio je bijelo svjetlucavo odijelo sa srebrnim opasačem oko struka. Lice mu je bilo plavo, a oči srebrne. Njegov cilje očistiti planetu od smeća. Nije shvaćao ljude na Zemlji i njihove radnje.

Vesna i blizanci Voki i Toki – susjedi na Hrčkovom brdu koji dane provede igrajući se, iako se ponekad znaju posvađati. Vesna voli zezati blizance kao i oni nju pa ponekad dođe do prepirki, ali one se vrlo brzo riješe. Veliki su prijatelji Eku i hrabro se bore protiv Zmaza.

Krcko – Prijatelj od Vesne. On je mentalno zaostali sedamnaestogodišnjak koji svugdje prati Vesnu i pomogao joj je u borbi protiv Zmaza Eka mu je u znak zahvale organizirala operaciju mozga koju su izveli Bonski liječnici i nakon toga je postao normalni dječak.

Biografija: Hrvoje Hitrec

Rođen je 1943. godine. Hrvatski književnik, romanopisac, filmski i televizijski scenarist. Hrvoje Hitrec poznat po brojnim knjigama za djecu.

Diplomirao je komparativnu književnost u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Bavio se novinarstvom i politikom, no najviše traga je ostavio u književnosti.

U njegovim romanima i pripovijetkama, glavno mjesto radnje je Zagreb. Prvi njegov roman je “Pustinjakov pupak”, a slijede “Manijak” i “Ljubav u crnom baršunu”. Slijede još neka najpoznatija djela: “Smogovci”, “Smogovci i strašni Bongo”, “Zbogom”, “Smogovci i biće iz svemira”, “Smogovci u ratu”, “Kanjon opasnih igara”.

Hitrec je bio jedan od najistaknutijih ekologa u hrvatskoj književnosti, a tako je i nastalo djelo “Eko Eko”. Najveću popularnost postiže televizijski serijal “Smogovci” napisan po istoimenoj sagi o odrastanju djevojčica i dječaka.

Hrvoje hitrec je bio jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice. 1990. postao je glavni redatelj Hrvatske radiotelevizije.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>